ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΣΤΙΑ: Τέλος Ιανουαρίου η πρώτη κρατική χορηγία για περίπου 100 δάνεια

Λόγω του γεγονότος ότι μόλις 10 περιπτώσεις είχαμε τον Δεκέμβριο, αποφασίστηκε η πρώτη πληρωμή να μετατεθεί για το τέλος του μήνα, είπε ο κ. Μάριος Σαββίδης

ΚΥΠΕ

Μετατέθηκε για το τέλος Ιανουαρίου η πρώτη πληρωμή, από το κράτος, για δόσεις δανείων, τα οποία έχουν εγκριθεί για ένταξη στο Σχέδιο Εστία και αφορούν γύρω στους 100 αιτητές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάριος Σαββίδης.

Σημείωσε πως η πρώτη πληρωμή από το κράτος ήταν προγραμματισμένη να δοθεί εντός Δεκεμβρίου αλλά τελικά η δόση δεν μπήκε στους λογαριασμούς των δανείων των αιτητών, επειδή αποφασίστηκε από την υπηρεσία ότι ήταν πολύ μικρός ο αριθμός των δανείων (μόλις 10, με συνολικό ποσό πληρωμής €17.000), που είχαν τύχει αναδιάρθρωσης από τις τράπεζες, από τις συνολικά 56 που είχαν εγκριθεί μέχρι τον Δεκέμβριο από το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου, η πρώτη πληρωμή από το κράτος θα πραγματοποιηθεί για δάνεια που έτυχαν αναδιάρθρωσης και ξεκίνησε η αποπληρωμής τους, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι το Νοέμβριο του 2020.

«Λόγω του γεγονότος ότι μόλις 10 περιπτώσεις είχαμε τον Δεκέμβριο, αποφασίστηκε η πρώτη πληρωμή να μετατεθεί για το τέλος Ιανουαρίου όταν θα έχουμε ενώπιον μας περίπου 100 περιπτώσεις αιτητών που εγκρίθηκαν για ένταξη στο Εστία και παράλληλα έτυχαν αναδιάρθρωσης δανείου και κατέβαλλαν τουλάχιστον μία δόση», είπε ο κ. Σαββίδης.

Ανέφερε ότι η υπηρεσία ζήτησε από τις τράπεζες να έχει όλα τα δάνεια εγκεκριμένων αιτητών του Εστία τα οποία έτυχαν αναδιάρθρωσης και άρχισε η αποπληρωμή τους μέχρι το Νοέμβριο του 2020, έτσι ώστε να τους καταβληθεί η πρώτη πληρωμή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή είναι τον Δεκέμβριο του 2021.

Η κρατική πληρωμή θα αφορά το 33% της κάθε δόσης που κατέβαλε μέχρι σήμερα ο δανειολήπτης στο αναδιαρθρωμένο του δάνειο. Σημειώνεται πως στόχος του Εστία είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η άμβλυνση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Ο προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία είπε ότι οι τράπεζες απέστειλαν μέχρι σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας 5.167 αιτήσεις για ένταξη στο Σχέδιο Εστία, από τις συνολικά περίπου 6.386 αιτήσεις (αξίας περίπου €1,9 δισεκατομμυρίων) που έχουν υποβληθεί από δανειολήπτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σαββίδης είπε ότι από τις 5.167 αιτήσεις που έχουν παραληφθεί στον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Εργασίας, 3.309 είναι πλήρεις αιτήσεις, 1.462 ημιτελείς και 47 έχουν αποσυρθεί, ενώ 349 αιτήσεις αφορούν ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες θα σταλούν για έγκριση ή απόρριψη στην ειδική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ έχουν αποσυρθεί 47 αιτήσεις.

Επιπρόσθετα, ο Προϊστάμενος του Σχεδίου Εστία είπε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι σήμερα, απεστάλησαν γύρω στις 1.680 επιστολές σε αιτητές του Σχεδίου Εστία, εκ των οποίων οι 64 αφορούν επιστολές έγκρισης για ένταξη στο Σχέδιο και οι υπόλοιπες επιστολές απόρριψης. Πρόσθεσε ότι στην διαδικασία έγκρισης βρίσκονται 610 αιτήσεις, πέραν των 64 που έχουν λάβει επιστολή έγκρισης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι συνολικά 627 αιτήσεις για ένταξη στο Εστία θα αποσταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών για περαιτέρω χειρισμό τους, προσθέτοντας ότι από αυτές, 544 αιτήσεις αφορούν μη βιώσιμους οικονομικά δανειολήπτες και επιλέξιμους για το Σχέδιο, ενώ 83 αιτήσεις αφορούν δάνεια που έτυχαν αναδιάρθρωσης πριν την εφαρμογή του Σχεδίου.

Αναφορικά με τις 83 αιτήσεις, ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι στο Σχέδιο Εστία δεν προβλέπονται δάνεια τα οποία έτυχαν αναδιάρθρωσης πριν την εφαρμογή του Σχεδίου και το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εξετάσει χωριστά αυτές τις υποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση