ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:00
 

Λακκοτρύπης: Η Κύπρος καταφέρνει και αναπτύσσεται παρά τις δυσκολίες

Ο Υπουργός είπε ότι καταγράφονται και φέτος πολύ καλές επιδόσεις στον τουρισμό

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Κύπρος μας καταφέρνει, ενάντια στις κατά καιρούς δυσκολίες, να προχωρά μπροστά και να αναπτύσσεται» ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.
 
Μιλώντας την Τετάρτη στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου, στην Αγία Νάπα, ο Υπουργός είπε ότι καταγράφονται και φέτος πολύ καλές επιδόσεις στον τουρισμό, με 8% περισσότερες αφίξεις μέχρι τον Αύγουστο και έσοδα, μέχρι τον Ιούνιο, αυξημένα κατά 4%.
 
Ως προς τη σημασία της Επαρχίας Αμμοχώστου για την προσέλκυση τουριστών είπε ότι η συνολική δυναμικότητα κλινών στην επαρχία Αμμοχώστου αυξάνεται στις 47.800, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 45% περίπου της συνολικής παγκύπριας δυναμικότητας.
 
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε εξάλλου ότι η ολοκλήρωση όλων των υποχρεωτικών έργων της μαρίνας Αγίας Νάπας αναμένεται στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019. Πρόσθεσε ότι η μαρίνα Παραλιμνίου θα κηρυχθεί επίσημο σημείο εισόδου στη Δημοκρατία μόλις λειτουργήσει, περί τα μέσα του 2021.

Στην ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε παράλληλα στην υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής καινοτομίας, της ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα και των εξαγωγών, αλλά και προώθησης του ηλεκτρονικού εμπορίου.
 
Όπως είπε, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 αναμένεται να παραχωρηθούν χορηγίες ύψους €128 εκατομμυρίων, με βάση Σχέδια Χορηγιών που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί εγκρίσεις ύψους €69 εκατομμυρίων σε 1.002 επιχειρήσεις.
 
Για τον τουρισμό ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι επικρατεί αισιοδοξία «δεδομένων και των ενδείξεων που έχουμε ενώπιόν μας, ότι και η φετινή χρονιά θα κλείσει με ιστορικά ρεκόρ».

Αναφέρθηκε παράλληλα και στη λειτουργία του εξειδικευμένου Υφυπουργείου Τουρισμού στις 2 Ιανουαρίου 2019, το οποίο θα κληθεί να εφαρμόσει τη νέα Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό, με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Σημείωσε τέλος ότι πρέπει να συνεχιστεί η σκληρή δουλειά για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος ενώ διαβεβαίωσε τα μέλη του ΕΒΕ Αμμοχώστου ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την έμπρακτη στήριξή τους.
 
Το όραμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου για επιστροφή - ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και τη μετατροπή της σε σταυροδρόμι εμπορίου παρουσίασε εξάλλου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αυγουστίνος Παπαθωμάς.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην ομιλία του στην Ετήσια Γενική του Συνέλευση, ο κ. Παπαθωμάς αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τα προβλήματα της χώρας, μίλησε για τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, ενώ στάθηκε και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και γενικά ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης που δραστηριοποιείται στην περιοχή και σε ολόκληρη την Κύπρο.

Όπως αναφέρεται, το ΕΒΕΑ σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΚΟΤ, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Αμμοχώστου και άλλους φορείς, ανέλαβε σωρεία πρωτοβουλιών και υπέβαλε πολλές προτάσεις για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.
 
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι μαρίνες Αγίας Νάπας και Πρωταρά, γήπεδα γκολφ, η δημιουργία κέντρου πολυμέσων, η αισθητική βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος, ανάπλαση του ποταμού Λιοπετρίου και η βελτίωση του οδικού δικτύου.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κάλεσε το κράτος να σταθεί αρωγός για περισσότερη στήριξη της επαρχίας Αμμοχώστου, καθώς όπως είπε, είναι μια ακριτική περιοχή, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η οποία όμως συνεισφέρει διαχρονικά τα μέγιστα στη διαμόρφωση του εθνικού εισοδήματος.

Παράλληλα χαιρέτισε την απόφαση για ίδρυση Υφυπουργείου Τουρισμού ενώ σημείωσε και τις εισηγήσεις που κατέθεσε το Δ.Σ. ΕΒΕΑ, όπως η εγκατάσταση του Υφυπουργείου Τουρισμού στην ελεύθερη Αμμόχωστο, η προώθηση έργων υποδομής και η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η επέκταση της τουριστικής περιόδου.
 
Παράλληλα ζητείται δημιουργία Ακαδημίας Τουρισμού ή και Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την προσέλκυση ντόπιων και ξένων φοιτητών, άμεση υλοποίηση του έργου ανάπλασης του Ποταμού Λιοπετρίου αλλά και σημιουργία νέας βιομηχανικής περιοχής στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου.
 
Στις εισηγήσεις του ΔΣ τίθεται επίσης το θέμα της αντιμετώπισης του αθέμιτου ανταγωνισμού από μη αδειούχα καταλύματα και από την διοχέτευση τουριστών στις κατεχόμενες περιοχές.

Στη συνέλευση του ΕΒΕΑ απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μητσοτάκης: Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, κατεγράφησαν οι διαφωνίες

«Τεράστιο επίτευγμα Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ...»
YIANNOULIS  |  18:05

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν θα καταργηθεί η κάρτα οπάδου

«Αντε καλέ, η κάρτα φιλάθλου φταίει»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:41

Σούπερ ντέρμπι Απόλλων - ΑΠΟΕΛ!

«Τα εύκολα μερικές φορές κάνουν τις ανατροπές!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:54

Κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Συμφώνησε και η Τουρκία

«Mην πιστεύετε την Τουρκία! Διοικείται από κακό άτομο! Άρα, είναι χώρα άνευ εμπιστοσύνης!! »
ΑΚΑ  |  11:02

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X