ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κ. Κούσιος: Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις δεν επέτρεψαν μεσολαβητική πρόταση

Ο Υπουργός ανέφερε ότι Ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της Κυβέρνησης στο θέμα

ΚΥΠΕ

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, παρά τις επιμέρους μετακινήσεις που υπήρξαν, δεν επέτρεψαν την υποβολή μεσολαβητικής πρότασης από την Κυβέρνηση για την ανανέωση της συμφωνίας για τον θεσμό της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος, παραλαμβάνοντας το ψήφισμα των 12 συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετείχαν την Πέμπτη στην παγκύπρια πανσυνδικαλιστική κινητοποίηση, απαιτώντας την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ, στη βάση της φιλοσοφίας της.

Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, από την ηγεσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο του ψηφίσματος και πρόσθεσε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις γνωρίζουν ότι «το Υπουργείο Εργασίας κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να έχουμε μια επιτυχή κατάληξη στην διαπραγμάτευση για την ανανέωση της συμφωνίας της 28ης Ιουλίου του 2017».

«Δυστυχώς, οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, παρά τις επιμέρους μετακινήσεις που υπήρξαν, δεν επέτρεψαν την υποβολή μεσολαβητικής πρότασης», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση της Κυβέρνησης στο θέμα και «μάλιστα με δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «επανάφερε τον θεσμό της ΑΤΑ το 2017» και «ξεκάθαρα δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ΑΤΑ» και ότι «η Κυβέρνηση είναι υπέρ της σταδιακής επαναφοράς της ΑΤΑ, εφόσον λάβουμε υπόψη τις συγκεκριμένες οικονομικές και άλλες συνθήκες».

Ο κ. Κούσιος είπε ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως τα αιτήματα των απεργών, όμως αντιλαμβανόμαστε, όπως είπε, «και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον το οποίο θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το 2023».

Παραδίδοντας στον Υπουργό Εργασίας το ψήφισμα, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας εξέφρασε την ελπίδα ότι «έστω και την υστάτη θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το θέμα με επάρκεια, ώστε να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή λύση, σταδιακής αποκατάστασης του θεσμού στην βάση και στα πλαίσια της φιλοσοφίας και της μεταβατικής συμφωνίας».

Απαντώντας στον Υπουργό, η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι οι συντεχνίες «έκαναν το βήμα τους» και «οφείλεται και εσείς να αξιοποιήσετε αυτό το βήμα, εφόσον λέτε ότι είσαστε υπέρ της σταδιακής αποκατάστασης του θεσμού».

Σε απάντηση του προς την ΓΓ της ΠΕΟ, ο κ. Κούσιος είπε ότι «είναι πολύ γνωστές και οι δηλώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως και δηλώσεις εκπροσώπων των υποψηφίων προέδρων, περιλαμβανομένου και του εκπροσώπου του κ. Μαυρογιάννη, που δήλωσαν ξεκάθαρα ότι οι συνθήκες όπως είχαν διαμορφωθεί δεν επέτρεπαν στον Υπουργό Εργασίας να προβεί σε μεσολαβητική πρόταση».

Ανέφερε επίσης ότι «οι δηλώσεις και των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και των εκπροσώπων (των υποψηφίων προέδρων) ξεκάθαρα τοποθετήθηκαν ότι καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει απόφαση για την ΑΤΑ».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όπως είπε ο Υπουργός Εργασίας, η Κυβέρνηση «μπορεί να εκφράσει ξεκάθαρα την πολιτική της και έχει εκφραστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Απαντώντας στον Υπουργό Εργασίας ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι «θα συνεχιστεί η προσπάθεια» και «δεν μπορεί να είναι επιλεκτική η ανάγνωση της οικονομίας».

«Ο αγώνας συνεχίζεται και θα δούμε, αξιολογώντας το σύνολο των δεδομένων ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

Προηγουμένως, στην εκδήλωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής των 12 συντεχνιών που συμμετείχαν στην παγκύπρια πανσυνδικαλιστική κινητοποίηση μίλησαν στους διαμαρτυρόμενους.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι «εδώ και πάρα πολλά χρόνια πετυχαίνουμε σήμερα να ενώσουμε το σύνολο των εργαζομένων» και πρόσθεσε ότι «η Κυβέρνηση μας είπε ότι δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο και η δυνατότητα αποκατάστασης της ΑΤΑ και την ίδια στιγμή πριν από δύο μέρες μας έχουν πει ότι υπάρχει και η δυνατότητα και η ανάγκη και το χρονικό περιθώριο για να επανασυζητηθεί και να αναπροσαρμοστεί η στρατηγική συμφωνία που αφορά εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες»

«Σήκωσαν τα χέρια ψηλά για την ΑΤΑ και κατέβασαν τα χέρια σε ό,τι αφορά ένα αίτημα το οποίο μπαίνει επιτακτικά από την εργοδοτική πλευρά», πρόσθεσε.

Ο κ. Μάτσας είπε ακόμη ότι το συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο κατέβαλε μια τεράστια προσπάθεια έτσι ώστε να μετουσιώσουμε σε πράξη, όπως είπε, «την συμφωνία η οποία υπογράφηκε από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων σε ό,τι αφορά την ΑΤΑ» και «βρήκαμε πόρτες κλειστές» και «ώτα μη ακουώντων», προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια της εργοδοτικής πλευράς δεν αφορά μόνο την κατάργηση ή την αλλοίωση της ΑΤΑ αλλά και την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων».

Η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι «σήμερα, σε ολόκληρη την Κύπρο, οι εργαζόμενοι υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας» και «τον παρόν και το μέλλον μας», προσθέτοντας ότι «υπερασπιζόμαστε τους αγώνες εκείνων των συναδέλφων που μας παρέδωσαν την ΑΤΑ από το 1944».

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «στοχεύοντας την ΑΤΑ στοχεύουν τις συλλογικές συμβάσεις» και «θέλουν αυτό το οποίο εδώ και χρόνια προσπαθούν να επιβάλουν, δηλαδή ένα ξερό μισθό μέσα από τα προσωπικά συμβόλαια, να τον επιβάλουν και μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις», ενώ ανέφερε ότι «μας λένε ότι η οικονομία έχει δυσκολίες» και διερωτήθηκε «ποιος είναι εκείνος που έβαλε την ράσση του για να μπορέσει να ορθοποδήσει η οικονομία».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι «σήμερα προειδοποιούμε και απαιτούμε σεβασμό στα εργασιακά μας δικαιώματα» και «να απολαμβάνουμε τους καρπούς των κόπων μας και να ζούμε με αξιοπρέπεια», προσθέτοντας ότι με την σημερινή κινητοποίηση στέλνουμε μήνυμα αγωνιστικότητας και ενότητας ότι όλες οι οργανώσεις θα αγωνιστούμε σαν μια γροθιά για να υπερασπιστούμε τα θεμελιώδη εργασιακά μας δικαιώματα».

Ανέφερε ότι θα αντισταθούν «στις πολιτικές της απορρύθμισης, της εργασίας, της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, της υπονόμευσης και της διάλυσης των συλλογικών συμβάσεων» και πρόσθεσε ότι «σήμερα στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι το δικαίωμα της ΑΤΑ που διασφαλίζει την αγοραστική δύναμη των μισθών δεν μας χαρίστηκε ούτε από τους εργοδότες ούτε από τους πολιτικούς προστάτες τους», αλλά κερδήθηκε με αγώνες και θυσίες.  

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, ο οποίος μιλούσε και εκ μέρους της ΣΥΠΥΚ, χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή μέρα καθώς για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 80 χρόνια, όπως είπε, «το συνδικαλιστικό κίνημα στέλνει σαφέστατα μηνύματα και προς την τωρινή Κυβέρνηση και προς την επόμενη και προς τους υποψήφιους προέδρους».

Αναφέροντας πως το μήνυμα είναι πως η ΑΤΑ είναι αδιαπραγμάτευτη, ο κ. Ματθαίου είπε πως σκοπός των εργοδοτών είναι «να κτυπήσουν την ΑΤΑ και τις προσαυξήσεις στον δημόσιο τομέα, να τα συνδέσουν με παραγωγικότητες και αποδοτικότητες για να τα εκφυλίσουν με σκοπό να πάνε μετά στον ιδιωτικό τομέα στα ιδιωτικά συμβόλαια, στην μερική εργασία», προσθέτοντας ότι «θέλουν να κτυπήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «σήμερα γράφουμε ιστορία» και «συμπαρατασσόμαστε για να στείλουμε προς όλες τις κατευθύνσεις δυνατό το μήνυμα ότι το σύσσωμο το πανσυνδικαλιστικό κίνημα είναι αποφασισμένο με ενότητα και αλληλεγγύη για την διαφύλαξη και προάσπιση της ΑΤΑ», προσθέτοντας ότι η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει την ετοιμότητα της για συμπαράταξη στον κοινό αγώνα για να πετύχουμε από κοινού τους στόχους μας».

Ανέφερε επίσης ότι «ζούμε ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβεια που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών» και πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΑΤΑ αποτελεί το μοναδικό εργαλείο αποκατάστασης των εισοδημάτων που πλήττονται βάναυσα από την ακρίβεια».

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου είπε ότι «δείξαμε την καλή μας θέληση να πετύχουμε τον στόχο της πλήρους επαναφοράς της» ΑΤΑ, αλλά «βρήκαμε την πλήρη αδιαλλαξία των εργοδοτικών οργανώσεων οι οποίες απροκάλυπτα στόχευαν στην κατάργηση της» και κάλεσε την Κυβέρνηση «ως τον μεγαλύτερο εργοδότη στην Κύπρο να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ», καθώς και τις εργοδοτικές οργανώσεις «να εγκαταλείψουν τις όποιες σκέψεις και προθέσεις για κατάργηση της ή και αλλοίωσης της φιλοσοφίας της».

Ο Πρόεδρος τη ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου είπε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί το αντιστάθμισμα και το αντίβαρο στην μεγάλη ακρίβεια και στον πληθωρισμό των ημερών μας, προσθέτοντας ότι «η ΑΤΑ οδηγεί στην αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών όλων των εργαζομένων μας».

«Σήμερα, στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο αλληλέγγυοι και διεκδικούμε όλοι μαζί για όλους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν μας φοβίζει ότι ο δρόμος είναι μακρύς γιατί θα συνεχίσουμε ενωμένοι στον ίδιο δρόμο μέχρι να πετύχουμε το δίκαιο αίτημα μας».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΟ Κώστας Ιωάννου είπε ότι «είμαστε εδώ για να στείλουμε το μήνυμα πως δεν θα απεμπολήσουμε ένα θεσμό που για 80 χρόνια υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος για την εργασιακή ομαλότητα και ειρήνη και είχε την δική του ουσιαστική συνδρομή στην διατήρηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής για τους εργαζόμενους».

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας είπε ότι η ΠΑΣΥΚΙ, που εργάζεται υπό τον ΟΚΥΠΥ, έχει βιώσει πλέον την πρόταση για την ΑΤΑ η οποία διασυνδέεται με την βιωσιμότητα του εργοδότη και διερωτήθηκε αν για τα οικονομικά αποτελέσματα του οποιουδήποτε εργοδότη, «το πρόβλημα πάντα είναι ο μισθός του εργαζόμενου».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Γιώργος Φράγκος είπε ότι εκπροσωπεί ένα κλάδο που «αποδεκατίζεται αριθμητικά, που συνθλίβεται εργασιακά, που συρρικνώνεται συνδικαλιστικά, προσθέτοντας ότι εκπροσωπεί «τους δημοσιογράφους του τόπου μας, αυτούς που γράφουν και παρουσιάζουν καθημερινά τα εργατικά δικαιώματα, τα συνδικαλιστικά αιτήματα και τις διεκδικήσεις όλων των υπολοίπων εργαζομένων, αλλά δεν μπορούν να πουν λέξη για τα δικά τους "θέλω"».

Μιλώντας ο Κυριάκος Χαραλάμπους, εκ μέρους του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), είπε ότι οι Αστυνομικοί δεν μπορούν να απεργήσουν, όμως μπορούμε να είμαστε μαζί σας, σε αυτή την λαοθάλασσα», όπως είπε, «όσοι δεν εργαζόμαστε για να διαμαρτυρηθούμε», προσθέτοντας ότι «αυτή η συλλογική προσπάθεια από όλες τις συντεχνίες θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούμε πλήρως».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση