ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μονόδρομος για την ΕΚΤ η περαιτέρω χαλάρωση εξαιτίας του αποπληθωρισμού

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε 0,2% τον Αύγουστο

ΚΥΠΕ

O εφιάλτης του αποπληθωρισμού επιστρέφει και κατατρύχει την Ευρωζώνη, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η υποχώρηση-σοκ των τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο, σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση, εντείνουν τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τη νομισματική της πολιτική. Μάλιστα, η ΕΚΤ ενδεχομένως να αναγκασθεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της FED και να υιοθετήσει χαλαρότερο στόχο για τον πληθωρισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters.

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, τότε το ισχυρό ευρώ -που έχει εκτοξευθεί σε υψηλά άνω της διετίας έναντι του δολαρίου- θα φουντώσει ακόμη περισσότερο τους φόβους για αποπληθωρισμό, προκαλώντας ακόμη έναν «πονοκέφαλο» για τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, σε μια εποχή που η πανδημική κρίση «φουσκώνει» τα κρατικά χρέη και τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε 0,2% τον Αύγουστο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για ήπια άνοδο και με τις τιμές καταναλωτή να συρρικνώνονται για πρώτη φορά από το 2016.

Αντί οι αγορές να ερμηνεύσουν τις ενδείξεις αποπληθωρισμού ως ένα «σήμα» για πρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, ενδεχομένως και από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, το ευρώ ξεπέρασε το 1,20 έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω της διετίας.

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε χθεσινή συνέντευξή της στο Reuters εμφανίσθηκε καθησυχαστική για την ανατίμηση 4% του ευρώ από τις αρχές του έτους, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν την ανησυχούν και τόσο. Μάλιστα, η κ. Σνάμπελ υποστήριξε ότι οι απώλειες του δολαρίου συνιστούν θετική εξέλιξη, καθώς θα δώσουν ώθηση στο παγκόσμιο εμπόριο και ανάπτυξη και αυτό θα αποζημιώσει τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης.

Στην ουσία, η κίνηση της FED την προηγούμενη εβδομάδα να αλλάξει το βασικό της στόχο για τον πληθωρισμό ήταν ο καταλυτικός παράγοντας για τη διολίσθηση του δολαρίου. Η FED υιοθέτησε τη στρατηγική του inflation-targeting(στόχευση πληθωρισμού), που της επιτρέπει να «ανέχεται» τιμές καταναλωτή κάτω του στόχου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με τη συγκεκριμένη στρατηγική, η FED περνάει το μήνυμα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα για περισσότερο από μία πενταετία και ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα, ώστε να διατηρήσει χαμηλές τις αποδόσεις στους μακροπρόθεσμους τίτλους.

Ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού και ένα ισχυρό ευρώ δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια στην ΕΚΤ, από το να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση με τη FED. Η κ. Σνάμπελ της ΕΚΤ επιθυμώντας να αποφύγει τις συγκρίσεις, αρκέστηκε να τονίσει ότι «αυτό που είναι καλύτερο για τη FED δεν σημαίνει ότι είναι και το καλύτερο για την EKT».

Οι αναλυτές της Deutsche Bank αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα έχει χρησιμοποιήσει έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς το σύνολο του συμπληρωματικού προγράμματος αγοράς ομολόγων(PEPP) για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ότι μετά την αναθεώρηση της στρατηγικής της, θα υιοθετήσει παρόμοιο «συμμετρικό» στόχο για τον πληθωρισμό. Ακόμη και τότε, οι αναλυτές της Deutsche Bank εκφράζουν αμφιβολίες ότι θα έχει επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό και ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει και πάλι το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού.

Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής, δεδομένων των μαζικών μέτρων νομισματικής στήριξης που ήδη έχει ενεργοποιήσει. Εάν όμως το ενιαίο νόμισμα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, τότε θα είναι δύσκολο να αγνοήσει την ανατίμησή του.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση