ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κατακλυσμό» στα ξενοδοχεία φέρνει το τριήμερο

Ανοίγει η αυλαία της καλοκαιρινής σεζόν, ψηλά πληρότητες και κρατήσεις αλλά και το κόστος διανυκτέρευσης

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της τελευταίας στιγμής είναι συνήθως οι κρατήσεις για το τριήμερο του Κατακλυσμού, όπως περιγράφουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, ωστόσο, ήδη βλέπουμε ότι οι πληρότητες κτυπούν ψηλά ποσοστά. Πρόκειται για ένα τριήμερο το οποίο αναμένουν εδώ και καιρό, αφού πρόκειται στην ουσία για την άτυπη έναρξη της τουριστικής περιόδου –της μαζικής καθόδου του εγχώριου τουρισμού στα τουριστικά καταλύματα καθώς και της ενίσχυσης των τουριστικών ροών από το εξωτερικό. Επικρατεί, λοιπόν, μια αισιοδοξία στις τάξεις των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων, αφού θεωρείται ότι το τριήμερο του Κατακλυσμού είναι ίσως η πιο δυναμική περίοδος για τον Ιούνιο και ανεβάζει τον δείκτη πληρότητας του μήνα. Ήδη η διαθεσιμότητα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αναζητώντας σήμερα διαθέσιμα δωμάτια για την προσεχή Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα, προκύπτει ότι τα διαθέσιμα δωμάτια είναι πλέον ελάχιστα. Άρα, όσοι έμειναν την τελευταία στιγμή για να κάνουν τον προγραμματισμό του τριημέρου, μάλλον θα αρκεστούν σε μονοήμερες εξορμήσεις και εκδρομές.

Πόσο πάει το δίκλινο

Αναζητήσαμε διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία διαδικτυακών πλατφορμών. Στην πλατφόρμα booking.com για παράδειγμα, στην αναζήτηση για δίκλινο δωμάτιο από Παρασκευή 2 μέχρι Δευτέρα 5 Ιουνίου τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά για το ψηλό ποσοστό πληρότητας στα ξενοδοχεία. Συγκεκριμένα, μόλις 19 επιλογές υπάρχουν στην κατηγορία ξενοδοχεία στον Πρωταρά, ενώ το 96% των καταλυμάτων που είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα δεν είναι διαθέσιμα για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο περιορισμένα όταν η κράτηση αφορά περισσότερα άτομα. Όσον αφορά το κόστος διαμονής, οι τιμές στα εναπομείναντα καταλύματα ξεκινούν από 198 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 3 χιλιάδες ευρώ –πρόκειται για αποτελέσματα αναζήτησης για διαμονή δύο ατόμων.

Ήδη οι πληρότητες έχουν ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα, ενώ σε σύγκριση με το 2019 δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη ένδειξη.

Η αντίστοιχη αναζήτηση στην Αγία Νάπα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφορές. Το 92% των καταλυμάτων (που είναι καταχωρημένα στην συγκεκριμένη πλατφόρμα) δεν έχουν διαθεσιμότητα. Οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο ξεκινούν από 197 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.490 ευρώ (σε πεντάστερο ξενοδοχείο με ψηλή βαθμολογία σε κριτικές). Η βεντάλια των τιμών ανοίγει ακόμα περισσότερο όταν στις επιλογές προσθέτεις τουριστικά χωριά και τουριστικές επαύλεις με ιδιωτική πισίνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ποσό εκτοξεύεται σε πέραν των δύο χιλιάδων ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις.

Πάφος και Λεμεσός

Η Πάφος πήρε τα πάνω της τα τελευταία χρόνια, με αύξηση στις πληρότητες, και του τουριστικού ρεύματος, ως αποτέλεσμα και της αύξησης της συνδεσιμότητας μέσω του αεροδρομίου της περιοχής. Για το προσεχές τριήμερο, βάσει της ίδιας αναζήτησης που έγινε για τις υπόλοιπες περιοχές, δείχνει ότι το 94% των καταλυμάτων της περιοχής δεν είναι πλέον διαθέσιμο. Από τα 42 διαθέσιμα, μόνο 16 πρόκειται για ξενοδοχειακές μονάδες. Τα υπόλοιπα αφορούν σε τουριστικά διαμερίσματα, επαύλεις και τουριστικά χωριά. Στην περίπτωση των επιλογών που απέμειναν στην κατηγορία ξενοδοχεία, το ποσό ξεκινά από 284 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 1.782 ευρώ –για τρεις διανυκτερεύσεις. Η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα για το προσεχές τριήμερο παρουσιάζεται στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναζήτησης στην πλατφόρμα, μη διαθέσιμα είναι το 78% των τουριστικών καταλυμάτων. Υπάρχουν διαθέσιμες 76 επιλογές, εκ των οποίων οι 30 είναι ξενοδοχεία. Σε θέμα τιμών, όσοι θα κλείσουν σήμερα το τριήμερό τους θα βρουν τιμές που ξεκινούν από 119 ευρώ μέχρι τις 3,7 χιλιάδες ευρώ, ενώ προσφέρεται και η τιμή των 6,4 χιλιάδων ευρώ, τιμή η οποία αγγίζει το ρεκόρ σε κόστος διαμονής για την συγκεκριμένη περίοδο.

Πιο οικονομικά

Βάσει της πλατφόρμας, η εικόνα των κρατήσεων στη Λάρνακα είναι επίσης πολύ ικανοποιητική εφόσον το 90% των καταλυμάτων δεν έχουν διαθεσιμότητα για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Η φθηνότερη επιλογή για διαμονή τρία βράδια σε ξενοδοχείο ξεκινά από 152 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 1.134 ευρώ. Από τις διαθέσιμες επιλογές προκύπτει ότι μία κράτηση σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Λάρνακας είναι πιο οικονομική σε σχέση με τις υπόλοιπες παραλιακές περιοχές. Στην περιοχή Λάρνακας, αν και υπάρχει απόκλιση στις πληρότητες για κάθε μονάδα, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η πλειοψηφία των ξενοδόχων είναι ικανοποιημένοι με τη ροή των κρατήσεων και των πληροτήτων για αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με την ΕΤΑΠ Λάρνακας, για την πλειοψηφία των μονάδων οι πληρότητες είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι, ενώ σε σύγκριση με το 2019 δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη ένδειξη, αφού αναμένονται ακόμα οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Την ίδια ώρα υπάρχουν νέα δεδομένα στον αριθμό των κλινών της περιοχής.

Η εγχώρια αγορά

Οι κρατήσεις το τριήμερο του Κατακλυσμού οδηγούνται από την εγχώρια αγορά, κυρίως, δε, στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής της περιοχής Βάσος Ξύδιας, ανέφερε ότι τουλάχιστον σε σχέση με τα κέντρα αναψυχής, σε επίπεδο εισερχόμενου τουρισμού η εικόνα είναι ακόμα μουδιασμένη, και γύρω στο 50% σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Όπως αναφέρει, η συμπεριφορά των επισκεπτών επηρεάζεται από την αύξηση των τιμών και τον πληθωρισμό, κάτι που αποτυπώνεται στις αγορές και τις τουριστικές δαπάνες οι οποίες είναι προς το παρόν πιο περιορισμένες σε σχέση με πέρσι. Τόνισε, πάντως, ότι το τριήμερο του Κατακλυσμού είναι μια σημαντική «ανάσα» για τους επαγγελματίες των τουριστικών επιχειρήσεων. Το τριήμερο αναμένεται ότι θα γεμίσει η περιοχή για τις καφετέριες και τα εστιατόρια και τα κέντρα αναψυχής εν γένει, και ξεκινά η μαζική κάθοδος των Κυπρίων στα παραλιακά κυρίως θέρετρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση