ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με «αέρα ανανέωσης» η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Νέος Διοικητής ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, ενώ βρέθηκαν τα άλλα τρία πρόσωπα για το Διοικητικό Συμβούλιο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

«Νέο αέρα» έφερε για την Κεντρική Τράπεζα η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου του 2019, καθώς την Πέμπτη ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης διόρισε τον Κωνσταντίνο Ηροδότου ως τον νέο κεντρικό τραπεζίτη.

Το όνομα του πρώην Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων ακουγόταν εδώ και πολλούς μήνες και υπήρχε σε κάθε πιθανή τριάδα που εμφανιζόταν ανά καιρούς. Οι αλλαγές στην Κεντρική Τράπεζα όμως δεν σταματούν εδώ και ακόμα τρία νέα πρόσωπα αναμένεται να εγκατασταθούν στην Αγία Παρασκευή.

Ο λόγος για τον Πρόεδρο του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης Σταύρο Αγρότη, την αντιπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο Μαρία Ηρακλέους και τον προηγούμενο πρόεδρο της KPMG Κύπρου και Πρόεδρο του CIFA Άγγελο Γρηγοριάδη.


Σταύρος Αγρότης

Η Κεντρική Τράπεζα δεν αναζητούσε μόνο Κεντρικό Τραπεζίτη, αλλά και Εκτελεστικό Σύμβουλο, μετά το κενό του Εκτελεστικού Συμβούλου της ΚΤΚ που είχε αφήσει ο Γιώργος Συρίχας. Ακόμα, ο διορισμός του κ. Ηροδότου ως Διοικητή άφησε ακόμα μία θέση Εκτελεστικού που θα έπρεπε να πληρωθεί, ενώ η λήξη της θητείας του μη Εκτελεστικού Συμβούλου Ανδρέα Περσιάνη πριν περίπου ένα μήνα, είχε αφήσει κενή τη θέση.

Ο κ. Αγρότης αναμένεται να λάβει τη θέση του Εκτελεστικού Συμβούλου, όπως και η κ. Ηρακλέους εξάλλου, ενώ ο κ. Γρηγοριάδης προορίζεται για τη θέση του μη Εκτελεστικού.

Όπως διαρρέει, για τα τρία πρόσωπα έχει μείνει μόνο να ανακοινωθούν και τυπικά και δεν συντρέχει κανένας λόγος για εκπλήξεις. Από τη μία ο κ. Αγρότης έχει τραπεζική εμπειρία από το 1981, η κ. Ηρακλέους είναι το άτομο που επελέγη για να αντικαταστήσει τον Βιντσέντσο Γκούτσο, ενώ ο κ. Γρηγοριάδης ήταν Πρόεδρος ενός από τους «Big 4».

Παραμένει ερωτηματικό για το ποιος θα πληρώσει τη θέση του Διευθυντή Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας μετά την παραίτηση του Γιάγκου Δημητρίου που υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2018.

Τα παραπάνω πρόσωπα έρχονται σε μια περίοδο που είναι ρευστή για το μοντέλο της Κεντρικής Τράπεζας, αφού το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωσή της είναι σχεδόν έτοιμο. Μετά τις προτροπές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι σχεδόν έτοιμο να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μπορεί να μην είναι περίοδος μεγάλων τομών για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, αλλά μπορεί να χαρακτηριστεί εξίσου σημαντική όντας περίοδος που θα είναι καθοριστική για να σταθεροποιηθεί ο Χρηματοπιστωτικός τομέας.

Σημειώνεται πως ο καινούργιος Κεντρικός Τραπεζίτης αναλαμβάνει από τις 11 Απριλίου του 2019.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Μας πήρε ο δαίμονας

«Dio erotimata gia skepsi kai isos na xrizoun kapion perisoteron dieukriniseon apo tous emplekomenous: ...»
G.  |  16:02

Νέος ρεαλισμός

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:19

Έκλεισε το θέμα, έμειναν οι πληγές

«Όταν σε ένα πολιτικό κόμμα υπάρχουν εντελώς αντίθετες απόψεις για να ικανοποιούν όλες τις τάσεις τα ...»
Άδωνις Γιάγκου  |  07:16

Επ. Περιβάλλοντος: Προτρέπει τους επισκέπτες της φύσης να μαζεύουν τα σκουπίδια τους

«Δεν είναι καλύτερα να τους ρίχνουν πρόστιμα παρά να τους προτρέπουν να μαζεύουν τα σκουπίδια τους στο ...»
Leon  |  20:03

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση