ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ετοιμάζει νομοσχέδιο για Υφυπουργείο Καινοτομίας η Κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε και επίσημα επικεφαλής επιστήμονας για έρευνα και καινοτομία.

Newsroom K

Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα και την Καινοτομία, είναι και επίσημα από σήμερα ο Κυριάκος Κόκκινος μετά την τελετή διαβεβαίωσης του η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Κόκκινος έχει μακρόχρονη πείρα στον ιδιωτικό τομέα σε εταιρείες που προωθούν την καινοτομία αλλά παράλληλα διετέλεσε και τα τελευταία χρόνια ως αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τόνισε την σημασία του τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας και την παραγωγική δυναμική που δύναται να προσδώσει στην οικονομία του τόπου η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος έρευνας και καινοτομίας. Ανέφερε ότι ήταν από τις πλέον σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση. 

Ως επιστέγασμα αυτών των δράσεων, ανέφερε ο Πρόεδρος, η κυβέρνηση βρίσκεται στα τελικά στάδια ετοιμασίας νομοσχέδιο το οποίο αφορά στη δημιουργία αρμόδιου Υφυπουργείου, στο οποίο θα ενσωματωθούν με οριζόντιο και ολοκληρωμένο τρόπο τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητάς μας προς τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, είναι η Απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιου τον περασμένο Οκτώβριο σχετικά με τη νέα δομή του Συστήματος Διακυβέρνησης Έρευνας, βασισμένης στο πρότυπο καλών πρακτικών άλλων χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, η δημιουργία αφενός του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας ως το κατ’ εξοχήν συμβουλευτικό όργανο για τον καθορισμό σχετικής στρατηγικής με επικεφαλής τον κ. Φίλιππο Πατσαλή, και η υιοθέτηση του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα για την Έρευνα και την Καινοτομία με επικεφαλής τον κ. Κόκκινο και με όρους εντολής την προώθηση και ανάπτυξη της έρευνας και τεχνολογίας σε εθνικό επίπεδο, θα ενισχύσουν και θα επιτρέψουν τη συνέχεια της ευρύτερης στρατηγικής κατεύθυνσης, τόνισε. 

Επισήμανε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων, βασίστηκε και στην προώθηση του τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, αλλά και στις ευκαιρίες απασχόλησης που δόθηκαν σε νέους ανθρώπους στις νεοφυείς επιχειρήσεις. 

Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται μια νέα δυναμική για αυτούς τους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο δομικό στοιχείο μιας ανταγωνιστικής και παραγωγικής οικονομίας.

Ενδεικτικά, δράσεις που προώθησε η Κυβέρνηση ή πρόκειται να προωθήσει μέσω και του Επικεφαλής Επιστήμονα, μεταξύ άλλων, είναι η παροχή ενός ανταγωνιστικού πακέτου κινήτρων και φορολογικών ελαφρύνσεων για νεοφυείς (start-up) και καινοτόμες επιχειρήσεις, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η επιταχυνόμενη απόσβεση και η φορολογική έκπτωση 50% στην επένδυση.

Δρομολογείται παράλληλα η στήριξη της ανάπτυξης νέων σχηματισμών παραγωγής καινοτομίας, όπως οι συστάδες επιχειρήσεων (clusters) και προωθούμε την κατοχύρωση εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως Venture Capital και Crowd-Funding, ενώ υλοποιούνται δημόσιες επενδύσεις 400 εκ. σε υποδομές όπως στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, τα Κέντρα Αριστείας «KIOS» και «RISE», και το νέο Κρατικό Χημείο .

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στην σύσταση κοινής Ομάδας Εργασίας υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης και της Βουλής, για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Βlockchain, η οποία στοχεύει στην μελλοντική ανάπτυξη της χώρας στην ψηφιακή εποχή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση