ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξωφρενικά σπάταλο το bitcoin

Για να διενεργηθούν συναλλαγές χρειάζεται ετησίως περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει ολόκληρη η Φινλανδία

Kathimerini.gr

JOHN HUANG, CLAIRE O’ NEILL, HIROKO TABUCHI / THE NEW YORK TIMES

Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν εξωφρενικά ποσά ηλεκτρισμού. Για να διενεργηθούν συναλλαγές με bitcoin χρειάζονται 91 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο, περισσότερη από όση καταναλώνει ολόκληρη η Φινλανδία των 5,5 εκατ. κατοίκων. Αυτό το ποσό ηλεκτρισμού ισοδυναμεί με μισό τοις εκατό όλης της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται ανά την υφήλιο, ενώ την τελευταία πενταετία έχει δεκαπλασιαστεί.

Το bitcoin δεν ελέγχεται από ένα άτομο ή μια κεντρική τράπεζα, αλλά από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο χρηστών. Ολες οι συναλλαγές σε bitcoin καταγράφονται σε έναν δημόσιο κατάλογο, ενώ νέα bitcoins δίδονται ως αμοιβή σε όσους βοηθούν στη διαχείριση των συγκεκριμένων συναλλαγών. Επίσης, η προσφορά είναι περιορισμένη, κάτι που εν τέλει δίνει στο bitcoin την αξία του. Σήμερα ένα bitcoin ισοδυναμεί με 50.000 δολάρια.

Οποιαδήποτε συναλλαγή με bitcoin πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το δίκτυο, άρα το ηλεκτρονικό «κατάστιχο» στο οποίο καταγράφονται οι συναλλαγές πρέπει να λειτουργεί και να συντηρείται, με αποτέλεσμα να απορροφά ενέργεια. Σε ολόκληρο τον κόσμο εταιρείες και άτομα ανταγωνίζονται για το ποιος θα επικυρώσει συναλλαγές και θα τις εισαγάγει στο «κατάστιχο». Χρησιμοποιώντας ισχυρούς και ενεργοβόρους υπολογιστές προσπαθούν να προλάβουν τους υπόλοιπους, ώστε να ανταμειφθούν με νέα bitcoin, τα οποία, φυσικά, έχουν μεγάλη αξία. Αυτός ο ανταγωνισμός με έπαθλο «φρέσκα» ονομάζεται mining (εξόρυξη).

Αξιοπιστία

Ο λόγος που η καταγραφή συναλλαγών στο «κατάστιχο» δεν είναι κάτι απλό και απαιτεί μεγάλη υπολογιστική ισχύ είναι πως θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι τις συναλλαγές τις εγγράφουν μόνον αξιόπιστοι υπολογιστές. Ενας κακόβουλος παίκτης θα χρειαζόταν πολλά χρήματα και πολλή ηλεκτρική ενέργεια για να μπορέσει να εγγράψει πλαστές συναλλαγές.

Το σύστημα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε όποιος θέλει να αφιερώσει πόρους, να έχει συμφέρον να τους αφιερώσει στην εξόρυξη και όχι στην υπονόμευση του συστήματος. Με αυτό τον τρόπο το bitcoin μετατρέπει τον ηλεκτρισμό σε ασφάλεια και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος είναι κομμάτι του συστήματος από τον σχεδιασμό του.
Στις απαρχές του συστήματος, η ενέργεια που χρειαζόταν για την παραγωγή ενός bitcoin ήταν ελάχιστη. Πλέον, για την εξόρυξη χρησιμοποιούνται γιγάντια κέντρα υπολογιστών, που ανήκουν σε εταιρείες ή ομάδες ανθρώπων. Πλέον, μόλις επτά όμιλοι κατέχουν περίπου το 80% της υπολογιστικής ισχύος του δικτύου.

Επιπλέον, η εξόρυξη bitcoin δεν παράγει μόνο ρύπους. Παράγει και σωρούς από υπολογιστές. Ολοι θέλουν τα πιο σύγχρονα και πιο γρήγορα μηχανήματα. Κάθε ενάμιση χρόνο η υπολογιστική ισχύς που απαιτείται για την εξόρυξη bitcoin διπλασιάζεται και τα παλιά μηχανήματα χρειάζονται αντικατάσταση. Η εξόρυξη bitcoin μπορεί να μη χρειάζεται αξίνες, αλλά έχει άμεσες επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση