ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μουδιασμένη η αγορά λόγω τιμών

Πιο συγκρατημένοι οι πολίτες στις αγορές τους, σε σύγκριση με πέρσι

Του Γιάννου Λύτρα

Λιγότερο πλούσιο, σε σχέση με το 2018, ήταν το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι για τους Κύπριους πολίτες, όπως εκτιμά ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης. Οι πολίτες προέβησαν σε λιγότερες αγορές φέτος, ενώ φαίνεται πως οι κινήσεις τους ήταν και πιο συγκρατημένες. Όσον αφορά τα άλλα τρόφιμα, αλλά και τα διάφορα άλλα είδη, όπως ένδυσης, υπόδησης και τεχνολογίας, η κατάσταση είναι μια από τα ίδια, ενώ οι εκπτώσεις δεν αναμένεται να δώσουν την αναμενόμενη ώθηση.

Ο κος Δρουσιώτης, μιλώντας στην «Κ», είπε ότι φέτος έχουν σφαχτεί περίπου 10-15% λιγότερα ζώα, κυρίως αμνοερίφια, γεγονός το οποίο δεν είχε προκαλέσει την έλλειψή τους από την αγορά, με αυτό να καταδεικνύει ότι οι καταναλωτές κινήθηκαν πιο συγκρατημένα. Μάλιστα, πρόσθεσε, ο ίδιος παρατήρησε συμπεριφορές καταναλωτών, προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας ότι αρκετοί πολίτες σκέφτονταν αρκετά προτού πάρουν κάτι από τα ράφια και το τοποθετήσουν στο καρότσι της υπεραγοράς, ενώ χαρακτηριστικό ήταν και το παράδειγμα άλλου πολίτη, ο οποίος προτού πάει στο ταμείο, επέστρεψε στο ράφι κάτι που αποφάσισε ότι δεν χρειαζόταν.

Το «μούδιασμα» της αγοράς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Καταναλωτών οφείλεται σε δύο λόγους: στην ψυχολογία του κόσμου και στις αυξημένες τιμές των κρεάτων, σε σύγκριση με πέρσι. Η ψυχολογία των καταναλωτών πιθανόν να επηρεάστηκε αρνητικά εξαιτίας της αύξησης των τιμών των καυσίμων φέτος, εξήγησε ο κος Δρουσιώτης. Όσον αφορά τις τιμές των κρεάτων, κι αυτές ήταν αυξημένες κατά 8-10%, σε σύγκριση με το 2018, είπε ο κος Δρουσιώτης, αποτελώντας ακόμα έναν αποτρεπτικό παράγοντα για το καταναλωτικό κοινό.

Σύγκριση τιμών

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για το 2018, η μέση τιμή των μικρών ντόπιων αμνοεριφίων ανήλθε στα 7,89 ευρώ το κιλό, ενώ για τα μικρά εισαγόμενα αμνοερίφια η μέση τιμή ανήλθε στα 6,90 ευρώ το κιλό. Η μέση τιμή των μικρών, ολόκληρων, ντόπιων αμνοεριφίων ανερχόταν στα 7,46 ευρώ το κιλό, ενώ αυτή των μικρών, ολόκληρων, εισαγομένων αμνοεριφίων, ανερχόταν στα 6,76 ευρώ το κιλό.

Φέτος οι τιμές στα αμνοερίφια έχουν αυξηθεί και αυτό φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία των 17-18 Δεκεμβρίου 2019, που δημοσιεύει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των μικρών ντόπιων αμνοεριφίων ανέρχεται στα 8,89 ευρώ το κιλό και των μικρών εισαγομένων αμνοεριφίων στα 7,85 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά στα μικρά, ολόκληρα, ντόπια αμνοερίφια, η μέση τιμή ανέρχεται στα 8,39 ευρώ το κιλό, ενώ για τα αντίστοιχα εισαγόμενα, η μέση τιμή ανέρχεται στα 7,38 ευρώ το κιλό.

Πλέον, βρίσκονται σε ισχύ οι εκπτώσεις, ενώ έπεται η Πρωτοχρονιά και η ημέρα των Θεοφανείων, γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι η αγορά θα κινηθεί προς τα πάνω. Τα είδη τα οποία οι καταναλωτές θα θέσουν στο στόχαστρό τους είναι τα ένδυσης, υπόδησης και τεχνολογίας. Ωστόσο, ο κος Δρουσιώτης εκτιμά ότι στα τεχνολογικά προϊόντα αναμένεται μειωμένη ζήτηση, λόγω του ότι προηγήθηκε η Black Friday και μεγάλος αριθμός καταναλωτών έσπευσε για να αγοράσει ηλεκτρονικές συσκευές. Παράλληλα, ο κος Δρουσιώτης αναμένει το πέρας της περιόδου αυτής για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό θα κινηθεί η αγορά, αν και ο ίδιος αναμένει ότι και πάλι δεν θα φτάσει τα περσινά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση