ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαρκίδης: Στο 40% όσοι υπέβαλαν δήλωση εισοδήματος φυσικού προσώπου για 2019

Για το έτος 2018 υπέβαλαν εμπρόθεσμα 265.000 φορολογούμενοι, ενώ άλλοι περίπου 24.000 υπέβαλαν εκπρόθεσμα την Δήλωση τους, είπε ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας

ΚΥΠΕ

Στο 40% ανέρχεται, μέχρι σήμερα, το ποσοστό των φορολογουμένων, οι οποίοι προέβησαν σε οριστική υποβολή της ηλεκτρονικής Δήλωσης εισοδήματος μισθωτού, συνταξιούχου και αυτοεργοδοτουμένου (χωρίς εξελεγμένους λογαριασμούς) για το 2019.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης είπε ότι οι φορολογούμενοι που προέβησαν σε οριστική υποβολή φορολογικής Δήλωσης μισθωτού, συνταξιούχου και αυτοεργοδοτουμένου (χωρίς εξελεγμένους λογαριασμούς) ανέρχονται μέχρι σήμερα στις 105.000, ενώ άλλοι περίπου 22.000 φορολογούμενοι έχουν επεξεργαστεί τη Δήλωση τους και έκαναν προσωρινή φύλαξη για την υποβάλουν οριστικά αργότερα.

Για σκοπούς σύγκρισης, ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας είπε πως Δήλωση εισοδήματος για το έτος 2018 υπέβαλαν εμπρόθεσμα 265.000 φορολογούμενοι, ενώ άλλοι περίπου 24.000 υπέβαλαν εκπρόθεσμα την Δήλωση τους είτε διότι αμέλησαν να την υποβάλουν μέσα στα χρονικά περιθώρια που δόθηκαν, όπως είπε, είτε διότι δεν είχαν υποχρέωση αλλά υπέβαλαν τη Δήλωση γιατί χρειάζονταν κάποιο πιστοποιητικό εισοδημάτων.

Με αφορμή τη δημοσίευση στην σημερινή έκδοση της επίσημης εφημερίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας του διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη με το οποίο παρατείνεται μέχρι την 30η Νοεμβρίου του 2020 και ώρα 23.59 η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικής Δήλωσης εισοδήματος για το 2019 από μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοεργοδοτούμενους (χωρίς λογαριασμούς), ο κ. Μαρκίδης είπε ότι «το Τμήμα Φορολογίας ήταν θετικό στο να επεκταθεί η προθεσμία υποβολής των Δηλώσεων φυσικών προσώπων κατά ένα επιπλέον μήνα λόγω της καθυστέρησης που παρουσιάστηκε στην ανάρτηση της Δήλωσης.

«Είναι λογικό και φυσιολογικό να δοθεί ακόμη ένας μήνας παράταση για δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και στους φορολογουμένους αλλά και στους επαγγελματίες του χώρου να μπορέσουν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις των πελατών τους», πρόσθεσε.

Η καθυστέρηση που σημειώθηκε στην ανάρτηση της Δήλωσης, σύμφωνα με τον Βοηθό Έφορο Φορολογίας, οφειλόταν στα τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν με το Μηχανογραφικό σύστημα λόγω της εισαγωγής του ΓεΣΥ και της ανάγκης υποβολής επιπρόσθετων στοιχείων από τον φορολογούμενο, αλλά και λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τέλος, ο κ. Μαρκίδης κάλεσε τους φορολογουμένους παρά το γεγονός ότι δόθηκε ένας μήνας παράταση, να μην καθυστερήσουν να υποβάλουν την Δήλωση τους όσοι είναι έτοιμοι να το πράξουν, ενώ σε σχέση με την ανάγκη πληρωμής στο Τμήμα Φορολογίας οποιουδήποτε επιπρόσθετου ποσού φόρου εισοδήματος, ανέφερε πως αυτό μπορεί να γίνει είτε διαδικτυακά μέσω της JCC είτε μέσω του internet Banking στον διαδικτυακό τραπεζικό τους λογαριασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση