ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κάλεσμα ΓΔ ΥΠΟΙΚ για εξοικονομήσεις ενόψει αναθεώρησης προϋπολογισμού λόγω COVID19

Όπως αναφέρει, σε ό,τι αφορά τα μέτρα με χρηματοδοτικό αντίκτυπο αυτά ανέρχονται γύρω στα €813 εκατομμύρια ή 3,8% του ΑΕΠ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κάλεσμα για εξοικονομήσεις λειτουργικών και αναπτυξιακών δαπανών ενόψει της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του 2020 και το Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2020-2020 λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, απευθύνει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομιών προς τα Υπουργεία και Υφυπουργεία.

Σε κατ’ επείγουσα εγκύκλιο ημερομηνίας 30 Μαρτίου προς τους ΓΔ Υπουργείων, Υφυπουργείων της ΓΔ ΕΠΣΑ και τη Γενική Λογίστρια, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Γιώργος Παντελή αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και στο πρόγραμμα στήριξης που εκπονήθηκε για στήριξη της οικονομίας. Όπως αναφέρει, σε ό,τι αφορά τα μέτρα με χρηματοδοτικό αντίκτυπο αυτά ανέρχονται γύρω στα €813 εκατομμύρια ή 3,8% του ΑΕΠ σε συνδυασμό με την παροχή ρευστότητας της τάξης των €2,0 δις.

Σημειώνει ακόμη ότι οι πρόσθετες πιστώσεις που απαιτούνται για υλοποίηση των μέτρων έχουν περιληφθεί σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 27 Μαρτίου, με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων αυτών να ανέρχεται στα €369 εκ. ή 2% του ΑΕΠ, προσθέτει ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ. Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο κ. Παντελή τονίζει πως τα μέτρα αυτά «αναπόφευκτα επηρεάζουν τόσο τα δημόσια έσοδα όσο και τις δημόσιες δαπάνες και κατ’ επέκταση τις πρόνοιες που περιλήφθηκαν στον προϋπολογισμό του 2020 και στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2020 – 2022, αφού αυτές υπολογίστηκαν με εκτιμήσεις σε διαφορετικά δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα από τα σημερινά».

«Ως εκ τούτου», υπογραμμίζει, «ο προϋπολογισμός του 2020 θα πρέπει να τύχει ριζικής αναθεώρησης έτσι ώστε, να διασφαλιστεί στο μέτρο του δυνατού η σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών». Σύμφωνα με τον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ, συνεπώς δαπάνες που αφορούν συνέδρια/σεμινάρια που αναπόφευκτα αναβλήθηκαν/θα αναβληθούν, συμμετοχές σε σεμινάρια στο εξωτερικό και σε ομάδες/εργασίες της ΕΕ που ανεστάλησαν, εκπαιδεύσεις, οδοιπορικά, καύσιμα λόγω μείωσης της τιμής του πετρελαίου αλλά και της τιμής του πετρελαίου αλλά και των διακινήσεων, μελέτες εμπειρογνωμόνων και αγορά υπηρεσιών, αγορά εξοπλισμού αλλά και αριθμός αναπτυξιακών έργων θα πρέπει να τύχουν αναθεώρησης.

Ο κ. Παντελή ζητά από τους Γενικούς Διευθυντές μέχρι αύριο όπως συμπληρώσουν σχετικούς πίνακες με εξοικονομήσεις δαπανών από τον προϋπολογισμό του κάθε Υπουργείου ή Υφυπουργείου, είτε λειτουργικές δαπάνες χορηγιών και μεταβιβάσεων είτε αναπτυξιακές δαπάνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X