ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μήνας εξελίξεων για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

Ετοιμάζει τις εισηγήσεις του το Πολεοδομικό Συμβούλιο, θα τεθούν ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής

Της Μαρίας Ηρακλέους

Θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται η δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα. Αυτό συνάγεται από αναφορές αρμόδιων πηγών στην «Κ» που επισημαίνουν ότι αναμένεται προσεχώς η κατάθεση των εισηγήσεων του Πολεοδομικού Συμβουλίου στο Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο θα γνωματεύσει εκ νέου επί των νέων προτάσεων στη βάση του. Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα ακόμα και αυτή την εβδομάδα.

Αυτές τις μέρες, το Πολεοδομικό Συμβούλιο, το Τμήμα Πολεοδομίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος βρίσκονται σε συνεχή επαφή, στην προσπάθεια να προωθηθεί η δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου εντός του μήνα, νοουμένου ότι οι ρυθμίσεις που εισηγείται το Πολεοδομικό Συμβούλιο, είναι τέτοιας φύσης που δεν παραβιάζεται οποιοσδήποτε ουσιώδης όρος της γνωμοδότησης. Στην περίπτωση που αυτές ακολουθούν τους ουσιώδεις όρους που είχαν τεθεί στην γνωμάτευση Αυγούστου, τότε αναμένεται μια θετική γνωμοδότηση, τις επόμενες μέρες και δημοσίευση του τοπικού σχεδίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Πάντως η δημοσίευση του σχεδίου υπό την παρούσα κυβέρνηση δηλαδή, είναι ο στόχος του προέδρου Ν. Αναστασιάδη και όχι μόνο, αφού προωθείται από τους εμπλεκόμενους στην διαδικασία ετοιμασίας του σχεδίου. Μέλη του Πολεοδομικού Συμβουλίου τονίζουν στην «Κ» ότι πρόκειται για ένα σημαντικό μομέντουμ για την περιοχή του Ακάμα, το οποίο δεν πρέπει να χαθεί. Εκφράζεται η εκτίμηση ότι αν το θέμα δεν κλείσει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος το θέμα να μπει στις ελληνικές καλένδες και οι επιπτώσεις να είναι δυσμενέστερες σε σχέση με το να εφαρμοστεί ένα σχέδιο που καθορίζει ορθολογιστικά την ανάπτυξη των περιοχών του Ακάμα.

Η διαδικασία

Η διαδικασία μέχρι την δημοσίευση του σχεδίου είναι η εξής. Μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων του Πολεοδομικού Συμβουλίου για το θέμα και την κατάληξη των νέων ρυθμίσεων, αυτές θα προωθηθούν στην Περιβαλλοντική Αρχή. Εφόσον υπάρχει θετική γνωμοδότηση επί των αλλαγών, τότε θα γίνει εισήγηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου. Αυτή την στιγμή, οι εισηγήσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου είναι ενώπιον συμβούλου, ο οποίος θα αξιολογήσει κατά πόσο οι προτάσεις έχουν περιβαλλοντική επίπτωση, ή αν είναι συμβατές με την γνωμοδότηση. Σύμφωνα με πληροφόρηση από πηγές του Πολεοδομικού Συμβουλίου, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του Πολεοδομικού Συμβουλίου για το τοπικό σχέδιο Ακάμα και αναμένεται η επαναξιολόγηση των προτάσεων από την Περιβαλλοντική Αρχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου είναι προσαρμοσμένες στις κατευθυντήριες γραμμές της περιβαλλοντικής γνωμάτευσης. Μέσα στις επόμενες μέρες το κείμενο θα υποβληθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος και ακολούθως αν οι εισηγήσεις δεν συνιστούν παράβαση των όρων της περιβαλλοντικής γνωμοδότησης θα καταστεί δυνατή η δημοσίευση από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Οι προτάσεις

Το Πολεοδομικό Συμβούλιο έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα, και έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις τις οποίες θα εισηγηθεί στην Περιβαλλοντική Αρχή. Εφόσον αυτές οι εισηγήσεις λάβουν την σύμφωνο γνώμη και από το Τμήμα Περιβάλλοντος, τότε θα γίνει εισήγηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για δημοσίευση του σχεδίου. Πηγές του Πολεοδομικού Συμβουλίου δίνουν στην «Κ» μια εικόνα όσον αφορά τις προτάσεις στα εκκρεμούντα ζητήματα. Σε γενικές γραμμές, φαίνεται ότι οι προτάσεις συμμορφώνονται με τις βασικές κατευθύνσεις της γνωμάτευσης. Σε σχέση με το περιεχόμενο των εισηγήσεων για την μεμονωμένη κατοικία, η πρόταση του Πολεοδομικού Συμβουλίου φαίνεται να υιοθετεί την θέση περιορισμού της διάσπαρτης ανάπτυξης κατοικιών, και της άναρχης χωροθέτησης. Παράλληλα φαίνεται να ενθαρρύνει την ανάπτυξη στους πυρήνες ώστε να δοθούν κίνητρα και να προωθηθούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις στους πυρήνες των κοινοτήτων. Για την περίπτωση της λατομικής ζώνης Ανδρολύκου η πρόθεση είναι να μην δοθεί άλλη επέκταση πέραν της υφιστάμενης, ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την τουριστική ζώνη Ίνειας. Ως προς επισκέψιμο αγρόκτημα, φαίνεται να ενθαρρύνεται η αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα αντισταθμιστικά

Βεβαίως η δημοσίευση του σχεδίου προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρχει ένσταση του Τμήματος Περιβάλλοντος, επί των εισηγήσεων του Πολεοδομικού Συμβουλίου. Ζητούμενο αποτελεί επίσης η δημοσίευση συγκεκριμένου πλαισίου με αντισταθμιστικά μέτρα για τις επηρεαζόμενες κοινότητες Ακάμα, ταυτόχρονα με την εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου. Στις εισηγήσεις εντάσσονται και μέτρα όπως η παροχή αποζημιώσεων, η δυνατότητα ανταλλαγής γης και κίνητρα για νεαρά ζευγάρια και επιχειρήσεις της περιοχής. Οι αποφάσεις για το θέμα εναπόκεινται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Με το κεφάλαιο των αντισταθμιστικών φαίνεται να σχετίζεται και η συνάντηση του υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας, με αντικείμενο συζήτησης την διαμόρφωση μιας στρατηγικής τουρισμού για τον Ακάμα. Ο Κ. Καδής, σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για ενέργειες οι οποίες θα δώσουν διεξόδους και στην τοπική κοινωνία, ώστε να έρθει η ευημερία και να ανατραπεί αυτή η αρνητική πορεία των τελευταίων χρόνων. Στόχος των επαφών η παροχή τεχνικής βοήθειας και οικονομικής στήριξης αυτής της προσπάθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση