ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ετοίμασε βαλίτσες για Νέα Υόρκη η BoC

Θα δει επενδυτές σε συνέδριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε συνεργασία με την JPMorgan

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Βαλίτσες για Νέα Υόρκη ετοίμασε η Τράπεζα Κύπρου, καθώς αναμένεται να έχει ραντεβού με το επενδυτικό κοινό σε συνέδριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών που γίνεται σε συνεργασία με την JPMorgan την ερχόμενη Πέμπτη στις 25 του μηνός. Η Τράπεζα Κύπρου είναι ο «Κύπριος» συμμετέχων στο συνέδριο και έχει ήδη «κλειστές» συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές. Μία εκ των προηγουμένων συναντήσεων καρποφόρησε για την Τράπεζα Κύπρου σε αντίστοιχο συνέδριο στο Λονδίνο, καθώς όπως ανακοινώθηκε μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της BοC το επενδυτικό ταμείο Fidelity Funds. Μπήκε με λίγες μετοχές μεν, μόνο με 310 χιλιάδες, παρ’ όλα αυτά ήταν ένα πρώτο βήμα.

Στη Νέα Υόρκη υπολογίζεται ότι τα επενδυτικά ταμεία που θα παραστούν στο συνέδριο έχουν δυναμική 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να πει το επενδυτικό της «στόρι» στην επενδυτική κοινότητα, για το τι πέτυχε τα τελευταία χρόνια, αλλά και να παρουσιάσει τους οικονομικούς της δείκτες. Παράλληλα, αναμένεται να απαντήσει και γενικότερα για την πορεία της οικονομίας της Κύπρου, με απώτερο στόχο να λάβει κατά πρώτον η Τράπεζα και κατά δεύτερον το «νησί» ένα μικρό κομμάτι της «πίτας» που θα υπάρχει στη Νέα Υόρκη. Στη Νέα Υόρκη υπολογίζεται ότι τα επενδυτικά ταμεία που θα παραστούν στο συνέδριο έχουν δυναμική 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Σίγουρα μέσα στο επενδυτικό της «στόρι» θα υπογραμμίσει πως, τον Απρίλιο του 2023 η Εταιρεία έλαβε έγκριση από την ΕΚΤ για την καταβολή μερίσματος από την κερδοφορία για το έτος που έληξε το 2022. Το μέρισμα ανήλθε συνολικά σε 22,3 εκατ. ευρώ και ισοδυναμεί με ποσοστό (payout ratio) ύψους 14% της προσαρμοσμένης κερδοφορίας πριν τα μη-επαναλαμβανόμενα στοιχεία του έτους 2022. Στόχος του Συγκροτήματος, όπως έχει ανακοινώσει, είναι η παροχή σταθερής απόδοσης στους μετόχους. Η πληρωμή μερισμάτων αναμένεται να σημειώνει συντηρητικά σταδιακή αύξηση, με στόχο το ποσοστό (payout ratio) να κυμαίνεται μεταξύ 30%-50% της κερδοφορίας του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία.

Την ίδια ημέρα έχει συνεδρία νομισματικής πολιτικής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τα βλέμματα να είναι στραμμένα επίσης στις αποφάσεις που θα παρθούν αναφορικά με τα επιτόκια. Σύμφωνα με τους αναλυτές δεν αναμένεται διαφοροποίηση στα επίπεδα των επιτοκίων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει προηγούμενες δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ ότι υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των επιτοκίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση