ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μ. Κεραυνός: Δεν ανέμενα ότι θα επανέλθω αλλά οι καιροί έχουν γυρίσματα

Πάγιες θέσεις η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία, ανέφερε ο νέος ΥΠΟΙΚ

ΚΥΠΕ

Με τη διαβεβαίωση ότι οι πυλώνες της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας «είναι μόνιμοι και πάγιες θέσεις», ο Μάκης Κεραυνός ανέλαβε σήμερα και επίσημα τα καθήκοντα του ως νέος Υπουργός Οικονομικών, επανερχόμενος στο Υπουργείο έπειτα από τη 15μηνη θητεία του μεταξύ Μαΐου 2004 και Αυγούστου 2005.

Στην τελετή παράδοσης και παραλαβής στο ισόγειο του ΥΠΟΙΚ, ο απερχόμενος Υπουργός Κωνσταντίνος Πετρίδης παρέδωσε τα ηνία στον Μάκη Κεραυνό, λέγοντας ότι του αφήνει ως «δώρο» το πλεόνασμα στον κρατικό κορβανά ύψους €609 εκατ. ή 2,3% του ΑΕΠ, προαναγγέλλοντας μάλιστα και αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, που είναι ο μόνος οίκος που διατηρεί το κυπριακό αξιόχρεο στη μη επενδυτική βαθμίδα.

Καλωσορίζοντας τον Μάκη Κεραυνό, τον οποίο χαρακτήρισε ως γνώριμο εδώ στο ΥΠΟΙΚ, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως δεν δίνει συμβουλές αλλά σημείωσε πως χαίρεται διότι ως δώρο δημοσιεύτηκαν χθες τα αποτελέσματα για το δημοσιονομικό ισοζύγιο, που κατέγραψαν πλεόνασμα 609 εκατ. ή 2,3% του ΑΕΠ.

«Το 2,3% που πετύχαμε ήταν αποτέλεσμα, το οποίο δεν είχε προβλέψει κανένας, ούτε εμείς, ούτε η ΕΕ, ούτε οι οίκοι αξιολόγησης ούτε το ΔΝΤ ούτε τίποτα. Και αυτό είναι απότοκο, όχι του πληθωρισμού, της ανάπτυξης, της ανάπτυξης του πέραν του 6% την οποία πετύχαμε», τόνισε.

Εκφράζοντας τη χαρά του για την εικόνα που παραδίδει, ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι αυτή θα συνεχιστεί.

«Είμαι σίγουρος ότι με βάση αυτά τα αποτελέσματα θα έχουμε πολύ σύντομα αναβάθμιση από τους Moody’s», είπε, προσθέτοντας ότι θα αποκτήσουμε ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ΕΕ με την έκδοση του πράσινου ομολόγου το οποίο τροχιοδρομείται.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ευχαρίστησε όλους στο ΥΠΟΙΚ για τη στήριξη και τη δουλειά την οποία επιτέλεσαν όλα αυτά δύσκολα χρόνια, λέγοντας ότι η επιτυχία ενός Υπουργού στηρίζεται και στους συνεργάτες του κατά κύριο λόγο. «Και εγώ ευτύχισα να έχω καλούς συνεργάτες τους οποίους θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω», είπε.

Χαρακτήρισε το ΥΠΟΙΚ ως την ραχοκοκαλιά και το επιτελικό σώμα της δημόσιας υπηρεσίας και πρόσθεσε πως «για μένα ήταν μια απίστευτη τιμή να υπηρετήσω εδώ μαζί σας και με τον κάθε ένα ξεχωριστά». Ευχήθηκε τέλος στον κ. Κεραυνό «μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο για τα παιδιά μας».

Από την πλευρά του, ο νέος ΥΠΟΙΚ απευθύνθηκε στους παλαιότερους του συνεργάτες, λέγοντας ότι «ομολογώ πως όταν σας αποχαιρετούσα εδώ κάποια στιγμή με συγκίνηση δεν ανέμενα ότι θα επανέλθω, αλλά οι καιροί έχουν γυρίσματα».

Ευχαρίστησε τον Κωνσταντίνο Πετρίδη για τη διαχείριση της οικονομίας, η οποία «λόγω αυτής της διαχείρισης βρίσκεται σε μια σωστή πορεία». Τον ευχαρίστησε επίσης για το πλεόνασμα στον κρατικό κορβανά που βρίσκει κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, για να προσθέσει ωστόσο ότι «χαίρομαι γιατί όταν έφευγα απ’ εδώ άφησα ένα εξίσου πολύ σημαντικό πλεόνασμα».

Σημείωσε όμως ότι τα πλεονάσματα είναι για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η ασφάλεια και ο άλλος αφορά στην εφαρμογή πολιτικών «που να ανακουφίζουν κυρίως τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, να δημιουργούμε πολιτικές που να ενισχύουν τις επιχειρήσεις μας για να είναι πιο παραγωγικές, ανταγωνιστικές και να δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης».

«Και αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί, γνώμονας μας οπωσδήποτε είναι, και το ξέρετε αυτό από παλιά, είναι η χρηματοοικονομική σταθερότητα όπως και η δημοσιονομική πειθαρχία», υπογράμμισε.

Είπε ακόμη ότι είναι βέβαιος ότι «όλοι θα είναι δίπλα του για να συνεχίσουμε αυτή την καλή πορεία για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, σε μια περίοδο που δυστυχώς δεν έχουν τελειώσει τα προβλήματα και οι προκλήσεις».

«Οι προκλήσεις συνεχίζονται, οι δυσκολίες, τις γνωρίζετε είναι πολλές, αλλά με καλή δουλειά ως νοικοκυραίοι που έχουμε την ευθύνη να είμαστε, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε τα καλά αποτελέσματα για το όφελος του συνόλου της κοινωνίας», συμπλήρωσε ο νέος ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνοντας ότι κάθε φορά που γίνεται αλλαγή στην εξουσία, ή μία αλλαγή Υπουργού, ο κόσμος αναμένει να γίνουν καινούργια πράγματα και αναμένει ακόμη περισσότερη ώθηση για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο κ. Κεραυνός τόνισε πως «αυτό θα προσπαθήσουμε με όλα τα στελέχη του Υπουργείου».

Στην τελετή, η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, καλωσόρισε τον κ. Κεραυνό στο ΥΠΟΙΚ και σημείωσε ότι «οι γνώσεις και οι εμπειρίες του στα θέματα της οικονομίας και της χρηματοοικονομικής διαχείρισης είναι σήμερα ιδιαίτερα πολύτιμες και σημαντικές». Διαβεβαίωσε ότι το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας θα βρίσκεται δίπλα του, όπως και όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς της κυβέρνησης, στηρίζοντάς τους στον τομέα της χρηματοοικονομικής διαχείρισης του κράτους στη βάση των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες τον απερχόμενο ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνο Πετρίδη για την συνεργασία και την προσφορά του στον τόπο και του ευχήθηκε καλή ξεκούραση και κάθε καλό στην προσωπική του ζωή.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παντελή καλωσόρισε τον Μάκη Κεραυνό, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα παλαιό συνεργάτη και τον διαβεβαίωσε για τη στήριξη που θα έχει από τη Γενική Διεύθυνση του ΥΠΟΙΚ, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και τα τμήματα του ΥΠΟΙΚ για να επιτελέσει ένα έργο το οποίο θα προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών.

Ευχαρίστησε τον απερχόμενο ΥΠΟΙΚ «για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση