ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:17
 

Ο Fitch υποβάθμισε στο «CCC» το μη εξασφαλισμένο χρέος της Τράπεζας Κύπρου

Η υποβάθμιση ακολουθεί την εισαγωγή της πλήρους προτίμησης των καταθετών στην περίπτωση εξυγίανσης της τράπεζας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης των μη καλυμμένων ομολόγων της Τράπεζας Κύπρου στο «CCC», από «Β-», προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
 
Ταυτόχρονα, ο οίκος υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση ανάκτησης του μη εξασφαλισμένου χρέους της τράπεζας σε «RR6» από «RR4», ενώ σημειώνει πως οι άλλες αξιολογήσεις της τράπεζας δεν επηρεάζονται από αυτήν την ενέργεια.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η υποβάθμιση ακολουθεί την εισαγωγή της πλήρους προτίμησης των καταθετών στην περίπτωση εξυγίανσης της τράπεζας, μετά τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών (BRRD) στις 29 Μαΐου του 2019.
 
Με την πλήρη προτίμηση των καταθετών, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα προτιμηθούν έναντι των μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων στο σενάριο εξυγίανσης της τράπεζας.
 
Ο οίκος Fitch αναφέρει πως η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης του προγράμματος μη εξασφαλισμένου χρέους της Τράπεζας Κύπρου στο «CCC», δύο βαθμίδες κάτω από την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση «B-» της Τράπεζας, αντικατοπτρίζει την άποψη του ότι οι προοπτικές ανάκτησης των μη εξασφαλισμένων πιστωτών της τράπεζας είναι τώρα αδύναμες μετά την υιοθέτηση της οδηγίας για πλήρη προτίμηση των καταθετών, στην περίπτωση εξυγίανσης.
 
Σημειώνει ότι αυτό έχει επίσης ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της ανάκτησης του μακροπρόθεσμου μη εξασφαλισμένου χρέους της Τράπεζας, η οποία υποβαθμίζεται σε «RR6».
 
Κατά την άποψη του οίκου, η υπάρχουσα δομή χρηματοδότησης της Τράπεζας Κύπρου μειώνει αποτελεσματικά τις προοπτικές ανάκαμψης των μη εξασφαλισμένων πιστωτών στην περίπτωση εξυγίανσης της τράπεζας.

Τέλος ο Fitch ξεκαθαρίζει ότι η τρέχουσα δομή χρηματοδότησης της Τράπεζας Κύπρου βασίζεται στις καταθέσεις πελατών, στις τραπεζικές καταθέσεις και σε άλλες μορφές προτιμώμενης χρηματοδότησης (π.χ. χρηματοδότηση από κεντρικές τράπεζες και repos) και πως η Τράπεζα δεν έχει εκδώσει κανένα ανώτερο ακάλυπτο χρέος (μέσω του προγράμματος της), αλλά έχει εκδώσει περιορισμένο χρέος μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικό κεφάλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ

Ο Ιρλανδός, εκείνος ο έξυπνος τραπεζίτης, εν δακάτω ακόμη οξά έφυεν?

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις διεθνείς συμμαχίες 

«Η εμμονή της Καθημερινής να παρουσιάζει συνεχώς "επιτυχίες" της εξωτερικής μας πολιτικής είναι σχεδόν ...»
Rikkos  |  13:05

#PoliticsBlog Δύσκολοι καιροί για κόμματα και πρίγκιπες

«Δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση αφού βάζουν διαγωνισμό ηλιθιότητας μεταξύ τους....»
Αρμαγεδών  |  12:27

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotcap Global Loan Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι ...»
Claudia Klein  |  16:31

#PoliticsBlog Οι παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ, οι καθαρές συνειδήσεις και ο Παμπορίδης

«Να μη ξεχνούμε και την μείωση θητείας σε 13 μήνες....»
Αρμαγεδών  |  12:32

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X