ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Kίνα και 14 χώρες υπογράφουν τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο

H Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία προσβλέπει στη μείωση δασμών, ενίσχυση αλυσίδων τροφοδοσίας και κωδικοποίηση των κανονισμών ηλεκτρονικού εμπορίου

Kathimerini.gr

Δεκαπέντε χώρες από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού -συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας- αναμένεται να υπογράψουν το Σαββατοκύριακο τη μεγαλύτερη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο. Η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ανταμείβει τις δεκαετίς προσπάθειες της Κίνας για στενότερη οικονομική συνεργασία με μια περιοχή που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα-τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

H συμφωνία μεταξύ των 15 χωρών θα δημιουργήσει μια ενιαία αγορά 2,2 δισεκατομμυρίων καταναλωτών και με το συνολικό ΑΕΠ να ανέρχεται στα 26,2 τρισ. δολάρια.

 

H Περιφερειακή Οικονομική Συνεργασία(Regional Comprehensive Economic Partnership-RCEE), στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων χωρών η Ιαπωνία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, προσβλέπει στη μείωση των δασμών, ενίσχυση των αλυσίδων τροφοδοσίας και κωδικοποίηση των κανονισμών ηλεκτρονικού εμπορίου. Η έγκρισή της ενδεχομένως να συνεπάγεται εμπόδια για ορισμένες αμερικανικές επιχειρήσεις και πολυεθνικές εκτός της ζώνης RCEE, ειδικά αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τις συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία Ασίας-Ειρηνικού, γνωστή και ως Διατλαντική Συνεργασία Ειρηνικού(ΤΡΡ).

Μετά την αποχώρηση της Ινδίας από τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία RCEP, οι υπόλοιπες 15 χώρες επιδιώκουν την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας στα τέλη της εβδομάδας, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ASEAN, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο υπουργός Εμπορίου της Μαλαισίας, Αζμίν Αλί, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί την Κυριακή, έπειτα από μία οκταετία διαπραγματεύσεων «με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα εάν η RCEP αλλάζει τη δυναμική της περιοχής υπέρ της Κίναςν εξαρτάται από την αντίδραση των ΗΠΑ, εκτιμά ο Γουίλιαμ Ράινς, αξιωματούχος εμπορίου επί κυβέρνησης Κλίντον και σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X