ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί λαμβάνουμε λογαριασμούς ΑΗΚ καθ’υπολογισμό;

Τα παράπονα, ο τρόπος και οι αλλαγές

Στον αφρό της επικαιρότητας βρίσκεται το ζήτημα των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, με την ΑΗΚ να δέχεται το τελευταίο διάστημα σωρεία παραπόνων για τους λογαριασμούς.

Γύρω στους 10 χιλιάδες λογαριασμούς εκδόθηκαν με υπολογισμό (της πρότερης κατανάλωσης) και όχι με την ένδειξη του μετρητή με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου να επιχειρεί να καθησυχάσει τους καταναλωτές.

Όπως μας ενημέρωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου λογαριασμοί καθ’υπολογισμό (με την ένδειξη Υ στον λογαριασμό) έρχονται στους οικιακούς χρήστες τους τελευταίους 4 μήνες. Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε αφορά σε αδυναμία του συστήματος που γίνεται προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί με σκοπό να βγαίνουν οι λογαριασμοί χωρίς η μέτρηση να γίνεται επί τόπου. Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου γίνονται προσπάθειες να επιλυθεί το πρόβλημα και να μην ξαναπαρουσιαστεί. Είπε ότι παρουσιάστηκαν κάποια θέματα με την εγκατάσταση του νέου λογισμικού, «τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε για να μην εκδίδονται λογαριασμοί με υπολογισμό».

Εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι το θέμα αυτό προέκυψε με την εγκατάσταση του συστήματος MDMS (Meter Data Management System) που είναι το σύστημα διαχείρισης μετρητών και μετρητικών δεδομένων. «Είναι μια πλατφόρμα αμφίδρομης επικοινωνίας, μεταξύ των καταναλωτών, των προμηθευτών, των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και γενικά όσων θα συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρισμού», είπε.

Ανέφερε επίσης πως διαχρονικά ένα ποσοστό κοντά στο 6% των λογαριασμών Παγκύπρια εκδίδεται με τη μέθοδο του υπολογισμού και βάση της περσινής κατανάλωσης. Για τη χρέωση που παρατηρείται στους λογαριασμούς και αφορά χρεώσεις που σχετίζονται με τους μετρητές και ανέρχεται στα 0,98 σεντ είναι λειτουργικό έξοδο για να καλύπτεται το κόστος διαχείρισης μετρητικών δεδομένων. Δηλαδή ουσιαστικά το λειτουργικό κόστος της ΑΗΚ διαιρεμένο με τον αριθμό των μετρητών που είναι εγκατεστημένοι σε όλη την Κύπρο. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση