ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:04
 

Χατζηγιάννης: Το 75% των δανείων ΣΚΤ το 2014 με καθυστέρηση 180 ημερών

Μαραθώνια η σημερινή δημόσια ακρόαση για ολοκλήρωση της κατάθεσης του πρώην Γενικού Διευθυντή της ΣΚΤ Ν. Χατζηγιάννη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε στο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, η κατάθεση του Νικόλα Χατζηγιάννη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό. Η σημερινή ακρόαση ήταν μαραθώνια αφού διήρκησε σχεδόν έξι ώρες.

Την επόμενη εβδομάδα 14 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση ενώπιον της Επιτροπής της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Συνεχής Ενημέρωση

15.35 Ολοκληρώθηκε η τριήμερη κατάθεση του Νικόλα Χατζηγιάννη στην Ερευνητική Επιτροπή

15.30 Σε τί πιστεύετε ότι αποτύχατε κ. Χατζηγιάννη, γιατί αποτύχατε, και η τράπεζα κατέρρευσε επί ημερών σας, είναι η ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής στον κ. Χατζηγιάννη. Η αλλαγή των παραμέτρων, απαντά ο μάρτυρας και η προσπάθεια να λειτουργήσει ως τράπεζα από τα μπακάλικα πριν το 2014. Ποσοστό ευθύνης δίνεται στον εαυτό σας, υπάρχει ένα Mea Culpa, είναι η δεύτερη ερώτηση του κ. Αρέστη. Μπορεί κάποιες από τις αποφάσεις να ήταν λανθασμένες, απαντά ο μάρτυρας

15.10 Ο πρόεδρος της Επιτροπής συνεχίζει στο ίδιο ύφος, υποβάλλοντας ότι έγιναν σπατάλες. Προσλαμβάνατε συμβουλευτικούς οίκους για οτιδήποτε, είπε στον μάρτυρα

15.00 Η τριήμερη κατάθεση του Νικόλα Χατζηγιάννη ολοκληρώνεται με τον πρόεδρο της Επιτροπή να του υποβάλει: Αποκομίσαμε της εντύπωση ότι ο τρόπος που λαμβάνατε αποφάσεις, τις λαμβάνατε σε λάθος χρόνος. Σας έλειπε η ικανότητα να λειτουργήσετε σωστά. Ο πρόεδρος της Επιτροπής προς αιτιολόγηση της υποβολής του έφερε ως παράδειγμα την προσπάθεια εισόδου της ΣΚΤ στο ΧΑΚ τη συνεργασία με την Altamira και το Κόκκινα Δάνεια

14.00 Η δημόσια ακρόαση συνεχίζεται. Ο κ. Χαραλάμπους ζητά από τον μάρτυρα να περιγράψει το πώς προσελήφθηκε στη ΣΚΤ ο Γιάννος Σταυρινίδης. Η διαδικασία αλλά και ποια πρόσωπα ήταν παρόντα στη διαδικασία πρόσληψης οργανώθηκε από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού, αναφέρει ο μάρτυρας. Με βάση σημείωμα που κατατέθηκε στην Επιτροπή το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ανακοίνωνε πως ο Γιάννος Σταυρινίδης ήταν ο καταλληλότερος και ζητείτο η έγκριση. Ο κ. Χαραλάμπους υποδεικνύει πως για λόγους αρχής, ο προϊστάμενος θα έπρεπε να έχει το τελικό λόγο πρόσληψης, κάτι που δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

13.00 Διάλλειμα μέχρι τις 14.00

Χαραλάμπους: ΜΕΔ €202 εκατ. πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων το 2017

12.45 Φθινόπωρο του 2017 υπήρχαν 3.000 λογαριασμοί που ήταν συνδεδεμένοι με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Το 1/3 των λογαριασμών αυτών ή 202 εκατ. ευρώ ήταν κόκκινα δάνεια, αναφέρει ο Γιώργος Χαραλάμπους.

12.35 Σχετικά με τα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή από άλλους μάρτυρες το προηγούμενο διάστημα για δάνεια σε άτομα άνω των 70 ετών, ο κ. Χατζηγιάννης απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χαραλάμπους είπε πως οι εποπτικές αρχές δεν το απαγόρευαν. Ο κ. Χαραλάμπους διευκρινίζει πως τα παραδείγματα ή περιπτώσεις που επικαλείται, σκοπό έχουν να αναδείξουν κραυγαλέες αδυναμίες.

12.25 Ο πρόεδρος της Επιτροπής παρουσιάζει στον κ. Χατζηγιάννη μια στοίβα έγγραφα που αφορούσαν ΜΕΔ του Ταμιευτηρίου Λεμεσού της ΣΠΕ Παραλιμνίου και Πάφου, ρωτώντας σε έντονο ύφος αν ο ίδιος ενδιαφέρθηκε να τις μελετήσει. Στο ίδιο ύφος ζητά απαντήσεις γιατί ο Συνεργατισμός δεν κινήθηκε με αγωγές κατά των κακών δανειοληπτών. Ο κ. Χατζηγιάννης πληροφορεί την Επιτροπή πως πριν τις αγωγές, η τράπεζα έπρεπε να εξαντλήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ο κ. Αρέστη επιμένει και ζητά απαντήσεις γιατί ο ίδιος ή άλλα στελέχη δεν ασχολήθηκαν με αυτές τις περιπτώσεις.

12.15 Μεγάλο ποσοστό ΜΕΔ παρουσίαζε καθυστερήσεις πέραν των δέκα ετών, μια πρακτική που αύξησε τις προβλέψεις από πλευράς εποπτών, υποβάλει στον μάρτυρα ο κ. Χαραλάμπους. Το 75% του συνόλου των δανείων της ΣΚΤ το 2014 ήταν σε καθυστέρηση πέραν των 180 ημερών, αναφέρει ο κ. Χατζηγιάννης. Τα δάνεια αυτά ανέρχονταν στα 4,7 δισ. ευρώ

11.50 Ένα ποσοστό 37% των δανείων ήταν κόκκινα και δεν ήταν γνωστό, αναφέρει στον μάρτυρα ο κ. Χαραλάμπους. Ο κ. Χατζηγιάννης δεν διαψεύδει τα όσα του αναφέρθηκαν, απέδωσε το γεγονός αυτό στην απώλεια φακέλων δανείων σε διάφορα ΣΠΙ

11.40 Σε ό,τι αφορά τις εκποιήσεις, ο κ. Χατζηγιάννης παραδέχεται πως δεν έχει δουλέψει το σύστημα προσθέτοντας πως τα επιχειρηματικά δάνεια είναι λιγοστά. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι ιδιωτικά και εδώ είναι που εντοπίζεται η αδυναμία με τις εκποιήσεις.

11.35 45% του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων της ΣΚΤ έχουν ενυπόθηκες εξασφαλίσεις πρώτης κατοικίας, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας κατά τον κ. Χατζηγιάννη. Ο μάρτυρας ερωτηθείς από τον κ. Αρέστη παραδέχεται πως δεν υπάρχει εικόνα για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας πριν το 2014. Η τράπεζα αναφέρει γνωρίζει μόνο για τα δάνεια μετά το 2014.

11.30 Από το 2014 έως 2018, με βάση στοιχεία του Κτηματολογίου, οι αναγκαστικές πωλήσεις από Συνεργατισμό αντιπροσώπευαν το 22% ποσοστό χαμηλό σε σχέση με το μέγεθος της ΣΚΤ, παρατηρεί ο Γιώργος Χαραλάμπους. Προ του 2014 υπάρχει εκκρεμότητα για αναγκαστικές πωλήσεις γύρω στα 500 εκατ. ευρώ απαντά ο κ. Χατζηγιάννης. Από τις αναγκαστικές εισπράξεις ο στόχος ήταν η είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ. 39 οι επιτυχείς εκποιήσεις με είσπραξη 2,7 εκατ. ευρώ μέσα σε περίοδο πέντε ετών δείχνουν επίσημα στοιχεία, υποδεικνύει ο κ. Χαραλάμπους. Ο μάρτυρας συμφωνεί με το μέλος της Επιτροπής, προσθέτοντας πως το σύστημα δεν έχει δουλέψει

11.10 Διάλειμμα 15 λεπτών

11.05 Ο Συνεργατισμός δεν είχε υποδομή για διαχείριση των ΜΕΔ, του πήρε 2 χρόνια. Από το 2016 και μετά μπορεί να πει κάποιος «ότι μπήκε στο γήπεδο», αναφέρει ο κ. Χατζηγιάννης. Έγιναν ριζικές κινήσεις.

Αποικιοκρατική η αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη ΣΚΤ

10.30 Επίσης στο θέμα των επαφών με Ευρωπαίους επόπτες ο κ. Χατζηγιάννης περιγράφοντας το κλίμα που επικρατούσε είπε χαρακτηριστικά πως «ετρώαμε πολύ ξύλο». Άλλο να σου ζητούν να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου και άλλο να σε προσβάλλουν συμπλήρωσε.

 

10.20 Ο μάρτυρας αναφέρεται με έντονα σχόλια για τον τρόπο αντιμετώπισης των ευρωπαικών θεσμών απέναντι στη ΣΚΤ. Ο κ. Χατζηγιάννης έκανε λόγο για αποικιοκρατική αντιμετώπιση σε σημείο που σε κάποια συνάντηση, όπως είπε, γέμισαν τα μάτια του. Σε ερώτηση του κ. Αρέστη για τα επικριτικά σχόλια που έκαναν οι Ευρωπαίοι, ο κ. Χατζηγιάνης απάντησε πως τους έλεγαν «εσείς που στην Κύπρο με τα σπίτια δεν πληρώνεται» και άλλα πολλά.

10.15 Ο κ. Χαραλάμπους ρωτά επίμονα τον μάρτυρα για τις πρόνοιες του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης στο θέμα των κόκκινων δανείων. Ο μάρτυρας παραπέμπει σε ένα ιστόγραμμα, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους δείχνει ότι δεν είχαν τεθεί στόχοι για μείωση των ΜΕΔ. Ο μάρτυρας αναφέρεται στην απουσία μηχανισμού Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων, ο οποίος στήθηκε μετά την πρώτη ανακεφαλααιοποίηση. Οι στόχοι που είχαν τεθεί τότε, όπως αναφέρει, ήταν σε πρώτη φάση να ανακοπεί ή αυξητική πορεία των ΜΕΔ, η σταθεροποίησή τους και στη συνέχεια η μείωσή τους, κάτι που άρχισε να διαφαίνεται μετά το 2015 όπου τα ΜΕΔ υποχώρησαν κατά 1 δισ. ευρώ.

10.10 Στο 40% του χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ ανήλθαν οι αναδιαρθρώσεις που έγιναν στα κόκκινα δάνεια, ποσοστό που σε απόλυτους αριθμούς είναι περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ, αναφέρει στην Επιτροπή ο μάρτυρας. Είχε προηγηθεί η ερώτηση του κ. Χαραλάμπους με την οποία ζητούσε μια λογική εξήγηση για τα ΜΕΔ της ΣΚΤ, τη στιγμή που είχε προηγηθεί η πρώτη ανακεφαλαιοπήσει από το κράτος ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

10.00 Ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις από τον πρόεδρος της Επιτροπής συνεχίζει ο Γιώργος Χαραλάμπους.

Αρέστη: €904.000 συν άλλες €550.000 για είσοδο της ΣΚΤ στο ΧΑΚ

09.45 904.000 ευρώ ήταν η αμοιβή σε τρείς νομικούς οίκους, οι οποίοι ετοίμασαν το προσπέκτους για την είσοδο της ΣΚΤ στο Χρηματιστήριο, αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής. Για την προετοιμασία του πρσπέκτους είχαν πληρωθεί άλλες 550.000 σε άλλες εταιρείες.

09.40 Ο μάρτυρας ερωτάται από τον πρόεδρο της Επιτροπής για το θέμα των νομικών συμβούλων και το κατά πόσο η Altamira υπέδειξε τον οίκο που θα παρείχε νομικές υπηρεσίες. Ο μάρτυρας αναφέρει πως η ισπανική εταιρεία είχε υποβάλει εισηγήσεις για τον νομικό οίκο αλλά, όπως είπε, δεν θυμάται να επέβαλε την άποψή της.

09.35 Η κατάθεση του μάρτυρα ξεκινά με το θέμα της Altamira και τί προηγήθηκε της τελικής συμφωνίας. Ο πρόεδρος ρωτά για τους χώρους που έγιναν οι συναντήσεις με την Altamira. Εκτός από την Κύπρο, απαντά ο κ. Χατζηγιάννης, πραγματοποιήθηκε μια στην Ισπανία στα γραφεία της εταιρείας, και άλλη μια στην Αθήνα

09.30 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Νικόλας Χατζηγιάννης, πρώην Γενικός Διευθυντής Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X