ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μ. Ζαμπάρτα: Η ΕΕ παρακολουθεί στενά το θέμα της ενέργειας

Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να δράσει για να αμβλύνει τις δυσκολίες προς τους πολίτες, δήλωσε η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες αναμένεται να μετριάσουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και είναι έτοιμη να δράσει για να αμβλύνει τις δυσκολίες προς τους πολίτες, δήλωσε η Μυρτώ Ζαμπάρτα, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Μιλώντας στο 17ο Συνέδριο του Economist στην Κύπρο, στο πρώτο μέρος του συνεδρίου για το πόσο γρήγορα μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία να επουλώσει τις πληγές της αλλά και στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και των γεωπολιτικών ισορροπιών, η κ. Ζαμπάρτα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον τρόπο δράσης της ΕΕ στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ενωση και οι πολίτες της.

Όπως είπε, γνωρίζουμε ότι η αβεβαιότητα παραμένει ουσιαστική, καθώς η ανάκαμψη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ, τις τιμές της ενέργειας, κυρίως του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες βασικά αναμένεται να μετριάσουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.

«Παρακολουθούμε τα πάντα πολύ στενά στην ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να δράσουμε για να διασφαλίσουμε όχι μόνο την άμβλυνση των βραχυπρόθεσμων δυσκολιών για τους πολίτες, αλλά και ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη πρόκληση για να κάνουμε την ΕΕ πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική και πιο ανεξάρτητη», τόνισε.

Στο ίδιο κεφάλαιο, ο Paolo Scaroni, αναπληρωτής πρόεδρος της Rothschild & Co, στην δική του παρουσίαση είπε πως η Κύπρος βγαίνει στην κρίση του Covid μέχρι στιγμής καλύτερα από όσο νόμιζαν όλοι. Σημείωσε πως εξετάζοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας, ένα κρίσιμο στοιχείο θα είναι αν θα ανακαλυφθούν και αν θα αναπτυχθούν οι ενεργειακοί της πόροι.

Ο κ. Scaroni είπε μεταξύ άλλων πως η ανακάλυψη στο τεμάχιο Αφροδίτη πυροδότησε μεγάλο ενθουσιασμό πριν από μια δεκαετία, αλλά σήμερα αυτό το αέριο παραμένει ανεκμετάλλευτο. Σημείωσε πως για να αξιοποιηθεί αυτός ο πολύτιμος πόρος και να συνεχιστεί η εξερεύνηση σε αυτήν την παραγωγική περιοχή, δύο στοιχεία πρέπει να μπουν στη θέση τους. Πρώτον, πρέπει να ξεπεραστούν οι πολιτικές προκλήσεις και δεύτερον, το κυπριακό αέριο πρέπει να βρει προσοδοφόρα μακροπρόθεσμη αγορά στο πλαίσιο της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης.

Σε σχέση με γεωπολιτική πρόκληση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αναφερόμενος στον EastMed, είπε πως υπάρχει ένας βασικός παράγοντας που λείπει από το τραπέζι, και αυτός είναι η Τουρκία. Η χώρα αυτή, ανέφερε, υπήρξε βασικό εμπόδιο στην ανάπτυξη των κυπριακών πόρων φυσικού αερίου, φτάνοντας στο σημείο να μπλοκάρει το πλοίο της ENI από την περιοχή το 2018.

Τόνισε ότι η ΕΕ έχει παρέμβει για άμυνα της Κύπρου αλλά όχι με τρομερά αποτελεσματικά. «Η ΕΕ πρέπει να πράξει καλύτερα εάν πρόκειται να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι, εργαζόμενη προς μια λύση για το Κυπριακό», είπε.

Ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, και πρώην Βουλευτής στη Βουλή των Λόρδων Jonathan Hill μίλησε στη δική του παρέμβαση για το Brexit και τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Όπως είπε, ο συνδυασμός του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και του Brexit σημαίνει ότι η Ευρώπη πρέπει να ορίσει τον εαυτό της πιο ξεκάθαρα και να είναι πιο δεκτική ως προς την ευρωπαϊκή της ταυτότητα. Αυτό, σημείωσε, οδηγεί στην κατεύθυνση να σκεφτεί η ΕΕ την ανάγκη για περισσότερη ολοκλήρωση εντός των κόλπων της. Πρόσθεσε πως το μεγάλο πολιτικό ερώτημα είναι αν έχει την ικανότητα η ΕΕ για αυτήν την ολοκλήρωση.

Ο κ. Hill μίλησε στη συνέχεια για τη Βρετανία, λέγοντας πως αυτή η κυβέρνηση της χώρας είναι η λιγότερο ιδεολογική κυβέρνηση από οποιαδήποτε άλλη και μίλησε για κάποια παράδοξα σχετικά με το Brexit.

Το πρώτο είναι ότι το Brexit θα είναι ένα δεξιό σχέδιο αλλά αποδεικνύεται αριστερό λόγω των μέτρων που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια. Το δεύτερο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το Brexit θα κάνει τη Βρετανία πιο βρετανική. Από οικονομική άποψη, μας κάνει πιο Ευρωπαίους. Αυτή δεν είναι μια ελεύθερη αγορά, φιλελεύθερη οικονομική, χαμηλή φορολογία.

Όσον αφορά τη σχέση Βρετανίας-ΕΕ, είπε πως η σχέση τα τελευταία 5 χρόνια είναι κακή και πρόκειται να χειροτερέψει ακόμα περαιτέρω. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκλίνει από την ΕΕ. Οι σχέσεις με την ΕΕ δεν πρόκειται να βελτιωθούν στο σύντομο και μεσοπρόθεσμο μέλλον, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πλησιάσει τις ΗΠΑ, ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση