ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με 8 εκατ. ενισχύεται η αυθεντικότητα στον Τουρισμό

Στο πλαίσιο του σχεδίου το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο είναι στις 200 χιλιάδες ευρώ - ποιες οι επιλέξιμες δαπάνες

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Με στόχο την αισθητική αναβάθμιση των παραδοσιακών χώρων εστίασης και καταστημάτων πώλησης προϊόντων διατροφή αναμένεται να προκηρυχθεί τις επόμενες εβδομάδες το Σχέδιο Χορηγιών για αναβάθμιση Παραδοσιακών Χώρων Εστίασης ή Πώλησης Παραδοσιακών Προϊόντων Διατροφής. Το σχέδιο, που έλαβε έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρία, δίνει επίσης τη δυνατότητα ένταξης των επιχειρήσεων στο σύμφωνο Taste Cyprus. Σημειώνεται ότι οι συνολικές δαπάνες του σχεδίου ανέρχονται στα 8 εκατ. ευρώ ενώ το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο θα ανέρχεται σε €200.000. Πρόκειται επίσης για το 1ο από τα 4 σχέδια του Υφυπουργείου που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο, η πρώτη προκήρυξη του σχεδίου θα αφορά τα έτη 2022-2023 και θα ανέρχεται στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ.

Ποιους αφορά

Το σχέδιο αφορά αναβαθμίσεις σε υφιστάμενα αδειούχα κέντρα αναψυχής, κατηγορίας είτε εστιατορίου είτε ταβέρνας. Αυτά μπορούν να είναι είτε εντός είτε εκτός τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων. Αφορά αποκλειστικά κέντρα αναψυχής τα οποία προσφέρουν πιάτα βασισμένα στην κυπριακή γαστρονομία. Η 2η πτυχή της επιχορήγησης δίνεται για αναβάθμιση ή δημιουργία καταστημάτων πώλησης παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων. «Πολύ σημαντική πτυχή για εμάς είναι η αισθητική αναβάθμιση των χώρων για να ενισχύσουμε την αυθεντικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αυθεντικότητα της γαστρονομίας στην Κύπρο», επισημαίνει στην «Κ» ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Σημειώνεται επίσης ότι η χορηγία ανέρχεται στο 50%, ενώ αυξάνεται στο 65% για περιοχές της υπαίθρου και στο 75% για ορεινές, ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Οι επιλέξιμες δαπάνες του σχεδίου είναι:

- Καρέκλες, τραπέζια- απαγορεύεται να είναι πλαστικά
- ομπρέλες, ψυγεία παγωτού, κάβες, ψυγεία νερού (για να περιοριστεί το αλαλούμ με τα διαφημιστικά ψυγεία και ομπρέλες και κάβες που διατίθενται δωρεάν)
- ανθώνες (ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της πρόσοψης)
- πόρτες και παράθυρα
- θερμάστρες
- παραδοσιακούς φούρνους, ψησταριές (μαγκάλι)
- βιτρίνες τροφίμων
- πινακίδες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου
- αμοιβές συμβούλων για αγορά υπηρεσιών (από μηχανικούς, environmental technologies και interior designers) ώστε να γίνεται επαγγελματική δουλειά στην αναβάθμιση
- online σύστημα κρατήσεων
- δημιουργία ή αναβάθμιση ιστοσελίδων
- μετάφραση περιεχομένου ιστοσελίδας σε αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά και κώδικα Braille

Τονίζεται ότι οι νέοι εξοπλισμοί θα πρέπει να είναι καινούργιοι και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Όπως αναφέρει ο Υφυπουργός, η εξέταση θα γίνεται αυστηρά με τη σειρά παραλαβής τους από το Υφυπουργείο και το σχέδιο θα διακοπεί μόλις εξαντληθούν οι διαθέσιμες πιστώσεις. Εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν εκατοντάδες επιχειρήσεις, αφού δεν αναμένεται ότι όλες οι ανακαινίσεις θα είναι της τάξης των 200 χιλ. ευρώ.

Το πάντρεμα με το Taste Cyprus

Στο πλαίσιο του σχεδίου δίνεται επίσης η ευκαιρία για τις επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιχορήγηση, να αναβαθμίσουν σε τέτοιο επίπεδο τις επιχειρήσεις τους ώστε να μπορούν να λάβουν το σύμφωνο ποιότητας του Υφυπουργείου Taste Cyprus. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται και ιδιαίτερη προβολή της επιχείρησης στο εξωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση