ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μείωση 1,0% του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021

ΚΥΠΕ

Μείωση 1,0% σημείωσε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής για τον μήνα Οκτώβριο 2022, αφού έφθασε στις 133,0 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας πτώση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σημειώνεται ότι στον τομέα της μεταποίησης παρατηρήθηκε μείωση της τάξης του 1,3% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021. Αύξηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, καταγράφηκε στους τομείς μεταλλείων και λατομείων (+9,9%) και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (+0,5%). Ο τομέας της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών παρουσίασε μείωση κατά 7,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021.

Προστίθεται ότι στον μεταποιητικό τομέα, οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021 παρουσιάστηκαν στις εξής οικονομικές δραστηριότητες: παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+22,5%), παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (+6,6%) και κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, μηχανοκίνητων οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού μεταφορών (+5,4%).

Αναφέρεται ακόμη ότι οι σημαντικότερες αρνητικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στις δραστηριότητες κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (-53,1%) και παραγωγής βασικών μετάλλων και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (-11,7%).

Όπως σημειώνει η Στατιστική Υπηρεσία, συγκρίνοντας τους ρυθμούς μεταβολής για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, οι σημαντικότερες αυξήσεις παρατηρούνται στις οικονομικές δραστηριότητες παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (+27,9%), κατασκευής επίπλων και επισκευής/εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (+20,0%) και συλλογής, επεξεργασίας και παροχής νερού (+12,0%).

Προστίθεται ότι οι δραστηριότητες στις οποίες παρατηρούνται οι σημαντικότερες μειώσεις στην παραγωγή συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021 ήταν αυτές της κατασκευής ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (-43,3%), βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα (-6,2%) και παραγωγής βασικών μετάλλων και κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (-5,7%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έχει ως έτος βάσης το 2015, δείχνει δηλαδή τη μηνιαία μεταβολή στην παραγωγή σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο της παραγωγής κατά το 2015. Κατά το έτος βάσης, ο μέσος όρος των Δεικτών Παραγωγής για τους δώδεκα μήνες είναι 100,0. Για παράδειγμα, αν ο Δείκτης Παραγωγής για κάποιο μήνα είναι 103,4 αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή για τον συγκεκριμένο μήνα αυξήθηκε κατά 3,4% σε σχέση με τη μέση μηνιαία παραγωγή του 2015.

Αναφέρεται ότι ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής εκφράζει τη μηνιαία μεταβολή του όγκου της παραγωγής στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων, μεταποιητικών βιομηχανιών, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, παροχής νερού και ανάκτησης υλικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση