ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωζώνη: Εισαγόμενο το 90% του φυσικού αερίου στις βιομηχανίες

Μια μείωση της προσφοράς ενέργειας κατά 10% στον βιομηχανικό τομέα της Ευρωζώνης θα περιορίσει την προστιθέμενη αξία της κατά περίπου 0,7%

Kathimerini.gr

Μια μείωση της προσφοράς ενέργειας κατά 10% στον βιομηχανικό τομέα της Ευρωζώνης θα περιορίσει την προστιθέμενη αξία της κατά περίπου 0,7%. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει σχετική έκθεση της ΕΚΤ που εν μέσω εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης αποτιμά την εξάρτηση της Ευρωζώνης από το φυσικό αέριο και τις επιπτώσεις αυτής της εξάρτησης. Όπως επισημαίνει, το φυσικό αέριο αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή ενέργειας για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης, που εισάγει πάνω από το 90% του φυσικού αερίου το οποίο καταναλώνει.

Η Ευρωζώνη εξαρτάται γενικότερα σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και παραγώγων του πετρελαίου σε αντίθεση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες παράγει κυρίως στην εγχώρια αγορά των χωρών-μελών της. Όπως επισημαίνει σε σχετική έκθεσή της η ΕΚΤ, οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου μπορούν να κάμψουν την οικονομική δραστηριότητα είτε πλήττοντας ευθέως την κατανάλωση είτε μέσω των ενδιάμεσων αγαθών.

Ειδικότερα, το ακριβό φυσικό αέριο και οι υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την αγοραστική τους δύναμη με αποτέλεσμα να πλήττεται η ιδιωτική κατανάλωση. Η Τράπεζα της Ευρωζώνης τονίζει επίσης πως το φυσικό αέριο αποτελεί βασικό στοιχείο της παραγωγικής διαδικασίας πολλών εταιρειών.

Επισημαίνει, ειδικότερα, πως πέραν του ενεργειακού τομέα, που κατά κύριο λόγο μετατρέπει το φυσικό αέριο σε άλλες μορφές ενέργειας, το χρησιμοποιούν σε μεγάλη κλίμακα διάφορες βιομηχανίες που παράγουν χημικά, μέταλλα και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, βιομηχανικά υλικά εκτός των μετάλλων όπως το γυαλί, το τσιμέντο και τα κεραμικά, αλλά ακόμη και τρόφιμα και ποτά.

Τονίζει επίσης πως οι δεσμοί που ενώνουν τις βιομηχανίες στο πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας διευρύνουν περαιτέρω τον αντίκτυπο που προκαλούν οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου στους παραγωγούς προϊόντων και στους παρόχους υπηρεσιών. Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, περισσότερο από τα 2/3 της κατανάλωσης ενέργειας αφορά την έμμεση χρήση της που γίνεται στα πρώτα στάδια της παραγωγής. Πολλοί τομείς της βιομηχανίας κάνουν σημαντική άμεση χρήση, ιδιαιτέρως ο τομέας των ορυκτών, των μετάλλων και των βιομηχανικών υλικών. Άλλοι, τονίζει η ΕΚΤ, χρησιμοποιούν κυρίως έμμεσα την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, κυρίως βιομηχανικοί τομείς σχετικοί με τα επεξεργασμένα μέταλλα, τα τρόφιμα, την κλωστοϋφαντουργία, τον ηλεκτρικό και τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα αυτοκίνητα. Εμμεσα τη χρησιμοποιούν άλλωστε τομείς των υπηρεσιών, όπως όσοι έχουν σχέση με τις μεταφορές, την παροχή νερού αλλά και τον τομέα της φιλοξενίας και των τροφίμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση