ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ευρωκοινοβούλιο:«Παγώνει» την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας με ΗΠΑ

Η εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει ουσιαστικά τους δασμούς, που επιβλήθηκαν το 2025

Kathimerini.gr

Αναστολή της επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο, λίγες μόνο ημέρες μετά την ιστορική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει ουσιαστικά τους δασμούς, που επιβλήθηκαν το 2025 και που ώθησε τον Αμερικανό πρόεδρο να απειλεί με νέους παγκόσμιους δασμούς ύψους 15%.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής Εμπορίου Μπερντ Λάνγκε ανέφερε πριν λίγη ώρα στην πλατφόρμα X ότι οι εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου για τη συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας!

«Η διαπραγματευτική μας ομάδα μόλις αποφάσισε να θέσει σε αναμονή τη νομική εφαρμογή της συμφωνίας του Τάρνμπερι [σ.σ. της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε στη Σκωτία, τον Ιούλιο] και να αναβάλει τη ψηφοφορία, που είχε προβλεφθεί για αύριο» σημείωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Απαιτείται σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου προτού ληφθούν περαιτέρω μέτρα» επισήμανε.

Οι ευρωβουλευτές είχαν ήδη «παγώσει» την επικύρωση της συμφωνίας, που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι λόγω των απειλών του Τραμπ εναντίον της Γροιλανδίας, στα τέλη Ιανουαρίου. Η αρμόδια Επιτροπή είχε κληθεί να αποφασίσει μέσω σχετικής ψηφοφορίας, που είχε προγραμματιστεί για αύριο, Τρίτη.

Ομως, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών οδήγησαν το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα σε αναστολή της διαδικασίας μέχρι τουλάχιστον ο Λευκός Οίκος να ξεκαθαρίσει σχετικά με την «τύχη» της συμφωνίας με την Ε.Ε.

Πριν τη σημερινή τους απόφαση, οι ευρωβουλευτές είχαν συναντηθεί εκτάκτως με τον αρμόδιο Επίτροπο Μάρος Σέφκοβιτς, που τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε μετάσχει σε έκτακτη συνεδρίαση – μέσω τηλεδιάσκεψης – των υπουργών Εμπορίου των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου G7, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την απόφαση του ανώτατου αμερικανικού δικαστηρίου.

«Επαναδιατύπωσα ότι ο πλήρης σεβασμός της συμφωνίας Ε.Ε.-ΗΠΑ είναι πρωταρχικής σημασίας. Παραμένοντας σε επαφή με τους ομολόγους μου για να εξασφαλίσω αυτές τις διαβεβαιώσεις» επισήμανε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X o Μάρος Σέφκοβιτς.

Σήμερα το απόγευμα ο Σλοβάκος επίτροπος θα έχει συνάντηση με τους πρέσβεις της Ε.Ε., ώστε να υπάρξει συντονισμός με τα κράτη μέλη επί του ζητήματος και εξαιτίας των νέων «απειλών» του Τραμπ για παγκόσμιους δασμούς ύψους 15%.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο με την οποία οι Βρυξέλλες υποχρεώθηκαν να συμφωνήσουν σε σταθερούς δασμούς 15% στους περισσότερους τομείς, προσφέροντας ως «αντάλλαγμα» μηδενικούς δασμούς σε αρκετά βιομηχανικά προϊόντα των ΗΠΑ, ενώ το «μπλοκ» έχει δεσμευτεί να αγοράσει ενεργειακά προϊόντα των ΗΠΑ αξίας 750 δισ. δολαρίων έως το 2028.

Πάντως, η δικαστική απόφαση των ΗΠΑ αφορά τους λεγόμενους «ανταποδοτικούς» δασμούς, που εισήγαγε ο Τραμπ πέρυσι. Δεν αναφέρεται σε μέτρα ανά κλάδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ