ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Έλον Μασκ ξεφούσκωσε το bitcoin

O ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tesla Ελον Μασκ ανεβάζει και κατεβάζει την αγορά κρυπτονομισμάτων κατά το δοκούν.

Kathimerini.gr

BLOOMBERG, REUTERS, CNN, FORBES, CNBC

Ο Ελον Μασκ κυριολεκτικά ανεβάζει και κατεβάζει πλέον τις τιμές των κρυπτονομισμάτων και προκαλεί κραδασμούς στις αγορές με τις δηλώσεις του υπέρ και κατά άλλοτε του bitcoin και άλλοτε υπέρ του κρυπτονομίσματος «φάρσα», του dogecoin. Ο καινοτόμος επιχειρηματίας, που αρέσκεται στη δημοσιότητα, προκάλεσε χθες πτώση 15% στην αξία του bitcoin αλλά και 14% πτώση στην αξία του ethereum και σχεδόν 20% στην αξία του dogecoin. Συνολικά έκαναν χθες «φτερά» 365,85 δισ. δολάρια από τη συνολική αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων, καθώς η πτώση τους συμπαρέσυρε και τις μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με αυτά όπως οι πλατφόρμες-χρηματιστήρια και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Η αιτία αυτή τη φορά ήταν η δήλωση του ιδρυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνητων Tesla ότι εφεξής δεν θα δέχεται πλέον bitcoin ως πληρωμή για την πώληση αυτοκινήτων της. Ως αιτία της απόφασής του αυτή επικαλέστηκε τις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες, καθώς διαπίστωσε αυτό που γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί και στον ελάχιστο βαθμό με το bitcoin: ότι κάθε «εξόρυξη» του καταναλώνει δυσανάλογα μεγάλο όγκο ενέργειας. Αφησε, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο να δέχεται εφεξής πληρωμές σε άλλα κρυπτονομίσματα που δεν είναι τόσο ενεργοβόρα. Είναι γεγονός ότι η ενέργεια που καταναλώνει η «εξόρυξη» ενός bitcoin οδεύει αυξανόμενη: σήμερα είναι 66 φορές πολλαπλάσια της ενέργειας που απαιτούσε η ίδια πράξη στα τέλη του 2015. Η περιβαλλοντική ευαισθησία του, όμως, ενεργοποιήθηκε μάλλον καθυστερημένα, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία του άντλησε μεγάλα κέρδη μέσω της στήριξης που παρείχε ο Μασκ στο bitcoin. Εχει πρωτοπορήσει αποδεχόμενη πληρωμές σε bitcoin και η απόφαση του ιδρυτή της ήταν ανάμεσα στους παράγοντες που είχε οδηγήσει στη στρατόσφαιρα το μεγαλύτερο μέρος των κρυπτονομισμάτων.

Μόλις τον Φεβρουάριο ο Μασκ ανακοίνωσε την απόφασή του να αποδέχεται τις πληρωμές στο κρυπτονόμισμα, ενώ αποκάλυψε πως αγόρασε bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων. Οδήγησε τότε το bitcoin σε άλμα 16% και παράλληλα εγκαινίασε μια διαδικασία σταδιακής νομιμοποίησής του και ένταξής του στις κοινώς αποδεκτές επενδύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι έκτοτε ο ένας χρηματοπιστωτικός κολοσσός μετά τον άλλο ανακοινώνει ότι θα εντάξει τα κρυπτονομίσματα στις υπηρεσίες του. Ανάμεσά τους οι Mastercard και Bank of New York Mellon που έχουν διευκολύνει τους πελάτες τους στη χρήση των κρυπτονομισμάτων. Ετσι το bitcoin εκτινάχθηκε από τις 29.000 δολάρια που βρισκόταν στα τέλη του περασμένου μήνα σε σχεδόν 65.000 μέχρι τη χθεσινή πτώση. Και βέβαια ο Μασκ ευθύνεται για την άνοδο και την πτώση του dogecoin, που δημιουργήθηκε κυριολεκτικώς για πλάκα το 2013, αλλά σημείωσε άνοδο όταν ο Μασκ άρχισε να το υποστηρίζει με φιλοπαίγμονα διάθεση σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βρέθηκε όμως σε ελεύθερη πτώση από το Σαββατοκύριακο όταν ο Μασκ ουσιαστικά το απαξίωσε κατά την εμφάνισή του σε σόου της αμερικανικής τηλεόρασης.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τη στήριξη που παρείχε στα κρυπτονομίσματα ήταν με το αζημίωτο. Προτού ανακαλύψει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του bitcoin, ο Μασκ πρόλαβε να προσθέσει στα κέρδη της Tesla 101 εκατ. δολάρια, αγοράζοντας και πουλώντας στη συνέχεια το κρυπτονόμισμα όταν η τιμή του είχε ήδη εκτιναχθεί, εν μέρει λόγω της δικής του στήριξης και της πολιτικής της βιομηχανίας του.
Οι αποδοχές του ήταν, άλλωστε, αναλόγως ιλιγγιώδεις, καθώς το περασμένο έτος έφτασαν περίπου στα 11 δισ. δολάρια χάρη στη συμφωνία που έχει συνάψει με την εταιρεία του και του δίνει το δυνατότητα ουσιαστικά να πληρώνεται αναλογικά με τα κέρδη της καθώς έχει το δικαίωμα να αγοράζει σε δόσεις 102 εκατ. μετοχές της όταν η εταιρεία σημειώνει κάποιο σημαντικό επίτευγμα. Ετσι ο Μασκ ήταν ο πλέον ακριβοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος του κόσμου το περασμένο έτος. Σε ό,τι αφορά το bitcoin η τιμή του βρίσκεται από χθες σε επίπεδα γύρω στις 46.000 δολάρια. Παρά την απότομη πτώση του, όμως, παραμένει σε επίπεδα υπερπενταπλάσια συγκριτικά με εκείνα του περασμένου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση