ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:15
 

Η Ελληνική προσκαλεί στο τραπέζι την ΕΤΥΚ

Οι αυξήσεις που θα δώσει στο προσωπικό της είναι κατά 1 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από αυτές που ζητά η συντεχνία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στο τραπέζι του διαλόγου αναμένει την Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου η Ελληνική Τράπεζα ώστε να υπογράψουν τα δύο μέρη νέα συλλογική σύμβαση.

Την ίδια ώρα, η Ελληνική έχει εξαγγείλει αυξήσεις στους μισθούν όλων των υπαλλήλων της Τράπεζας, οι οποίες έχουν και «αυτόματο» και «οριζόντιο» χαρακτήρα. Η ΕΤΥΚ όμως ζητά οι η νέα συλλογική σύμβαση να προνοεί αυξήσεις μόνο με «οριζόντιο» χαρακτήρα στους υπαλλήλους της τράπεζας. Και εκεί είναι το αδιέξοδο.

Η Ελληνική έχει εξαγγείλει αυξήσεις στους μισθούν όλων των υπαλλήλων της Τράπεζας

Όπως σημειώνουν πηγές της τράπεζας στην «Κ», θέλουν η Ελληνική να λειτουργεί ως ένας μοντέρνος οργανισμός, να υπογραφεί μία συλλογική σύμβαση και να υπάρχει ένας και μόνο τρόπος πληρωμής. Αυτό, σύμφωνα με την Τράπεζα, θα επιτευχθεί μέσω συμφωνίας που θα γίνει με την ΕΤΥΚ, όπου οι αυξήσεις πλέον θα δίνονται με «υβριδική» και όχι με απαρχαιωμένης μεθοδολογία που θα βασίζονται μόνο στα χρόνα εργασίας του κάθε υπαλλήλου της τράπεζας. Όπως δηλαδή ανακοίνωσε από την Δευτέρα η τράπεζα για τις αυξήσεςι

Η Ελληνική ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα πως θα παραχωρήσει αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους της κατά 2% του μισθού τους, ενώ παράλληλα θα λάβουν ακόμα παραπάνω βάσει της απόδοσής τους και του επαγγέλματός τους σε σχέση με τους μισθούς που δίνονται στο «παζάρι». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής, κατά μέσο όρο ο κάθε υπάλληλος θα λάβει αύξηση της τάξης του 4.4%, γεγονός που θα επιβαρύνει το μισθολόγιο της τράπεζας κατά 4.7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το σημαντικό δε, είναι πως οι υπάλληλοι της τράπεζας θα λάβουν αναδρομικά και συσσωρευτικά τις αυξήσεις τους στο τέλος Οκτωβρίου 2019, από τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

Σημειώνεται πως βάσει των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας, το κόστος του προσωπικού για το 2019 ανήλθε στα 87.6 εκατ. ευρώ. Με τις αυξήσεις των μισθών αναμένεται να ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, πηγές της Ελληνικής υπογράμμισαν πως οι αυξήσεις που επιζητά η ΕΤΥΚ μέσω της παλαιάς συλλογικής σύμβασης θα ανεβάσουν τους μισθούς των υπαλλήλων κατά 3.8% και το κόστος αυτού θα είναι γύρω στα 3 - 3.5 εκατ. ευρώ ετησίως. Δηλαδή, όπως εξήγησαν, η μεθοδολογία με την οποία η Τράπεζα θα παραχωρήσει τις αυξήσεις θα της επιφέρει περισσότερο κόστος. Η διαφορά είναι περίπου στο 1 εκατ. ευρώ ετησίως πάνω στο κόστος του προσωπικού.

Βάσει των παραπάνω δεδομένων, πηγές της Ελληνικής διερωτούνται γιατί η ΕΤΥΚ προχωρά στην εικοσιτετράωρη στάση εργασίας την Παρασκευή και την θεωρούν εντελώς παράλογη. Εκτιμούν πως υπάρχει πάντα το δικαίωμα στην απεργία, όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να προχωρήσουν σε μία αφού θα δώσει η τράπεζα αυξήσεις στο προσωπικό. Πόσω μάλλον, που είναι και μεγαλύτερες από τις ζητούμενες του 3.8%.

Η διαφωνία

Η ΕΤΥΚ αναφέρει στην επίσημη εγκύκλιό της πως η Τράπεζα θέλει να καταργήσει τις μισθολογικές κλίμακες, δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις και πως οι υπάλληλοι της πρώην ΣΚΤ είναι σε «δεύτερη μοίρα» από τους υπαλλήλους της Ελληνικής.

Η Ελληνική, σύμφωνα με ανώτατες πηγές της τράπεζας απαντά στο τελευταίο με τον καθορισμό κατώτατου μισθού σε όλους της τους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, θεσπίζει κατώτατο μισθό τα 1.300 ευρώ, μέτρο που θα ευνοήσει 300 περίπου υπαλλήλους της τράπεζας, από τους οποίους οι 275 είναι υπάλληλοι της ΣΚΤ που λάμβαναν πολύ μικρότερο μισθό.

Η Ελληνική δήλωσε έτοιμη να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την ΕΤΥΚ ανά πάσα στιγμή για να βρεθεί λύση και με τη συλλογική σύμβαση και με τη στάση εργασίας, δίχως όμως να γνωρίζει εάν θα γίνει με «διαιτητή» την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η Υπουργός υπενθυμίζεται πως έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής μόνο σε άτυπες συναντήσεις με τις τράπεζες, δεν αποκλείεται όμως να καλέσει τράπεζα και ΕΤΥΚ για να συζητήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Κάντε αυτό το έτος ένα αξιοσημείωτο και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Κάντε αίτηση ...»
Martin Laura  |  16:38

#PoliticsBlog Αυτή τη λιμουζίνα ποιος θα την πάρει;

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο γνωστός βουλευτής να μας έλεγε και τι στάση κράτησε όταν ο γνωστός συρφετός ...»
leo  |  13:09

#PoliticsBlog Αυτή τη λιμουζίνα ποιος θα την πάρει;

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο γνωστός βουλευτής να μας έλεγε και τι στάση κράτησε όταν ο γνωστός συρφετός ...»
leo  |  13:08

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«To ίδιο ποσοστό θα λάμβανε η ερώτηση αν εμπιστευόμαστε τις συντεχνίες που για χάρη των ψήφων όλες οι ...»
ΑΚΑ  |  09:42

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X