ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τρόικα «ζυγίζει» την ΑΗΚ για την πράσινη μετάβαση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Αρχή κατά τον 14ο μεταμνημονιακό έλεγχο – Νέες συναντήσεις ΔΝΤ με ημικρατικούς

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λειτουργία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου επιδεικνύει η Τρόικα. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από την επίσκεψη των διεθνών δανειστών την προηγούμενη εβδομάδα κατά τον 14ο μεταμνημονιακό έλεγχο, η ΑΗΚ "μονοπώλησε" το ενδιαφέρον τους, διότι η ΑΗΚ όπως υπογράμμισαν, θα έχει βαρύ ρόλο για την πράσινη μετάβαση της χώρας.

Η Τρόικα από εδώ και πέρα θα έχει μία ιδιαίτερη ματιά στην ΑΗΚ και στο να δουλεύουν όλα ορθά, καθώς τα 269 εκατ. ευρώ που θα απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Πράσινη οικονομία και που έχουν σχέση με την κλιματική ουδετερότητα, την ενεργειακή απόδοση και τη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ΑΠΕ, έχουν άμεση ή έμμεση σύνδεση με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Μέσα στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, μία αφορά στην ανεξαρτητοποίηση του Κυπριακού Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (TSOC) από την αρμόδια Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για να διευκολύνει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον ανταγωνισμό και την προώθηση της υιοθέτησης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ΑΠΕ. Άλλη αφορά στη δημιουργία διαδικτυακού One-Stop-Shop για τη διευκόλυνση της πληροφόρησης, εξυπηρέτησης αλλά και αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, καθώς και τη διευκόλυνση της υλοποίησης ενεργειακών αναβαθμίσεων σε κτήρια (0,5 εκατ. ευρώ). Πρόσθετα, άλλη μεταρρύθμιση αφορά στη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

Σημειώνεται πως, ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ για το 2023 είναι ελλειμματικός, με δαπάνες 2,74 δισ. ευρώ και έσοδα 2,41 δισ. ευρώ, όπως εξίσου ελλειμματικός ήταν και το 2022, με δαπάνες 1,76 δισ. ευρώ και έσοδα 1,44 δισ. ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει, πέραν του μεγάλου ενδιαφέροντος για την ΑΗΚ, η Τρόικα επέδειξε και ενδιαφέρον στον 14ο μεταμνημονιακό έλεγχό της στο θεσμό των Ταμείων Προνοίας.

Τετ α τετ με ημικρατικών με το ΔΝΤ

Τετ α τετ συναντήσεις θα έχει το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τους ημικρατικούς οργανισμούς. Οι διεθνείς δανειστές θα έχουν συνάντηση στο επόμενο διάστημα με τις Διοικήσεις των ημικρατικών στην Κύπρο στη βάση του Άρθρου 4 (Article IV Consultation). Δεν σχετίζεται αυτή η πράξη με το ταξίδι που έκαναν για σκοπούς του 14ου μεταμνημονιακού ελέγχου στην χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση