ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λογαριασμός ρεύματος: Θα είναι «φουσκωμένος» τον Μάιο;

Έπιασαν δουλειά τα κλιματιστικά - Τα δεδομένα για την επάρκεια ενόψει καλοκαιριού

Της Ιωάννας Κυριάκου

Έπιασαν «δουλειά» τα κλιματιστικά στην Κύπρο αφού η θερμοκρασία κινείται πλέον σταθερά γύρω στους 30 βαθμούς κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, και όπως ήταν αναμενόμενο οι τιμές του ρεύματος ενόψει του καλοκαιριού έχουν ξεκινήσει ήδη να απασχολούν τα κυπριακά νοικοκυριά. Η «Κ» επικοινώνησε με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία ξεκαθάρισε ότι είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες καθώς οι τιμές του ρεύματος διαφοροποιούνται αναλόγως των αυξομειώσεων που παρατηρούνται στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι λογαριασμοί που εκδίδονται τον Μάιο είναι αυξημένοι κατά 2% σε σχέση με αυτούς που εκδίδονταν τον Απρίλιο λόγω της αναπροσαρμογής της τιμής των καυσίμων, η οποία γίνεται κάθε τέλος του μήνα. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, η τιμή του ηλεκτρισμού βρίσκεται στα 29 Σεντ ανά κιλοβατώρα, συμπεριλαμβανομένου και του 19% Φ.ΠΑ.

Σε ισχύ ο μειωμένος φόρος

Παράλληλα, η κ. Παπαδοπούλου υπενθύμισε ότι βρίσκεται ακόμη σε ισχύ η επιδότηση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που πήρε παράταση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, γεγονός το οποίο διατηρεί λίγο πιο κάτω την τιμή του ρεύματος. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση λήφθηκε για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων για δύο πρόσθετους μήνες και συγκεκριμένα για επίσης τιμολογήσεις επίσης περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2023 που αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο Μαρτίου– Απριλίου 2023. Το κόστος της παράτασης του μέτρου για τους δύο πρόσθετους τιμολογούμενους μήνες ανέρχεται σε €21 εκ. Η επιδότηση ανέρχεται στο 100% για επίσης ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές, ενώ παραμένει κλιμακωτή για επίσης υπόλοιπους οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές χαμηλής τάσης. Η επιδότηση καλύπτει επίσης χρήστες νερού με σκοπό την ύδρευση ή/και άρδευση ή/και άντληση ομβρίων υδάτων διμηνιαίας διατίμησης.

Τι γίνεται με την επάρκεια

Σε σχέση με την ικανότητα παραγωγής ρεύματος και την επάρκεια λόγω των πολύ ψηλών θερμοκρασιών της καλοκαιρινής περιόδου και της συνεχούς λειτουργίας των κλιματιστικών, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, Βραχίμης Κουτσόλουκας, δήλωσε στην «Κ» ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπάρχει επάρκεια ρεύματος για το καλοκαίρι, εάν και εφόσον δεν προκύψουν προβλήματα, όπως βλάβες, σε μονάδες παραγωγής ρεύματος, οι οποίες θα θέλουν χρόνο για να επιδιορθωθούν. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες και λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα έγκαιρα προκειμένου να αποφευχθούν οποιαδήποτε απρόοπτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση