ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΚΕΒΕ - Την επάρκεια της Κύπρου σε ενέργεια και σιτηρά θα πλήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία

«Φοβάμαι ακόμα και να προβλέψω που θα φτάσουν οι τιμές στα καύσιμα», είπε ο Χ. Αγκαστινιώτης

ΚΥΠΕ

Η προσπάθεια της Κύπρου να ανταπεξέλθει στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία, βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΒΕ υπό τον Πρόεδρό της, Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, και αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ υπό τον Γενικό Γραμματέα Στέφανο Στεφάνου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συναντήσεων του ΑΚΕΛ με πρωταγωνιστές της κυπριακής οικονομίας, με στόχο, όπως ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου, να συζητηθούν λύσεις σε μία περίοδο που ο ίδιος χαρακτήρισε «κρίσιμο σταυροδρόμι για την παγκόσμια, αλλά και για την κυπριακή οικονομία».

«Φοβάμαι ακόμα και να προβλέψω που θα φτάσουν οι τιμές στα καύσιμα», είπε ο Χ. Αγκαστινιώτης

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ουκρανία, που αναμένεται να επιτείνουν το πρόβλημα της ακρίβειας, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «ανησυχεί πολύ για την ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου, αλλά και την επάρκεια σε σιτηρά, που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία», τονίζοντας ότι αυτά είναι τα δύο βασικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η κυπριακή οικονομία.

«Είναι απόλυτη η εξάρτησή μας από τα υγρά καύσιμα και φοβάμαι ακόμα και να προβλέψω που θα φτάσουν οι τιμές», είπε. Όσον αφορά τα σιτηρά, εξήγησε ότι, επειδή στην Κύπρο εισάγουμε το 95% των αναγκών μας, η έλλειψή τους μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη διατροφική αλυσίδα και κατ’ επέκταση την τσέπη του καταναλωτή.

Αναφερόμενος και σε πιθανές συνέπειες στον τουρισμό, είπε ότι είναι η τέταρτη καλοκαιρινή περίοδος που πλησιάζει με δυσοίωνες προοπτικές, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα το παλέψουμε». Όσον αφορά τις τράπεζες στην Κύπρο, δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα επηρεαστούν από αναστολή των swifts, αφού «αυτή τη στιγμή είναι όλες αμιγώς κυπριακές».

«Είμαστε πολύ μικρή και αδύναμη χώρα, για να επηρεάζουμε καταλυτικά τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, αλλά θεωρώ ότι είμαστε αρκετά σοφοί, ώστε να προστατεύσουμε το σύστημά μας κατά το δυνατόν. Αλώβητοι σίγουρα δε θα βγούμε», είπε.

Ο κ. Αγκαστινιώτης είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα το ΚΕΒΕ θα έχει συνάντηση και με την Κυβέρνηση, για να εισηγηθεί μέτρα ώστε να λειτουργήσει όσο πιο ομαλά γίνεται η οικονομία. «Πρέπει να ελεγχθεί η ακρίβεια στον βαθμό που είναι δυνατό, γιατί επηρεάζει τη θέση του καταναλωτή», εξήγησε.

Προσπάθειες για διευκόλυνση εγκατάστασης Ουκρανών πολιτών και εταιρειών στην Κύπρο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε και στην πρόθεση που εξέφρασαν ουκρανικές εταιρείες, να μεταφέρουν τις εργασίες τους στην Κύπρο, όπως ανέφερε προχθές σε δηλώσεις του ο Υπ. Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

«Έχουμε συζητήσει ήδη το θέμα με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος ασχολείται συνεχώς με αυτό, και είμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας», είπε ο κ. Αγκαστινιώτης. «Σίγουρα τόσο Ουκρανοί πολίτες, όσο και ουκρανικές επιχειρήσεις θα ζητήσουν έδρα αλλού, γι’ αυτό προσπαθούμε η Κύπρος να είναι ένας από αυτούς τους προορισμούς, όπου με σχετική ευκολία να μπορεί να γίνει η μετεγκατάσταση», εξήγησε, προσθέτοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει και την κυπριακή οικονομία, η οποία θα γίνει βάση νέων εταιρειών, νέων επενδύσεων, καθώς και εργαζομένων που θα ξοδέψουν για να ζήσουν στην Κύπρο.

Να μελετηθούν γρήγορα οι συνέπειες του πολέμου και να κινηθεί ταχύτατα η Κυβέρνηση, είπε ο Σ. Στεφάνου

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι οι πιέσεις στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία, με την αύξηση της τιμής βασικών αγαθών και πρώτων υλών, λόγω των συνθηκών στην παγκόσμια αγορά, έχουν γίνει ακόμα πιο έντονες με τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη προετοιμαστεί. «Δεν μπορούσε, βέβαια, να προβλεφθεί ο πόλεμος, αλλά η Κυβέρνηση έπρεπε να έχει προετοιμαστεί σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κατάσταση, τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και λόγω άλλων παραγόντων που οδηγούν σε αύξηση τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες», εξήγησε.

Ανέφερε ότι η συζήτηση για την κυπριακή οικονομία πρέπει να διεξαχθεί σε δύο άξονες, Αφενός για το πως μπορεί η Κύπρος σε αυτό το διεθνές περιβάλλον να αναπτύξει την οικονομία της, και αφετέρου, για τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με φόντο και τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν γενικά την Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα την Κύπρο.

«Πρέπει να μελετηθούν γρήγορα οι συνέπειες του πολέμου και να κινηθεί ταχύτατα η κυβέρνηση, γιατί οι εξελίξεις δεν περιμένουν», ανέφερε, και διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συμβάλει με τις γνώσεις και την εμπειρία του.

Παραμένει υποστηρικτής του ΓεΣΥ το ΚΕΒΕ και ζητά εξορθολογισμό και εποπτεία

«Είμαστε υποστηρικτές της τεράστιας κοινωνικής κατάκτησης που συνιστά το ΓεΣΥ, η οποία είναι εδώ για να μείνει και όλοι πρέπει να στηρίξουμε», τόνισε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, αναφερόμενος στη συζήτηση γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στη λειτουργία του ΓεΣΥ.

«Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τη διαχείριση που γίνεται στους πόρους του ΓεΣΥ και ζητήσαμε ορθολογιστική διαχείριση και περισσότερη εποπτεία, για να μπορέσει να προχωρήσει το ΓεΣΥ και να εδραιωθεί στην Κύπρο, χωρίς να έχουμε αποτελέσματα του όπως στο παρελθόν, με καταστάσεις που δεν ελέγχθηκαν και κατέληξαν μπούμερανγκ για την κυπριακή οικονομία, όπως ο Συνεργατισμός», είπε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει μία συνολική αξιολόγηση του ΓεΣΥ για τα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του, που «θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με τις προτάσεις για την περαιτέρω στήριξη της μεγάλης αυτής κατάκτησης για την κυπριακή κοινωνία, διατηρώντας τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του συστήματος, αντιμετωπίζοντας όμως τα όποια προβλήματα και τις όποιες στρεβλώσεις έχουν παρουσιαστεί».

Την διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την κυπριακή οικονομία πρότεινε το ΑΚΕΛ

Την ανάγκη για επεξεργασία και διαμόρφωση νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την κυπριακή οικονομία, «το οποίο να εξασφαλίζει βιωσιμότητα και βάθος στην κυπριακή οικονομία και να επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής δημοκρατίας, έθεσε το ΑΚΕΛ. Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, μέσα από το μοντέλο αυτό «πρέπει να παράγεται πλούτος, ώστε με σωστές πολιτικές αναδιανομής του κέρδους να στηρίζεται το κοινωνικό κράτος, ώστε να παρέχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής στους πολίτες».

«Έχουμε διαμορφώσει ένα πλαίσιο και συμφωνήσαμε ότι αυτό το θέμα θα τεθεί σε επόμενη συνάντηση με το ΚΕΒΕ και τους πρωταγωνιστές της οικονομίας. Η οικονομία πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία, τους πολίτες και το κοινωνικό κράτος», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, υπόμνημα 66 σημείων στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, και εισηγήσεις που αφορούν το κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο, θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς της οικονομίας, θέματα που άπτονται της Δικαιοσύνης, οι μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με έμφαση τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τα θέματα γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικής εξυπηρέτησης από τη Δημόσια Υπηρεσία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα Πράσινης επιχειρηματικότητας, Ψηφιακού Μετασχηματισμού, κατώτατου μισθού, του συνταξιοδοτικού συστήματος και της ανάγκης για μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση, με απώτερο στόχο τον σχεδιασμό ενός νέου, βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα.

Οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι είχαν μία φιλική και εποικοδομητική συζήτηση και πρόθεσή τους είναι να θεσμοθετηθούν οι συναντήσεις αυτές, σε μηνιαία βάση. Ο κ. Αγκαστινιώτης τόνισε ότι «μόνο μέσα από διάλογο και ανταλλαγή απόψεων μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο για την κυπριακή οικονομία», ενώ ο κ. Στεφάνου επιβεβαίωσε και την πρόθεση του ΑΚΕΛ να συνεχιστούν οι συναντήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση