ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ λύνει τα χέρια του Ντράγκι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβλέψει τον Μάιο ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2019 θα ανέλθει σχεδόν στο 1% του ΑΕΠ

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μόλις πήρε την άδεια να λάβει γενναία μέτρα. Αυτή ήρθε από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, η οποία ανακοίνωσε χθες πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο. Η εξέλιξη θα περιορίσει την όποια τευτονική αντίδραση προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που σχεδιάζει ο Ντράγκι.

Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η ένταση στο διεθνές εμπόριο και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας πλήττουν τον προσανατολισμένο προς τις εξαγωγές μεταποιητικό κλάδο της Γερμανίας. Η συρρίκνωση περιορίστηκε χάρη στην ανθεκτικότητα της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά. Ομως, ενδέχεται να εξαπλωθούν τα προβλήματα της μεταποίησης. Η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκε τον Ιούλιο με τον πιο χαμηλό ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών και οι επιχειρήσεις εξέφρασαν ανησυχία σχετικά με τις προοπτικές της ανάπτυξης και τον τομέα αυτοκινητοβιομηχανίας, στην έρευνα υπευθύνων προμηθειών (PMI) που δημοσιεύτηκε στις 5 Αυγούστου. Πράγματι, το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία είναι μόλις 5%, δηλαδή ελάχιστα υψηλότερα από το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, όπου είχε βρεθεί νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο έχει υποχωρήσει ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ενώ επιδεινώνεται και το καταναλωτικό κλίμα με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί επί τρεις συνεχόμενους μήνες. Βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί τον προηγούμενο μήνα. Η Γερμανία θα μπορούσε εύκολα να αυξήσει τις κρατικές της δαπάνες ώστε να αντισταθμίσει την υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Αν μη τι άλλο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβλέψει τον Μάιο ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Γερμανίας το 2019 θα ανέλθει σχεδόν στο 1% του ΑΕΠ. Ωστόσο, μέχρι και την Τρίτη η Μέρκελ επέμενε ότι δεν υπάρχει λόγος να υιοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας. Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι πιθανό να αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό τη δημοσιονομική συγκράτηση του Βερολίνου. Ο Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί, το έκανε και μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούλιο, ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο.

Στο παρελθόν, ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, είχε απορρίψει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ενώ τμήμα της γερμανικής κοινής γνώμης είχε αντιδράσει στην επιβολή αρνητικών επιτοκίων δανεισμού. Ο Βάιντμαν έχει ήδη υιοθετήσει πιο ήπια στάση, ενώ η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας ενδέχεται να κάνει τη γερμανική κοινή γνώμη πιο δεκτική στα μέτρα υποστήριξης της οικονομίας από την ΕΚΤ. Ο Ντράγκι, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του τον Οκτώβριο, μπορεί να το πράξει λαμβάνοντας θαρραλέα μέτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X