ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρχεται ΕΣΤΙΑ 2 ή αλλιώς ''Σχέδιο Vesta''

Θα αφορά στους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση μέσω του σχεδίου Εστία και δεν κρίθηκαν βιώσιμοι λόγω εισοδηματικών κριτηρίων

Newsroom K

Έρχεται ΕΣΤΙΑ 2 που θα αφορά στους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση μέσω του σχεδίου Εστία και δεν κρίθηκαν βιώσιμοι λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.

Όπως διαρρέει από την Τράπεζα Κύπρου, μερικούς μήνες επεξεργάζονται το νέο σχέδιο Εστία (Σχέδιο "Vesta") αποκλειστικά για ευάλωτες κατηγορίες δανειοληπτών. Η δημιουργία του Σχεδίου, όπως επιβεβαιώνουν πηγές, γίνεται με πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου, γι αυτό άλλωστε ονομάζεται και Σχέδιο Vesta. Οι τράπεζες συνηθίζουν εξάλλου να ονομάζουν projects.

Ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε αποκλειστικά πελάτες της Τράπεζας Κύπρου, αλλά η διάθεση και οι προθέσεις του Υπουργείου Οικονoμικών επέκτειναν, τόσο την περίμετρο όσο και τους όρους του σχεδίου, ώστε να καλύψει ευρύτερα το τραπεζικό σύστημα. Χαρακτηριστικές άλλωστε και οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου εντός της εβδομάδας που διανύουμε για τον επικείμενο ερχομό του ΕΣΤΙΑ 2. (ή όπως διαφαίνεται μέσω της Τρ. Κύπρου, του Σχεδίου Vesta).

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι δανειολήπτες αυτοί αποτελούν μέχρι και το 1/6 των δανειοληπτών που εμπίπτουν εντός των κριτηρίων του αρχικού σχεδίου Εστία, αλλά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «βιώσιμοι», με βάση τα υφιστάμενα εισοδηματικά τους δεδομένα. Οι εν λόγω δανειολήπτες έχουν κατά κύριο λόγο χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα ή είναι λήπτες ΕΕΕ. Πρόσθετα, βρίσκονται κοντά στο ηλικιακό όριο ή πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες ή για άτομα με σοβαρές ασθένειες ή και συνδυασμό των πιο πάνω. Εμπειρικά, οι τράπεζες έχουν παρατηρήσει πως αρκετοί από αυτούς τους δανειολήπτες, οι οποίοι είναι κοντά στο ηλικιακό όριο, επιθυμούν να εξασφαλίσουν την επιλογή να κληρονομήσουν τα παιδιά τους την υποθηκευμένη μόνιμη κατοικία, με σκοπό να παραμείνει στην οικογένεια. Έτσι, στην επεξεργασία του νέου σχεδίου, σημαντικός στόχος είναι η προστασία της μόνιμης κατοικίας με σκοπό την τελική μεταφορά της στους κληρονόμους του δανειολήπτη.

Οι επιλογές

Στην πιο πάνω περίπτωση, θα προσφέρονται οι πιο κάτω επιλογές, με σκοπό να δίνεται η ευκαιρία διατήρησης της μόνιμης κατοικίας εντός της οικογένειας: Πρώτον, την εισαγωγή νέου δανειολήπτη που να είναι στενός συγγενής του αρχικού πρωτοφειλέτη. Δεύτερον, την ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των δόσεων με την ένταξη του νέου δανειολήπτη. Τρίτον, την ενδεχόμενη επιμήκυνση του δανείου. Τέταρτον, την ενδεχομένως ευελιξία στην αποπληρωμή, με την λογική του «pay as you go». Πέμπτον, την ενδεχόμενη εφάπαξ καταβολή μέρους του δανείου χωρίς χρέωση.

Παράλληλα, εξετάζεται κατά πόσο οι πιο πάνω επιλογές μπορούν να καλύψουν και τις άλλες κατηγορίες ευάλωτων δανειοληπτών, τους οποίους στοχεύει το εν λόγω Σχέδιο. Αξίζει να σημειωθεί πως, το νέο Σχέδιο δεν αποκλείεται περιλαμβάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις μερική διαγραφή στο δάνειο, με σκοπό αυτό να καταστεί βιώσιμο ή και να αποπληρωθεί άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

#PoliticsBlog Το νέο εύρημα του Οδυσσέα και οι σαμπάνιες του Νικόλα

«Αυτά συμβαίνουν στον πολιτικό μικρόκοσμο της ημικατεχόμενης Κύπρου εν έτει 2021.»
Leon  |  13:09

Τέσσερις νεαροί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον Αγρό

«Αντί οι κυπραίοι να εκτιμούν τον τόπο τους τον εκτιμούν οι ξένοι»
Leon  |  12:57

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση