ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλιματιστικό: Στους πόσους βαθμούς πρέπει να λειτουργεί για οικονομία

10+4 συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Καθημερινή είναι πλέον η χρήση των κλιματιστικών στην Κύπρο καθώς η θερμοκρασία σημειώνει ολοένα και περισσότερη άνοδο, γεγονός που οδηγεί στην αυξημένη κατανάλωση ενέργειας . Η ΑΗΚ στην ιστοσελίδα της παραθέτει συμβουλές για μικρότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη οικονομία ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και προτείνει, μεταξύ άλλων, τη χρήση ανεμιστήρα αντί κλιματιστικού, καθώς τα κλιματιστικά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος.

10+4 συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας

 • Τους καλοκαιρινούς μήνες, προτιμούμε τη χρήση ανεμιστήρα αντί του κλιματιστικού, καθώς καταναλώνει αισθητά μειωμένη ενέργεια. Τα κλιματιστικά καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικότερα τις ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Επειδή το καλοκαίρι στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα θερμό, το κλιματιστικό σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί αναγκαιότητα. Κάνουμε συχνή συντήρηση για μείωση της κατανάλωσης μέχρι και 30% και το ρυθμίζουμε στους 26οC. Κάθε ένας βαθμός πιο κάτω, καταναλώνει 7% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για ψύξη/θέρμανση. 
 • Φροντίζουμε έτσι ώστε σημεία του σπιτιού από τα οποία ενδεχομένως υπάρχει απώλεια ψύξης, όπως πόρτες, παράθυρα, τοίχοι και οροφή, να μονώνονται ικανοποιητικά. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε μέχρι και 40% ηλεκτρική ενέργεια.
 • Κάνοντας συχνή συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης, μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30% και κατ' επέκταση έχουμε μειωμένο λογαριασμό ρεύματος.
 • Προτιμούμε τον ηλιακό θερμοσίφωνα, καθώς σε αντίθεση με τον ηλεκτρικό, δεν καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια.
 • Δεν ξεχνούμε τον θερμοσίφωνα αναμμένο. Για τη δική μας ευκολία, αλλά και για μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, βάζουμε υπενθύμιση στο κινητό μας ή χρονοδιακόπτη στη συσκευή.
 • Διατηρούμε το ψυγείο μας μακριά από μέρη που τα βλέπει ο ήλιος ή συσκευές που παράγουν θερμότητα, αφού μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 30%. Ακόμα, φροντίζουμε να κάνουμε συχνά απόψυξη και να θυμόμαστε να κλείνουμε πάντα την πόρτα.
 • Αντικαθιστούμε τους συμβατούς λαμπτήρες με λάμπες LED, οι οποίες μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 70% και έχουν δεκαπλάσια διάρκεια ζωής.
 • Για το μαγείρεμα, χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας, καθώς με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε 30%-60% ενέργεια, αλλά και χρόνο.
 • Το πλύσιμο ρούχων και πιάτων, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, γεμίζουμε πλήρως τα πλυντήρια πριν από κάθε χρήση και πλένουμε στη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.
 • Το ηλεκτρικό σίδερο καταναλώνει τόση ενέργεια όση 10 λάμπες των 100 watt. Σιδερώνοντας συνθετικά ρούχα με χλιαρό σίδερο, ή διπλώνοντας μεγάλα rούχα πριν τα σιδερώσουμε, όπως π.χ. σεντόνια, μπορούμε να πετύχουμε μεγάλη οικονομία.
 • Αφαιρούμε από τον ρευματοδότη ηλεκτρικές μικροσυσκευές, όπως φορτιστές, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.
 • Προτιμούμε να απενεργοποιούμε συσκευές, όπως για παράδειγμα η τηλεόραση, παρά να τις αφήνουμε σε λειτουργία αναμονής, αφού εξακολουθούν να καταναλώνουν ενέργεια.​
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση