ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετά το χαλλούμι, προωθούν και κατοχύρωση της πατάτας

Ξεκίνησε η διαδικασία, εκτιμήσεις για εξελίξεις μέχρι τέλος του 2023

Της Μαρίας Ηρακλέους

Στην κατοχύρωση ενός ακόμη προϊόντος προχωρεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Πρόκειται για την πατάτα κοκκινογής- το 2ο σημαντικότερο αγροτικό προϊόν- για την οποία έχει δημοσιευτεί αίτηση για κατοχύρωση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, θα υπάρχει περίοδος ενός μήνα για ενστάσεις και στην συνέχεια η αίτηση θα προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μιλώντας στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου του Υπουργείου του, ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στη σημασία της κατοχύρωσης της πατάτας, ως ασπίδα από τις πατάτες άλλης προέλευσης, που προωθούνται ως κυπριακές στην αγορά.
«Ξέρετε ότι είναι θύμα της ποιότητας της, διότι στο εξωτερικό, πολλές πατάτες ξένης προέλευσης βαφτίζονται ως κυπριακές με αποτέλεσμα να πλήττεται και η φήμη και η αξία του συγκεκριμένου προϊόντος». Ο Κ. Καδής επισήμανε ότι με την κατοχύρωση αυτά τα φαινόμενα θα αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την κατοχύρωση, ως ΠΓΕ προϊόν, θα προσδιορίζεται η καταγωγή της πατάτας και τα χαρακτηριστικά της. «Θα είναι γεωγραφικός ο προσδιορισμός ο οποίος προσδίδει ταυτότητα και είναι συνυφασμένος με την ποιότητα του προϊόντος»

Εξήγησε ότι η διαδικασία ενστάσεων στην Κύπρο θα ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, ακολούθως αν υπάρχουν ενστάσεις θα απαντηθούν και αναμένεται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση