ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία για την ΑΤΑ ο Υπ. Εργασίας

«Προσπαθούμε μέσα από τα δεδομένα τα οποία καθορίζονται διεθνώς να πετύχουμε το καλύτερο», είπε ο κ. Παναγιώτου

ΚΥΠΕ

Την ελπίδα ότι στις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν προσπάθειες από τους κοινωνικούς εταίρους με καλή και θετική διάθεση για να επιτευχθεί συμφωνία για την ΑΤΑ, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα στη Λευκωσία η ΣΕΚ για την εργατική Πρωτομαγιά.

«Μέσα από τον κοινωνικό διάλογο προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνίες οι οποίες υπό τις περιστάσεις να είναι οι καλύτερες δυνατές και αυτό δεν ακυρώνει τους στόχους που τίθενται ούτε την ανάγκη για συνέχιση των αγώνων», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός είπε ακόμη ότι εφόσον καταλήξουμε σε συμφωνία, αυτό δεν θα είναι μία επιτυχία της Κυβέρνησης αλλά μια επιτυχία των κοινωνικών εταίρων και πρόσθεσε πως «η ΑΤΑ είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός θεσμός και αποτελεί κοινωνική κατάκτηση η οποία πρέπει να διαφυλαχθεί».

Αναφερόμενος στην μεσολαβητική πρόταση που κατέθεσε η Κυβέρνηση στους κοινωνικούς εταίρους για την ΑΤΑ, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι για να τεθεί ενώπιον των κοινωνικών εταίρων αυτή η πρόταση, η οποία «επικεντρώνεται στην διαφύλαξη του θεσμού, στην αύξηση της απόδοσης σε σχέση με το ποσοστό και στην άμεση απόδοση στους μισθούς, σύμφωνα με τον υψηλό πληθωρισμό του 2022, κάποιοι διεκδίκησαν, αγωνίστηκαν και η ΣΕΚ βρισκόταν στην πρωτοπορία».

«Προσπαθούμε μέσα από τα δεδομένα τα οποία καθορίζονται διεθνώς να πετύχουμε το καλύτερο», υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι «όταν βρισκόμαστε στο εξωτερικό εκπροσωπώντας την χώρα μας επειδή καταφέρνουμε να έχουμε εργατική ειρήνη και εργασιακά δικαιώματα τα οποία υπερέχουν άλλων χωρών και μια κοινωνία συνεκτική».

Επιπλέον, στην ομιλία του, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι στόχος της Κυβέρνησης «είναι η αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τον στόχο που τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο οποίος είναι στο φιλόδοξο επίπεδο του 80%» και πρόσθεσε πως «για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται πρώτα να το θέσουμε ως στόχο και με συγκεκριμένα βήματα τα οποία ήδη επεξεργαζόμαστε να φθάσουμε εκεί».

Ανέφερε ότι τα προηγούμενα 15 χρόνια και μέσα από τον τρόπο που εξελίχθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση αναδύθηκαν προσεγγίσεις που ήταν πιο κοντά στην κατεύθυνση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Πρόσθεσε ότι σήμερα η τάση είναι προς την κατεύθυνση της ρύθμισης και της υιοθέτησης κανόνων που είναι καλή όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για την οικονομία, τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα.

Αναφορικά με την εξυγίανση του δημόσιου τομέα, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι χρειάζεται καλύτερη στελέχωση, ιδιαίτερα για να μπορούμε να ελέγχουμε ότι εφαρμόζονται σωστά εκείνα τα οποία προνοούνται στους κανόνες και στις νομοθεσίες.

Σε σχέση με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι ευθύνη της πολιτείας είναι να προστατέψει αυτούς που εργάζονται σε «πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες» και πρόσθεσε ότι για το ζήτημα αυτό το οποίο θα είναι στην επόμενη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, γίνεται ήδη σχετική εργασία στο Υπουργείο.

Αναφερόμενος στο θέμα των απολαβών εργαζομένων και συνταξιούχων, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι αυτές θα πρέπει να είναι δίκαιες και ικανοποιητικές και πρόσθεσε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα λάβουν πρόσκληση οι κοινωνικοί εταίροι για να συμμετάσχουν στην Επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει το πως ο κατώτατος μισθός θα λειτουργήσει στο μέλλον.

«Ήδη η Κυβέρνηση βρίσκεται στην διαδικασία της ετοιμασίας για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση της δέσμευσης του Προέδρου Χριστοδουλίδη για αύξηση των κατώτατων συντάξεων κατά 5% και η Υφυπουργός Πρόνοιας κάνει ήδη σχετική εργασία», υπογράμμισε.

Ανέφερε επίσης ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έτσι ώστε το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μπορεί να είναι βιώσιμο για άλλα 60 και άλλα 60 χρόνια έτσι ώστε όταν γεννιούνται τα παιδιά μας να ξέρουμε ότι όταν θα ξεκινήσουν να εργάζονται, το μέλλον τους στο συνταξιοδοτικό θα είναι διασφαλισμένο».

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους στα απογευματινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του εργασιακού καθεστώτος στα προγράμματα, προσθέτοντας ότι «η τάση που υπάρχει είναι προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της μισθωτής εργασίας» και ότι θα ανακοινωθεί και η απόφαση σε σχέση με το μέλλον των προγραμμάτων που «επίσης είναι πολύ θετική για τους εργαζόμενους».

Αναφορικά με την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι χρειάζονται να γίνουν πολύ περισσότερα και προς τις κατευθύνσεις που επιβάλλει το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, ενώ σε σχέση με το ξένο εργατικό δυναμικό, ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε ανθρώπους από ευρωπαϊκές χώρες ή τρίτες χώρες για να στελεχωθεί σωστά η οικονομία, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι το πως οικοδομείται σωστά ο κυπριακός κορμός της κυπριακής οικονομίας».

Η σωστή ενίσχυση του κυπριακού κορμού σημαίνει την παροχή πιο σταθερών και ποιοτικών υπηρεσιών, κατέληξε.

Τη λειτουργία γραμμής για στήριξη εργαζομένων εξήγγειλε ο ΓΓ της ΣΕΚ

Στην ομιλία του ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας από σήμερα τηλεφωνικής γραμμής και υπηρεσίας αρωγής για στήριξης των εργαζομένων που βιώνουν οποιασδήποτε μορφής βία και παρενόχληση στην εργασία.

Ανέφερε ότι με βάση τη συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία θα παρέχεται δωρεάν, οι εργαζόμενοι μπορούν να καλούν στο 777 75 5 75 και να θέτουν την καταγγελία τους, η οποία στη συνέχεια θα τυγχάνει συνδικαλιστικής και τεχνοκρατικής διαχείρισης, σε συνεννόηση με τον καταγγέλλοντα ή την καταγγέλλουσα, ενώ παράλληλα θα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση από ομάδα επαγγελματιών κλινικών και άλλων ψυχολόγων.

Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στον Υπουργό, ο κ. Μάτσας είπε ότι η ΣΕΚ αναμένει την ενίσχυση και αναβάθμιση του αρμόδιου Τμήματος του Υπουργείου, έτσι ώστε «να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη αλλά και επαρκής και αποτελεσματική διαχείριση των καταγγελιών, μέσα από την απαιτούμενη ευαισθησία και διακριτικότητα».

Αναφερόμενος στην ΑΤΑ, ο κ. Μάτσας είπε ότι η πρόταση του Υπουργού που έχει κατατεθεί την περασμένη Παρασκευή προς τους κοινωνικούς εταίρους, «βρίσκεται σε διάσταση με τις θέσεις που έχει εκφράσει το συνδικαλιστικό κίνημα και για τις οποίες έχουν ληφθεί προεκλογικές και μετεκλογικές διαβεβαιώσεις».

«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τύχει βελτίωσης ως προς τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού αποκατάστασης της ΑΤΑ, διασφαλίζοντας παράλληλα, τον πλήρη σεβασμό στη φιλοσοφία του θεσμού και τον καθορισμό του χρονικού ορίζοντα πλήρους αποκατάστασής του», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «η πλήρης αποκατάσταση του θεσμού αποτελεί προπομπό της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων για να καλύψουν το σύνολο των εργαζομένων» και πρόσθεσε ότι η ΑΤΑ δεν λειτουργεί σαν εργαλείο προώθησης κοινωνικής πολιτικής και δεν διασυνδέεται με την αύξηση του πληθωρισμού και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

Είπε ακόμη ότι η ΣΕΚ δεν θα αφήσει τα πράγματα στην τύχη, αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλία έτσι ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για θετική κατάληξη, ενώ θα υπάρξει και σύγκλιση Πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης για από κοινού αξιολόγηση των δεδομένων.

Αναφορικά με την επέκταση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι η Κύπρος παρουσιάζει κάλυψη μέσω της συλλογικής διαπραγμάτευσης στο 43% και βρίσκεται στην 16η θέση ανάμεσα στα 27 Κράτη Μέλη.

«Κυρίαρχος στόχος, θα πρέπει να είναι η δημιουργία ποιοτικών και αξιοπρεπών όρων απασχόλησης, λαμβάνοντας υπόψη και την απαραίτητη διασύνδεση με το κόστος διαβίωσης και το βιοτικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση του Μηχανισμού αναθεώρησης του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, έτσι ώστε, στο πλαίσιο και της πρόνοιας του Διατάγματος, όπως είπε, να δημιουργηθούν έγκαιρα οι προϋποθέσεις αναπροσαρμογής του ύψους του Κατώτατου τον Ιανουάριο του 2024, ενώ ζήτησε την άμεση κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την Τηλεργασία, προτρέποντας τους βουλευτές να μην αφαιρέσουν από το νομοσχέδιο το δικαίωμα στην αποσύνδεση, γιατί τότε θα σημαίνει απασχόληση σε 24ωρη βάση.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ανάκλησης ή σαφούς βελτίωσης της πρόσφατης απόφασης του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση της Στρατηγικής Απασχόλησης Εργαζομένων από Τρίτες Χώρες.

«Υπάρχει έξαρση στη μίσθωση υπηρεσιών από αλλοδαπούς από τρίτες χώρες - γίνεται πάρτυ», ανέφερε και πρόσθεσε πως η απασχόληση υπηκόων από τρίτες χώρες αυξήθηκε κατά 83,4%, ενώ από την ημέρα της αναθεώρησης της Στρατηγικής έχουν παραχωρηθεί μαζικές άδειες σε συγκεκριμένους τομείς και επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να επισπευστούν οι διαδικασίες που διασυνδέονται και με τη μελέτη που διεξάγει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) σχετικά με τη συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ ζήτησε την έναρξη κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής, για συνολική φορολογική μεταρρύθμιση.

Τέλος, σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Μάτσας είπε ότι θα πρέπει να καταβληθεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για ενεργοποίηση των δυνατοτήτων επίλυσης του προβλήματος, αναδεικνύοντας τις αρχές και αξίες του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, του Διεθνούς Δικαίου και των Ηνωμένων Εθνών.

«Μια τέτοια προοπτική και εξέλιξη, θα ενδυναμώσει τη συνεργασία ανάμεσα στο σύνολο των νόμιμων κατοίκων του τόπου και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περισσότερη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή», κατέληξε.

Όλοι να τοποθετηθούν με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης στο θέμα της ΑΤΑ, λέει ο ΓΔ της ΟΕΒ

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά την εκδήλωση για το θέμα της ΑΤΑ, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου είπε ότι «μετά την υποβολή της πρότασης του Υπουργού τα περιθώρια είναι πάρα πολύ περιορισμένα», προσθέτοντας ότι «ασχέτως ότι απέχει ουσιωδώς από τις επιδιώξεις όλων των οργανώσεων, οφείλουμε όλοι να τοποθετηθούμε με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, αξιολογώντας τα θετικά και τα αρνητικά και βλέποντας την επόμενη μέρα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι ο Υπουργός έκανε τεράστια προσπάθεια, αξιοποιώντας και την προεργασία που έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, προκειμένου να διαμορφώσει πρόταση που θα σέβεται στον ίδιο βαθμό ή θα απογοητεύει στην ίδια ένταση όλους τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας».

«Εκείνο που χρωστούμε στον Υπουργό είναι μια σοβαρή και υπεύθυνη αξιολόγηση της πρότασης και τοποθέτηση κατά τρόπο που βλέπει την μεγάλη εικόνα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρξει θετική κατάληξη στο θέμα κατά πόσο η ΟΕΒ θα επανέλθει με πρόταση για πιο σύγχρονο θεσμό της ΑΤΑ, κ. Αντωνίου είπε ότι η ΟΕΒ θεωρεί απαρχαιωμένο και διαβρωτικό της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας το συγκεκριμένο σύστημα και πρόσθεσε ότι αυτήν την στιγμή «οφείλουμε να ξεπεράσουμε τα βραχυπρόθεσμα, και ως εταίροι να ασχοληθούμε με τις πολύ μεγάλες προκλήσεις σε ένα εκρηκτικό γεωπολιτικό περιβάλλον» που, όπως ανέφερε, είναι πολύ απειλητικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X