ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μείωση 7,5% στα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση ελέω Covid-19

Σε σύγκριση με το πρώτο μισό του 2019 τα έσοδα παρουσίασαν μείωση 7,5% (€39 εκατ)

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στα €484 εκατομμύρια υποχώρησαν τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση το πρώτο εξάμηνο του 2020, με την βιομηχανία να επηρεάζεται αρνητικά από την πανδημία του κορωνοϊού που έπληξε τον πλανήτη.

Σύμφωνα με την έρευνα πλοιοδιαχείρισης που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα, σε σύγκριση με το πρώτο μισό του 2019 τα έσοδα παρουσίασαν μείωση 7,5% (€39 εκατ), ενώ σε σύγκριση με το δεύτερο μισό του 2019, τα έσοδα υποχώρησαν σε μεγαλύτερο ποσοστό και συγκεκριμένα κατά 16,7% (€97 εκατ). Τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση αντιστοιχούσαν στο 4,8% του ΑΕΠ.

Τα lockdown, η αναστολή δραστηριοτήτων επιχειρήσεων και οι περιορισμοί στα ταξίδια, που εφαρμόστηκαν σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας επηρέασαν αρνητικά την ναυτιλία σε παγκόσμια επίπεδο. Το μεγαλύτερο κτύπημα δέχθηκε η τομέας της κρουαζιέρας, ενώ η εμπορική ναυτιλία επηρεάστηκε σε ηπιότερο βαθμό.

«Συναφώς αυτή η αρνητική εξέλιξη αντανακλάται και στα έσοδα των διαφόρων κατηγοριών της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας» σχολιάζει η Κεντρική Τράπεζα, προσθέτοντας πως αν και η αβεβαιότητα παραμένει στο οικονομικό περιβάλλον, αναμένεται ανάκαμψη εφόσον οι σημειωθεί άρση των περιορισμών.

Η Γερμανία, που παραδοσιακά είναι η μεγαλύτερη αγορά της κυπριακής βιομηχανίας πλοιοδιαχείρισης, κατέγραψε αύξηση του μεριδίου της στο 47% των συνολικών εσόδων το πρώτο μισό του 2020, ενώ αύξηση παρουσίασε και η Ελλάδα που βρίσκεται στο 9% από 8% το δεύτερο μισό του 2019. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη με 7%,ενώ σημαντική πτώση παρουσίασαν τα έσοδα από την Ελβετία, που υποχώρησαν στο 4%, από 10% των εσόδων το δεύτερο μισό του 2019.

Όσον αφορά τα έσοδα ανά σημαία εγγραφής, τα έσοδα από πλοία υπό κυπριακή σημαία παρουσίασαν μεγάλη αύξηση στο 42% των συνολικών εσόδων από μόλις 3% το δεύτερο μισό του 2019, ενώ τα έσοδα από πλοία που είναι εγγεγραμμένα σε νηολόγια άλλων χωρών διαμορφώθηκαν στο 58%.

Τα έξοδα της βιομηχανίας το πρώτο μισό του 2020 διαμορφώθηκαν στα €423 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 4,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ σε σύγκριση με το δεύτερο μισό του 2019 (€427 εκατ) η μείωση περιορίζεται μόλις στο 0,9%.

Η μερίδα του λέοντος, ήτοι το 54% των δαπανών, διοχετεύτηκε σε μισθούς πληρωμάτων, ενώ 22% διοχετεύτηκε σε διοικητικά έξοδα και το υπόλοιπο 24% σε έξοδα πλοιοδιαχείρισης. Από τα έξοδα των πληρωμάτων, το 39% καταβλήθηκε σε άτομα που κατάγονται από χώρες εκτός ΕΕ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση