ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:03
 

Κατάθεση κρότου λάμψης Γιωρκάτζη για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Δεν προσκόμισε έγγραφα για τις συναντήσεις με Νίκο Αναστασιάδη το 2015-2016 για ΣΚΤ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Χωρίς την παράδοση εγγράφων που να τεκμηριώνουν τα όσα κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη, για ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015-2016, από την ιδία για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) ολοκληρώθηκε η τριήμερη παρουσία της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, στην Ερευνητική Επιτροπή για τον Συνεργατισμό.

Παρά το γεγονός ό,τι η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚτΚ) είχε ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής πως έχει στοιχεία τα οποία θα παραδώσει, δεν το έπραξε κατά την έναρξη της τρίτης δημόσιας ακρόασης την Δευτέρα.

Μια εξέλιξη που απομακρύνει το ενδεχόμενο κλήσης τους Νίκου Αναστασιάδη στην Επιτροπή Αρέστη. Ωστόσο το θέμα κλήσης του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έχει κλείσει τελεσίδικα. Η μοναδική περίπτωση να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη είναι ο εντοπισμός στοιχείων στα έγγραφα που αναμένεται να παραδώσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) στην Ερευνητική Επιτροπή. Σε ό,τι αφορά όμως τα στοιχεία που παρέδωσε η Διοικήτρια της ΚτΚ, πηγές κοντά στις έρευνες έλεγαν πως δεν δικαιολογούν κλήση του Νίκου Αναστασιάδη να παρουσιαστεί στην Επιτροπή.

Μια εξέλιξη που απομακρύνει το ενδεχόμενο κλήσης τους Νίκου Αναστασιάδη στην Επιτροπή Αρέστη

Επιστολές προς ΥΠΟΙΚ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά την έναρξη της κατάθεσης ανάφερε πως έχει εντοπιστεί, αλληλογραφία της Διοικήτριας με το ΥΠΟΙΚ μετά το 2017. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση η κ. Γιωρκάτζη έκανε γνωστό στην Επιτροπή πως δεν μπορεί να την παραδώσει επειδή, όπως είπε, υπάρχουν αναφορές στον SSM που εμπίπτουν στο εμπάργκο για τα διαβαθμισμένα έγγραφα. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Επιτροπής σε έντονο ύφος ανέφερε πως «είναι λυπηρό γιατί ο SSM θέλει να παίζουμε κρυφτούλι μέσα σε αυτή την αίθουσα».

Ωστόσο η Διοικήτρια υποστήριξε και πάλι πως ήταν γνωστό σε κυβέρνηση και Βουλή πως ο Συνεργατισμός θα πουληθεί. Μάλιστα αναφέρθηκε την περίοδο που υπήρχαν εκροές καταθέσεων από τον Συνεργατισμό και στη στήριξη από πλευράς κράτους με 2,5 δισ. ευρώ. Επικαλέστηκε μάλιστα ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον περασμένο Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία όπως είπε ήταν ξεκάθαρο πως ο Συνεργατισμός θα πωληθεί.

Σε κάποιο σημείο η κ. Γιωρκάτζη είπε προς την Επιτροπή. «Η ΣΚΤ δεν είχε σωτηρία από πολλά χρόνια πριν. Δίνανε δάνεια εκατομμυρίων με υποθήκες κάτι παλιοχώραφα. Αρχικά ο Συνεργατισμός βοήθησε τον απλό κόσμο. Μετά άρχισαν οι σπιταρόνες, οι πισίνες τα δάνεια στη βιομηχανία».

Την Πέμπτη ο Χάρης

Με το έργο της Επιτροπής, σε ό,τι αφορά το σκέλος των καταθέσεων, να ολοκληρώνεται το ενδιαφέρον εστιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη όπου ενώπιον της Επιτροπής θα εμφανισθεί ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Η κατάθεση του ΥΠΟΙΚ αναμένεται να είναι μαραθώνια, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως θα απαιτηθεί και δεύτερη δημόσια ακρόαση η οποία θα προγραμματιστεί αρχές Δεκεμβρίου λόγω υποχρεώσεων του ΥΠΟΙΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Spiegel: Αυξάνονται αισθητά οι πρόσφυγες στην Κύπρο

«Πληθαίνουν οι πρόσφυγες αφού ο `καλός` Ισλαμιστής Ερντογάν μας τους στέλνει αβέρτα! »
ΑΚΑ  |  09:52

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ

«Όπως ακριβώς και εσείς εκμεταλλευόσασταν για τόσες δεκαετίες την συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ για να έχετε ...»
Σοφούλης  |  19:35

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Ε/Κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ

«Όπως ακριβώς και εσείς εκμεταλλευόσασταν για τόσες δεκαετίες την συμμετοχή σας στο ΝΑΤΟ για να έχετε ...»
Σοφούλης  |  19:34

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X