ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ακρίβεια κτύπησε και το Πασχαλινό τραπέζι

Γύρω στο 25% πιο πάνω η τιμή για το αρνάκι, +15% στο βοδινό – πιο οικονομική εναλλακτική η χοιρινή σούβλα

Πριν από ένα χρόνο τα ρεπορτάζ για το πασχαλινό τραπέζι το χαρακτήριζαν ως το ακριβότερο της τελευταίας τετραετίας. Πλέον αυτό το ρεκόρ φαίνεται ότι θα καταρριφθεί από το φετινό, το οποίο θα κοστίσει ακόμη πιο ακριβά. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία από το πασχαλινό Παρατηρητήριο Τιμών, τα οποία συγκέντρωσε η «Κ» λίγο πριν την επίσημη δημοσίευσή του από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας, Κωνσταντίνο Καραγιώργη, καταγράφονται αυξήσεις σε προϊόντα που παρουσιάζουν ψηλή ζήτηση το Πάσχα. Για παράδειγμα τα αμνοερίφια, μικρά ολόκληρα ή σε κομμάτια, που έχουν αύξηση μέχρι και 25%.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για τα ολόκληρα ντόπια αμνοερίφια κυμαίνονται γύρω στα €10.65/κιλό (σε σύγκριση με €8,55/κιλό πέρσι), ενώ η μέση τιμή για τα μικρά ντόπια κομμάτια αμνοερίφια είναι στα €11,34/κιλό -η αντίστοιχη περσινή τιμή ήταν €9,04 ευρώ/κιλό. Το βοδινό επίσης παρουσιάζει αύξηση 15%. Πολύ μικρότερες αυξήσεις παρουσιάζει το χοιρινό, της τάξεως του 5%, και είναι σαφώς πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με τη δημοφιλέστερη -τον οβελία. Φαίνεται ως εκ τούτου να συγκεντρώνει μεγαλύτερη προτίμηση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Το δε κοτόπουλο, το οποίο περιλαμβάνεται σε μικρότερο βαθμό στα μενού της Κυριακής του Πάσχα, δεν σημειώνει ιδιαίτερη μεταβολή σε σχέση με πέρσι. Όσον αφορά στις φλαούνες και τα τσουρέκια οι μέσες τιμές φαίνεται να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά με μια μικρή αύξηση της τάξεως του 3-4%. Αυτό που εκτοξεύθηκε είναι η τιμή των αβγών. Για παράδειγμα, η τιμή για μια συσκευασία 12 τεμαχίων (medium) παρουσιάζει αύξηση της τάξεως 38,9%, δηλαδή φέτος ο μέσος όρος είναι 3,18 ευρώ/κιλό σε σύγκριση με 2,29 ευρώ/κιλό πέρσι. Ολόκληρο το Παρατηρητήριο Τιμών Πάσχα θα ετοιμαστεί και θα δημοσιευτεί την Πέμπτη είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Εκτοξεύθηκε η τιμή στα αβγά, που είναι αυξημένη κατά 39% σε σχέση με το περσινό Πάσχα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης κάνει λόγο για ψηλό δεκαετίας στις τιμές αμνοεριφίων. Αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες το κόστος ακολούθησε μια αυξητική πορεία. Στη συνέχεια οι εισαγωγές ποσοτήτων από την Ελλάδα αύξησαν τη διαθέσιμη προσφορά, έτσι επήλθε μια ισορροπία στις τιμές, οι οποίες, ωστόσο, διατηρούνται σε ψηλά επίπεδα. Αυξήσεις βεβαίως παρατηρούνται και στα υπόλοιπα τρόφιμα και προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού και όχι μόνο για την περίοδο του Πάσχα. Αυτό καταγράφηκε στο προηγούμενο παρατηρητήριο τιμών με αυξήσεις σε ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, νερό χυμούς, αναψυκτικά.

Προτιμήσεις και αγορές

Πάντως η ακρίβεια δεν πτοεί την αγορά. Από την περασμένη Κυριακή, 2 Απριλίου, η κινητικότητα αυξήθηκε αισθητά, αν και όπως αναφέρει ο γ.γ. του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου, η επισκεψιμότητα σε υπεραγορές και σουπερμάρκετ αυξάνεται από το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και κορυφώνεται την Μεγάλη Παρασκευή που είναι η πιο εμπορική μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Το Πάσχα είναι η περίοδος με τις περισσότερες πωλήσεις για τα κρεοπωλεία. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προπαραγγελίες από την Μεγάλη Τρίτη και αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το κατά πόσο θα μειωθούν οι πωλήσεις αμνοεριφίων λόγω της τιμής τους, φαίνεται ότι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, υπάρχουν μικρότεροι αριθμοί σφαγίων σε σχέση με πέρσι.

Πιθανόν να μειωθεί ελαφρώς η ζήτηση για αμνοερίφια, λόγω αυξημένης τιμής, και ο κόσμος να αναζητήσει φθηνότερες επιλογές όπως είναι το χοιρινό κρέας.

Αύξηση της ζήτησης για ένδυση και υπόδηση

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά κινείται πολύ καλά εντός και εκτός των υπεραγορών, ενισχυμένη από τις αφίξεις φοιτητών και τουριστών λόγω των εορτασμών του Πάσχα. Ήδη από την 1η εβδομάδα του Απριλίου η κίνηση στην αγορά άρχισε να ανεβαίνει περιγράφει ο Γιώργος Γεωργίου, γενικός διευθυντής του Nicosia Mall, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τα εμπορικά καταστήματα και η αγορά θα κινηθεί πολύ καλά την περίοδο του Πάσχα. Οι καλές επιδόσεις ενισχύονται από τις επιστροφές των φοιτητών αλλά και από τις αφίξεις τουριστών για την περίοδο του Πάσχα για τους καθολικούς, που γιορτάστηκε την Κυριακή. Θετικά λειτούργησε και η αύξηση της θερμοκρασίας, κάτι που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για τα καλοκαιρινά ρούχα και έδωσε επίσης ώθηση στην αγορά. Σε γενικές γραμμές τα εμπορικά καταστήματα συγκεντρώνουν αυξημένη επισκεψιμότητα (κυρίως στα κλειστά εμπορικά κέντρα) την περίοδο του Πάσχα και είναι η 3η κατά σειρά πιο εμπορική περίοδος του έτους μετά τα Χριστούγεννα και τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Οι έλεγχοι των Υγειονομικών Υπηρεσιών

Σε εξέλιξη είναι από τις 3 Απριλίου το πρόγραμμα επιπρόσθετων και στοχευμένων ελέγχων για τις εορτές του Πάσχα σε όλες τις επαρχίες, σε υποστατικά στα οποία αναμένεται μεγάλη κινητικότητα αυτήν την περίοδο όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, υπεραγορές καθώς και αποθήκες διανομής και παρασκευής αβγών για τα πασχαλινά αβγά, σοκολατοβιομηχανίες κλπ. Το πρόγραμμα ελέγχων των Υγειονομικών Υπηρεσιών έχει εφαρμοστεί σε όλες τις επαρχίες και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου. Μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη έχουν διενεργηθεί 470 έλεγχοι σε επιχειρήσεις τροφίμων, αναφέρει στην «Κ» ο Ηρόδοτος Ηροδότου, προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών και σημείωσε ότι σε κάθε επιθεώρηση σε υποστατικά παρουσιάζονται μικροελλείψεις και πάντα υπάρχουν παρατηρήσεις που αφορούν τον εξοπλισμό, προαπαιτούμενα για ορθή λειτουργία και διατήρηση τροφίμων, σχολαστικό καθάρισμα, θερμοκρασίες στα ψυγεία κ.ο.κ. Κατά τους τελευταίους ελέγχους αποσύρθηκαν 13 κιλά τρόφιμα για διάφορους λόγους, π.χ. για ημερομηνία ανάλωσής τους, για σήμανση εκτός πλαισίου και ελληνικής γλώσσας. Σε όλες τις περιπτώσεις δόθηκαν γραπτώς παρατηρήσεις και σύντομη προθεσμία για συμμόρφωση.

Από την αγορά έχουν προγραμματιστεί 45 δειγματοληψίες που αφορούσαν 10 τυριά φλαούνας, 5 δείγματα βαφές αβγών, 10 δείγματα πασχαλινά σοκολατένια αβγά, 5 δείγματα έτοιμα βαμμένα αβγά, 15 δείγματα νηστίσιμα προϊόντα διαφόρων κατηγοριών.

Εντός των παραμέτρων

Στο στάδιο της εισαγωγής, στα σημεία ελέγχου της Δημοκρατίας, έχουν ελεγχθεί ποσότητες σε σησάμι, σοκολατοειδή και ξηρούς καρπούς και έχουν γίνει δειγματοληψίες και αναλύσεις στο γενικό χημείο του κράτους. Συγκεκριμένα έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά δύο εισαγωγές φυστικόψιχα, καρύδια και φυστικοβούτυρο για αφλατοξίνες. Έχει ελεγχθεί επίσης σησάμι για την παρουσία μικροβίων όπως η σαλμονέλα και δαμάσκηνα και φοινίκια για επιπρόσθετα αλλεργιογόνα. Από την αγορά έχουν προγραμματιστεί 45 δειγματοληψίες που αφορούσαν 10 τυριά φλαούνας, 5 δείγματα βαφές αβγών, 10 δείγματα πασχαλινά σοκολατένια αβγά, 5 δείγματα έτοιμα βαμμένα αβγά, 15 δείγματα νηστίσιμα προϊόντα διαφόρων κατηγοριών.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από το γενικό χημείο, δεν έχει προκύψει οτιδήποτε που να παρεκκλίνει από τις παραμέτρους των υφιστάμενων υπηρεσιών. Στο μεταξύ οι έλεγχοι συνεχίζονται και το κοινό προτρέπεται να εφαρμόζει καλές υγιεινές πρακτικές όπως για παράδειγμα το καλό πλύσιμο χεριών πριν την ενασχόληση με μαγείρεμα ή κατανάλωση τροφής, τη σωστή φύλαξη τροφίμων σε ασφαλείς θερμοκρασίες (ειδικά όταν πρόκειται για κρέας) και τον σωστό καθαρισμό των μαγειρικών σκευών που θα χρησιμοποιηθούν για το μαγείρεμα και την παρασκευή φαγητού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση