ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φέτος θα «πεταχτούν» 40.000 Μεγαβατώρες από ΑΠΕ - Χάνονται 8 εκατομ. ευρώ

Η απουσία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας απο ΑΠΕ στο μικροσκόπιο της Βουλής

Του Παύλου Νεοφύτου

Η απουσία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας απο ΑΠΕ, που έχει ως αποτέλεσμα σημαντική παραγωγή να απορρίπτεται, τέθηκε την Τρίτη στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση για την απόφαση της ΑΗΚ να εγκαθίστανται πλέον σε οικοδομές τα συστήματα τηλεχειρισμού, τα γνωστά ως «Ripple Control».

Όπως λέχθηκε στην Επιτροπή, οι συνθήκες που επιβάλλουν απορρίψεις ηλεκτρισμού από ΑΠΕ στην Κύπρο, δημιουργούνται κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, όταν πέφτει σε σημαντικό βαθμό η ζήτηση, την ίδια ώρα που παρατηρείται αυξημένη παραγωγή. Για να αποφευχθεί ένα μπλακ άουτ γίνονται αυτές οι σημαντικές περικοπές.

Την περσινή χρονιά οι αποκοπές από ΑΠΕ ήταν γύρω στις 8.000 Μεγαβατώρες.

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου του Συνδέσμου Υδρογόνου Κύπρου -σύνδεσμος ο οποίος λειτουργεί κάτω από την αιγίδα της ΟΕΒ-, Μάκη Κετώνη, ο οποίος, αφού ανάφερε ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να χρησιμεύσει εκτός από εναλλακτικό καύσιμο και για αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ (η δεύτερη επιλογή είναι χημική, δηλαδή οι μπαταρίες), τόνισε ότι για τη φετινή χρονιά, μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, έγιναν αποκοπές 10 χιλιάδων Μεγαβατώρων, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η Κύπρος να απορρίψει από το σύστημα 30 – 40 χιλιάδες Μεγαβατώρες. Την περσινή χρονιά οι αποκοπές από ΑΠΕ ήταν γύρω στις 8.000 Μεγαβατώρες. Υπογράμμισε ότι είναι ενέργεια η οποία χάνεται, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να επαναξιοποιείται.

Ερωτηθείς για τα ποσά που χάνονται, ο κ. Κετώνης υπέδειξε ότι κοστίζει 200 ευρώ η Μεγαβατώρα, αφήνοντας τον καθένα από τους παρευρισκομένους να κάνει τον υπολογισμό κόστους της χαμένης ενέργειας...

Ακολούθως ο κ. Κετώνης είπε ότι στην Κύπρο απορρίπτεται το 20% της ενέργειας που παράγεται χρονιαία από φωτοβολταϊκά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση