ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυβέρνηση: Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία

Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις χώρες στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2024

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις χώρες στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2024, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύουν τη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας και την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας με έντονο ρυθμό το 2024.

Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις χώρες στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2024. Σε σχέση με την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου είναι υψηλότερος κατά περίπου 2,0 ποσοστιαίες μονάδες το 2024, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα και ευελιξία της κυπριακής οικονομίας.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία προς τον στόχο του 2%, σε ένα περιβάλλον αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική ενώ το δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει πλεονασματικό με το δημόσιο χρέος να μειώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Για τα έτη 2024 και 2025, η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται να ενισχυθεί, όπως επίσης και η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με σχετικά σταθερό ρυθμό. Η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σε πτωτική τροχιά και να περιορισθεί στο 5,6% το 2024 και στο 5,4% το 2025.

Εξάλλου, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε χθες, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το 1ο τρίμηνο του 2024 υπολογίζεται στο 3.3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 και στο 1.2% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023.

Ο ρυθμός αυτός αποτελεί μια σημαντική αρχή για τη χρονιά και συνάδει με την πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με αντίστοιχα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου για το 1ο τρίμηνο του 2024 είναι ο υψηλότερος ανάμεσα στα Κράτη Μέλη και πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ισχυρή και ανθεκτική οικονομία, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών μας.

Όπως έχουμε αποδείξει αυτούς τους 14 μήνες διακυβέρνησης, θέτοντας σε υλοποίηση το φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη, μέσα από μια υπεύθυνη και νηφάλια οικονομική πολιτική στοχεύουμε και με αποφασιστικότητα θα πετύχουμε τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της χώρας μας, στη δημιουργία προοπτικής και προόδου για όλους τους συμπατριώτες μας».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα εξαγγείλει νέο πακέτο μέτρο στήριξης εφόσον η οικονομία βαίνει καλώς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «επειδή τα μέτρα που έχει λάβει και λαμβάνει η Κυβέρνηση είναι σε συνάρτηση με τη θετική τροχιά της οικονομίας, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας, αξιολογούνται διαρκώς όλα τα μέτρα. Το τελευταίο πακέτο μέτρων στήριξης είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιουνίου και αυτό που ως Κυβέρνηση θα πράξουμε παρακολουθώντας συνεχώς τις εξελίξεις, είναι να επεμβαίνουμε με στοχευμένες μέτρα και πολιτικές εκεί και όπου χρειάζεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση