ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μόνο ΠΟΠ χαλλούμι από σήμερα στην αγορά

Οι νέες τιμές, οι έλεγχοι και η συνύπαρξη με το κυπριακό τυρί

Της Μαρίας Ηρακλέους

Από σήμερα οι επιθεωρητές του Υπουργείου Γεωργίας ξεκίνησαν τους έλεγχους στα ψυγεία των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων για απομάκρυνση των προϊόντων χαλλουμιού εκτός προτύπου ΠΟΠ. Πάντως όπως έχει διαμηνύσει ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ήδη έχει δοθεί αρκετός χρόνος προσαρμογής και εφαρμογής της νομοθεσίας, οπότε δεν θα δοθεί νέα προθεσμία για συμμόρφωση. Ωστόσο φαίνεται ότι τουλάχιστον την πρώτη μέρα των ελέγχων, στις περιπτώσεις όπου εντοπίζεται παράβαση της νομοθεσίας, θα απομακρύνονται τα προϊόντα και θα γίνονται συστάσεις. Σε 2ο στάδιο, βάσει της προειδοποίησης του Υπουργείου προς τις επιχειρήσεις πώλησης του προϊόντος, όσοι δεν συμμορφωθούν μπορεί να οδηγηθούν στο δικαστήριο.

Όπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, τα προηγούμενα αποθέματα έχουν διατεθεί, δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος και έστω και την υστάτη έγιναν οι σωστοί χειρισμοί ώστε να προσαρμοστούν οι υπεραγορές και τα καταστήματα.

Ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου, αριθμός υπεραγορών έχει σταματήσει να παραλαμβάνει τέτοια αποθέματα ενώ έχουν γίνει συστάσεις προς τους υπεύθυνους παραλαβών, ώστε να μην δέχονται προϊόντα χαλλουμιού, άλλα από όσα φέρουν τη σήμανση ΠΟΠ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέραν των 50, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων Τυροκομείων, έχουν εγκριθεί από την Boureau Veritas.

Το κυπριακό τυρί

Παράλληλα συνεχίζουν να διατίθενται τα προίόντα που φέρουν την επωνυμία κυπριακό τυρί. Πρόκειται για κυπριακό τυρί Light, το οποίο εφόσον έχει χαμηλότερα λιπαρά δεν εμπίπτει στις προδιαγραφές του ΠΟΠ και δεν μπορεί να κυκλοφορεί στην αγορά με το όνομα χαλλούμι. Το ερώτημα είναι κατά πόσο πέρα από το κυπριακό τυρί light, αν θα δούμε το επόμενο διάστημα στην αγορά,  προϊόν χαλλουμιού το οποίο να είναι εκτός προδιαγραφών από την πλειοψηφία των τυροκομείων. «Είναι καλό να συνεχίσει αυτό και να γίνει σε οργανωμένη βάση έτσι να υπάρχει η επιλογή για τον καταναλωτή», σχολίασε ο κ. Χατζηαδάμου. Πληροφορίες αναφέρουν στην «Κ» ότι επί του παρόντος οι παραγωγοί θα επικεντρωθούν στην παραγωγή του ΠΟΠ. Το θέμα είναι ωστόσο πώς αντιδρά η αγορά απέναντι στο νέο προϊόν.

Πάντως, μέχρι στιγμής η ζήτηση παραμένει σταθερή για το χαλλούμι ΠΟΠ όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο γγ του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα βασικό προϊόν για τα περισσότερα νοικοκυριά, έτσι δεν αναμένεται αλλαγή στο κατά πόσο οι καταναλωτές θα το επιλέγουν πλέον, ακόμα και με την αυξημένη τιμή.

Υπενθυμίζεται ότι το χαλλούμι που φέρει την σήμανση ΠΟΠ είναι ακριβότερο γύρω στο 1-2 ευρώ το κιλό σε σχέση με την τιμή πώλησης του όταν ήταν μη πιστοποιημένο προϊόν. Αυτή την στιγμή η τιμή του προϊόντος στην αγορά φτάνει γύρω στα 15 ευρώ το κιλό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση