ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ετήσια αύξηση 17,2% του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Νοέμβριο

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για τον μήνα Νοέμβριο 2022 έφτασε στις 136,2 μονάδες

ΚΥΠΕ

Αύξηση 17,2% σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία φέτος το Νοέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όπως αναφέρεται, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για τον μήνα Νοέμβριο 2022 έφτασε στις 136,2 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας μείωση 3,3% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2022. Προστίθεται ότι για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022, ο δείκτης σημείωσε αύξηση 22,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2022 ο δείκτης παρέμεινε σταθερός στον τομέα της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών, ενώ σημείωσε αύξηση στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων κατά 1,0% και της μεταποίησης κατά 0,7%. Στον τομέα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκε μείωση 12,6%, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δηλώνεται επίσης, ότι όσον αφορά τις μεταβολές σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις σε όλους τους τομείς, ως εξής: παροχή ηλεκτρικού ρεύματος 32,4%, μεταλλεία και λατομεία 14,8%, μεταποίηση 12,9% και παροχή νερού και ανάκτηση υλικών 6,7%.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι στον μεταποιητικό κλάδο, τον Νοέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκαν αυξήσεις σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, με τις σημαντικότερες να παρουσιάζονται στην παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (21,3%), στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών (14,3%), στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (14,2%), στην παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (13,3%), στη βιομηχανία ξύλου (13,2%), στην κατασκευή χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεις (12,3%) και στην κατασκευή ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (9,7%).

Εξηγείται ότι ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία είναι μηνιαίος δείκτης και αποτελεί σύνθεση των επί μέρους Δεικτών Τιμών Παραγωγού Εγχώριας και Εξωτερικής Αγοράς. Δηλώνεται ότι για τις τιμές των προϊόντων που διατίθενται στην εγχώρια αγορά, συλλέγονται οι τιμές πώλησης χωρίς τον ΦΠΑ και άλλους δασμούς ή φόρους στα προϊόντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μηνιαίος Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία εκφράζει την εξέλιξη των τιμών στους κλάδους των μεταλλείων και λατομείων, μεταποιητικών βιομηχανιών, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και παροχής νερού και ανάκτησης υλικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση