ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η «Έξυπνη Γεωργία» είναι η απάντηση του σήμερα

Σύμφωνα με την υπουργό είναι μια σύγχρονη μέθοδος ακριβείας, η οποία επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή νέων τεχνικών καλλιέργειας

ΚΥΠΕ

Στο επίκεντρο των πολιτικών του Υπουργείου Γεωργίας για έναν βιώσιμο, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό στο μέλλον πρωτογενή τομέα βρίσκεται το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 450 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, ανέφερε η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δρ Μαρία Παναγιώτου, στον χαιρετισμό της σε εκπαιδευτική ημερίδα, τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «Έξυπνη Γεωργία στις καλλιέργειες αγρού».

Σύμφωνα με την υπουργό, η εν λόγω δράση εντάσσεται σε ένα πλαίσιο εκπαιδεύσεων για την έξυπνη γεωργία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες εκπαιδεύσεις με αντικείμενο τις εφαρμογές έξυπνης τεχνολογίας στα θερμοκήπια και στην κτηνοτροφία.

Στη διπλή πρόκληση του πώς να παράγεις περισσότερο με λιγότερα και πώς να παραμείνεις ανταγωνιστικός, όταν το νερό λιγοστεύει, το κόστος πιέζει, οι διαθέσιμοι πόροι μειώνονται και η καθημερινότητα στο χωράφι γίνεται ολοένα πιο απαιτητική, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την «Έξυπνη Γεωργία», τόνισε.

Το νέο πακέτο επενδυτικών μέτρων διαθέτει προϋπολογισμό 67,5 εκατομμύρια ευρώ

Προσέθεσε, επίσης, ότι η σημερινή εκπαιδευτική δράση αποσκοπεί ακριβώς στην ενημέρωση και την εξοικείωση των αγροτών με σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ως απάντηση στον αυξημένο ανταγωνισμό που προκύπτει από την παγκοσμιοποίηση της παραγωγής και της εμπορίας των γεωργικών προϊόντων.

«Οι καιρικές συνθήκες και το μικροκλίμα μιας περιοχής αποτελούν ίσως τους πιο βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη και εξέλιξη των καλλιεργειών. Η κατανόηση και παρακολούθηση αυτών των μεταβλητών είναι αναγκαίες για τη βιωσιμότητα μιας γεωργικής εκμετάλλευσης. Παράλληλα, οικονομικοί, περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς και ζητήματα επάρκειας και ασφάλειας των τροφίμων, επιβάλλουν ένα νέο τρόπο διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που να καταγράφει και να αποτυπώνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη μεταβλητότητα των χαρακτηριστικών της καλλιέργειας, του εδάφους και του μικροκλίματος, τόσο χωρικά όσο και χρονικά», ανέφερε η κ. Παναγιώτου.

«Η 'Έξυπνη Γεωργία' είναι ακριβώς αυτό: μια σύγχρονη μέθοδος γεωργίας ακριβείας, η οποία επιτρέπει την εφαρμογή νέων τεχνικών καλλιέργειας, τον προσδιορισμό διαφορετικών επιπέδων εισροών σε διαφορετικές περιοχές του αγρού που αφορούν, μεταξύ άλλων, το νερό, τα θρεπτικά στοιχεία και τη φυτοπροστασία. Ωστόσο, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ο πιο απλός ορισμός της γεωργίας ακριβείας είναι “η εφαρμογή της σωστής εφαρμογής, στο σωστό μέρος, τον σωστό χρόνο”», σημείωσε.

Συμπλήρωσε ότι η «έξυπνη γεωργία» αξιοποιεί τεχνολογίες όπως η τηλεπισκόπηση, το παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης (GPS), η ρομποτική και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), με στόχο την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, την αποδοτικότερη χρήση των αγροχημικών, την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και την προστασία του εδάφους και των νερών από τη ρύπανση.

Η κ. Παναγιώτου προσέθεσε ότι η γεωργική έρευνα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχει ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών αιχμής στον πρωτογενή τομέα, ωστόσο, αποτελεί πρόκληση η προώθηση και η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και των μεθόδων έξυπνης γεωργίας, δεδομένων των εμποδίων όπως το κόστος του κατάλληλου εξοπλισμού, η μικρή ιδιοκτησία γης, ο πολυτεμαχισμός αλλά και η εκπαίδευση των γεωργών, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και πληροφορικής.

«Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχουμε ως κύριο μέλημά μας τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, της έρευνας και των καινοτόμων εφαρμογών. Εργαζόμαστε για έναν πρωτογενή τομέα που να είναι βιώσιμος, ανταγωνιστικός και ανθεκτικός στο μέλλον. Και στο επίκεντρο των πολιτικών μας βρίσκεται το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 450 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης», επεσήμανε ακολούθως.

Ειδικότερα, αναφορικά με το σκέλος του εκσυγχρονισμού, ανέφερε ότι το Σχέδιο επιδοτεί δράσεις όπως χρήση αγρομετεωρολογικών σταθμών για άρδευση και φυτοπροστασία, έξυπνους υδρομετρητές, ρομποτικά συστήματα καταπολέμησης ζιζανίων, απομακρυσμένες παγίδες φυτοπροστασίας με τεχνητή νοημοσύνη και ευφυείς ψεκαστήρες με αισθητήρες ταχύτητας.

Το νέο πακέτο επενδυτικών μέτρων, με προϋπολογισμό 67,5 εκατομμύρια ευρώ, αποσκοπεί στη στήριξη μεγάλων αγροτικώνεπενδύσεων έως και 400.000 ευρώ ανά έργο, με δυνατότητα πρόσθετων επιχορηγήσεων για στοχευμένες δράσεις έως και 600.000 ευρώ για νέους γεωργούς. «Η γεωργία αλλάζει και επιβάλλεται σε αυτή την αλλαγή να δώσουμε στους γεωργούς και κτηνοτρόφους μας τα οικονομικά μέσα και την εύκολη πρόσβαση στη γνώση για να προσαρμοστούν και να είναι ανταγωνιστικοί», επισήμανε η Υπουργός Γεωργίας.

Μαζί, είπε, «παραγωγοί, πολιτεία και ακαδημαϊκή κοινότητα (όπως ακριβώς δουλεύει το ολλανδικό μοντέλο), έχοντας την τεχνολογία ως βασικό εργαλείο, μπορούμε να επενδύουμε σε μια γεωργία πιο ανθεκτική, πιο αποδοτική, πιο έξυπνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X