ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κατανάλωση στηρίζει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο ενισχύθηκαν σε μηνιαία βάση 13,9%, δηλαδή 3,6% άνω των προ πανδημίας επιπέδων του Φεβρουαρίου

Newsroom Κ, Αθήνα

Οι καταναλωτές αρχίζουν και πάλι να δαπανούν, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Μετά την κατακρήμνιση της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι καταναλωτές ενεργοποιούν την ανάκαμψη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αναμενόταν. Τον Μάιο, ειδικά στη Γερμανία, οι άνθρωποι, εκμεταλλευόμενοι την πρώιμη επαναλειτουργία των καταστημάτων, άνοιξαν το πορτοφόλι τους και μάλιστα τόσο όσο ποτέ ξανά. Οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο ενισχύθηκαν σε μηνιαία βάση 13,9%, δηλαδή 3,6% άνω των προ πανδημίας επιπέδων του Φεβρουαρίου. Η γερμανική κυβέρνηση επιδοτεί πιο γενναιόδωρα τους πολίτες της από τις περισσότερες χώρες. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση της Γαλλίας, όπου χαλάρωσαν αργότερα τα περιοριστικά μέτρα, οι δαπάνες των καταναλωτών ανέκαμψαν και διαμορφώθηκαν μόλις 7,2% χαμηλότερα από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Κι αυτό συνέβη ενώ είχε προηγηθεί η δραστική πτώση τους 32% τον Απρίλιο.

Πριν από δύο εβδομάδες αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς το καλύτερο οι προβλέψεις μας για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, διότι σε μηνιαία βάση οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν ιστορική άνοδο 17,7% τον Μάιο. Αντιστοίχως, εκτιμώντας τα στοιχεία της Γαλλίας και της Γερμανίας για τον Μάιο, αναβαθμίζουμε τις προβλέψεις μας για την τελευταία και σε μικρότερο βαθμό για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Το πραγματικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020 προβλέπεται να περισταλεί 13% από 15,1% προηγουμένως στην Ευρωζώνη και κατά 10% αντί 13,9% στη Γερμανία. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης από τη συρρίκνωση του Απριλίου ήδη παρατηρείται τον Μάιο και τον Ιούνιο, και άρα μέσα στο δεύτερο τρίμηνο, η τριμηνιαία άνοδος το τρίτο τρίμηνο θα φαίνεται λιγότερο εντυπωσιακή από όσο αρχικώς αναμενόταν. Οπότε, την τριμηνία Ιουλίου - Σεπτεμβρίου προσβλέπουμε σε αύξηση του ΑΕΠ 9% αντί 10,8% στην Ευρωζώνη και 6,3% αντί του 10,5% στη Γερμανία. Συνεκτιμώντας ορισμένες μικρότερες προσαρμογές, αναμένουμε για το ετήσιο ΑΕΠ Ευρωζώνης μια συρρίκνωση 8,2% από 9% αρχικώς, και το 2021 μια αύξησή του 6,6% από το 6,9%. Στην περίπτωση της Γερμανίας η περιστολή του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι φέτος 6,2% από αρχική εκτίμηση 7,4%, ενώ το 2021 θα έχει αύξηση 4,9% από 5,9%.

Υστερα από μια πρωτοφανή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, προβλέπουμε μια ταχεία επανεκκίνηση τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά όχι μια εκτίναξη, η οποία θα σταθεροποιηθεί συν τω χρόνω. Στις πιο πολλές χώρες της Ευρωζώνης, εξαιρουμένης της Ιταλίας και των δομικών της μειονεκτημάτων, το ΑΕΠ θα επανέλθει στα επίπεδά του των τελών του 2019, σχεδόν δύο χρόνια μετά την κατακρήμνιση. Τέλος, θεωρούμε πως οι προηγμένες χώρες θα μάθουν να ζουν με την πανδημία, καθιστάμενες ικανές να συγκρατούν τα νέα κρούσματα με στοχευμένα τοπικά μέτρα, τα οποία θα είναι πολύ λιγότερο καταστρεπτικά από τα προηγούμενα, που είχαν καθολικό και εθνικό χαρακτήρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X