ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρχονται ζυμώσεις για εκπροσώπηση της Eurobank στο ΔΣ της Ελληνικής

Πιθανό σενάριο να λάβει θέση που έχει στο Συμβούλιο η Wargaming, αυτή που έχει δηλώσει ήδη παραίτηση η κ. Παντελίδου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Eurobank με 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας από το καλοκαίρι του 2021 δεν είχε εκπροσώπηση στο Διοικητικό της Συμβούλιο, ωστόσο τώρα με το 26% που μετατράπηκε και μεγαλομέτοχος, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα αποκτήσει.

Μάλιστα, ενδεχομένως να πρέπει να αποκτήσει περισσότερες από μία θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής, όπως σχολιάζουν σχετικά τραπεζικοί κύκλοι, έχοντας στο κάδρο ότι είναι μεγαλομέτοχος και δεν μπορεί να μην έχει τουλάχιστον μία εκπροσώπηση. Και σχετικά άμεσα. Οι θέσεις με βάση τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης της Ελληνικής Τράπεζας στο Διοικητικό της Συμβούλιο είναι 13. Έτσι, στο επόμενο διάστημα πιθανώς θα δούμε να ανακατεύεται εκ νέου η τράπουλα στο ΔΣ της Ελληνικής.

Ένα από τα σενάρια που είναι πιθανά, τουλάχιστον για μία εκ των θέσεων, είναι να αποκτήσει πρόσωπο που θα προταθεί από τη Eurobank τη θέση που θα αφήσει κενή μέχρι το τέλος του έτους η μη Εκτελεστική Διοικητική Σύμβουλος Μαριάννα Παντελίδου Νεοφύτου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η κ. Παντελίδου υπέβαλε την παραίτησή της από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς θα αναλάμβανε επιπρόσθετα καθήκοντα στη Wargaming το 2023, ενώ τη θέση της όπως μέχρι τώρα είχαν τα δεδομένα, θα αναλάμβανε ο κ. Χριστόδουλος Χατζησταυρής. Ο κ. Χατζησταυρής έχει υπηρετήσει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας από το 2014 μέχρι το 2019, ωστόσο μετά τις εξελίξεις της αύξησης του ποσοστού της Eurobank και της μείωσης του ποσοστού της Wargaming, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αυτή η κίνηση.

Είναι ακόμα εδώ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Wargaming την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, η εταιρεία τεχνολογίας θέλησε να διευκρινίσει πως η αγοραπωλησία υπόκειται στη λήψη των απαιτούμενων εποπτικών εγκρίσεων από την Eurobank S.A και θα ολοκληρωθεί μετά την πλήρη εκπλήρωσή τους. Απέστειλε το μήνυμα πως, η Wargaming μέχρι τότε θα συνεχίσει να διατηρεί την πλήρη νομική και πραγματική κυριότητα των μετοχών προς πώληση, καθώς και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές. Η Wargaming θα συνεχίσει να διατηρεί το 7,2% της Ελληνικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της πράξης της πώλησης του 13,4% στην Eurobank.

Θα επανέλθει ο Ευγενίου;

Πριν την 48η ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας είχε προταθεί ο κ. Ευγένιος Ευγενίου, ο πρώην CEO της PWC και νυν Πρόεδρος του Invest Cyprus ως υποψήφιος για εκλογή ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας. Πριν διεξαχθεί η γενική συνέλευση ο κ. Ευγενίου είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του για εκλογή ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν θα θελήσει να εκλεγεί αυτή τη φορά ως μέλος του ΔΣ της Ελληνικής. Ο λόγος που είχε αποχωρήσει ήταν, «άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις που προέκυψαν».

Πέραν των δύο εκτελεστικών συμβούλων, του CEO Όλιβερ Γκάτσκε και του CFO του κ. Αντώνη Ρούβα, οι 11 υπόλοιπες θέσεις στο ΔΣ στελεχώνονται από ανεξάρτητους και μη ανεξάρτητους συμβούλους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση