ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Zoom προχώρησε στην εξαγορά της Five9 έναντι 14,7 δισ. δολαρίων

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τεχνολογικό ντιλ για τη φετινή χρονιά

Kathimerini.gr

Η Zoom Video Communications ανακοίνωσε συμφωνία 14,7 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της εταιρείας τηλεφωνικών κέντρων βασισμένων σε cloud, Five9 Inc, στη μεγαλύτερη εξαγορά της, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός στον τομέα των τηλεδιασκέψεων. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τεχνολογικό ντιλ φέτος, μετά την εξαγορά της Nuance Communications από τη Μicrosoft, αξίας 16 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το FactSet.

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεδιασκέψεων έχει γίνει η αγαπημένη εταιρεία των επενδυτών αυτό το έτος μετά την πανδημία, καθώς οι επιχειρήσεις και τα σχολεία υιοθέτησαν τις υπηρεσίες της για να διεξάγονται μαθήματα, συναντήσεις γραφείων και για κοινωνικοποίηση.

Η αμερικανική εταιρεία στρέφει τώρα το ενδιαφέρον της στο Zoom Phone, το εδώ και δύο έτη προϊόν της κλήσεων μέσω cloud, και στο Zoom Rooms, το προϊόν φιλοξενίας τηλεδιασκέψεων, καθώς οι Facebook και Google εντείνουν τον ανταγωνισμό.

Η εξαγορά αναμένεται να βοηθήσει ώστε να ενισχυθεί η παρουσία της Zoom με εταιρικούς πελάτες και να της επιτρέψει να επιταχύνει τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή ευκαιρία, προσθέτοντας την αγορά contact-center των 24 δισ. δολαρίων. Μεταξύ των πελατών της Five9 περιλαμβάνονται οι Under Armour, Lulemon Athletica, Olympus Corp.

Η Five9 θα γίνει μια λειτουργική μονάδα της Zoom και ο διευθύνων σύμβουλός της, Rowan Trollope, θα γίνει πρόεδρος της εταιρείας, παραμένοντας επικεφαλής μετά τη συμφωνία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α΄ μισό του 2022. H συμφωνία έρχεται σε μια στιγμή που η Zoom ετοιμάζεται για την επιβράδυνση της ανάπτυξής της μετά την πανδημία και την εκρηκτική ανάπτυξη που γνώρισε το 2020. Στη διάρκεια των 12 μηνών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, οι ετήσιες πωλήσεις της Zoom τετραπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 2,65 δισ. δολάρια. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, από τις αρχές του περασμένου έτους δηλαδή, η τιμή της μετοχής της αυξήθηκε κατά περισσότερο από 400%, αν και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται κάτω από το ρεκόρ του περασμένου Οκτωβρίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ερίκ Γιουάν, έχει σπεύσει να κεφαλαιοποιήσει το τεράστιο κοινό που ενδιαφέρθηκε για τις υπηρεσίες της, όταν εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να επικοινωνούν μόνο ψηφιακά στη διάρκεια των lockdowns. Από τις αρχές του έτους έχει εκφράσει την πρόθεση να διευρύνει τις επικοινωνιακές υπηρεσίες που θα προσφέρει η εταιρεία του. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δήλωσε, άλλωστε, ότι η εταιρεία «αναζητά διαρκώς τρόπους να ενισχύσει την πλατφόρμα της και η Five9 είναι κάτι που της ταιριάζει και θα μπορεί να προσφέρει περισσότερη χαρά και αξία στους πελάτες της». Εως τώρα η Zoom είναι γνωστή κυρίως για τις υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης με βίντεο, αλλά έχει προωθήσει διάφορα προϊόντα συνεργασίας γραφείου, όπως το Zoom Phone, ένα cloud phone system, καθώς και το λογισμικό διασκέψεων Zoom Rooms. Το λογισμικό της Five9 χρησιμοποιείται, άλλωστε, από πολλές εταιρείες τις οποίες θέλει να εκτοπίσει η Zoom, όπως οι Microsoft Teams και Salesforce. Σημειωτέον ότι πριν από τέσσερα χρόνια ο Μάικ Μπέρκλαντ, που σήμερα προεδρεύει της εταιρείας, προέβλεψε πως η Five9 θα εξαγοραστεί από έναν εκ των μεγαλύτερων εταίρων της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση