ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο γηράσκων πληθυσμός της Ευρώπης «μαγνήτης» για κάποιους επενδυτές

Οι κυβερνήσεις ανησυχούν σοβαρά. Ο Έλον Μασκ έχει σημάνει συναγερμό σχετικά με την τάση. Αλλά για κάποιους, μετατρέπεται σε μεγάλη επιχείρηση.

Ο συρρικνούμενος πληθυσμός της Ευρώπης εγείρει από καιρό ανησυχίες για τις οικονομικές της προοπτικές. Οι κυβερνήσεις ανησυχούν σοβαρά για αυτό. Ο Έλον Μασκ έχει σημάνει συναγερμό σχετικά με την τάση. Αλλά για κάποιους, μετατρέπεται σε μεγάλη επιχείρηση.

Η Funecap Idf SAS, χρηματοδοτούμενη από ιδιωτικά κεφάλαια, ξόδεψε περίπου 1 δισ. ευρώ για να αγοράσει περισσότερα από 300 κρεματόρια και κέντρα κηδειών κυρίως στην Ευρώπη, όπου βρίσκονται 17 από τις 20 κορυφαίες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων.

Η γαλλική εταιρεία, που υποστηρίζεται από τον βρετανό χρηματοοικονομικό επενδυτή Charterhouse Capital Partners LLP και τη γαλλική Latour Capital, επωφελείται από το υψηλό κόστος των νεκροταφείων, τις ανάγκες μετακίνησης και τη θρησκευτική εκκοσμίκευση που έχει αυξήσει την ανάγκη για αποτέφρωση και εναλλακτικές λύσεις στις παραδοσιακές υπηρεσίες της εκκλησίας.

Ένας στους πέντε Ευρωπαίους είναι σήμερα 65 ετών και άνω. Μέχρι το 2050, η αναλογία θα είναι πιο κοντά στο 30%. Και σε αντίθεση με τη Βόρεια Αμερική – η οποία αντιμετωπίζει παρόμοια απειλή μείωσης του πληθυσμού – η Ευρώπη έχει περιορισμένο χώρο για να τους θάψει όταν τελικά πεθάνουν.

«Η βιομηχανία κηδειών είναι κάτι πολύ περισσότερο από το σκάψιμο τάφων», δήλωσε ο Thierry Gisserot, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Funecap. «Είναι θέμα υποδομών».

Η ευρωπαϊκή αγορά καύσης αποτέφρωσης επωφελείται από υψηλή οργανική ανάπτυξη 5% και 7% ετησίως κατά μέσο όρο, εξηγεί. Οι αποτεφρώσεις γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, ιδιαίτερα σε χώρες με καθολικές ρίζες όπου οι κανόνες έχουν χαλαρώσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Funecap εξαγόρασε το 2022 την ολλανδική Facultatieve Technologies, τον παγκόσμιο ηγέτη στον εξοπλισμό αποτέφρωσης νεκρών, και πρόσφατα έγινε συνεργάτης στη Rhein-Taunus-Krematorium, τη μεγαλύτερη στη Γερμανία.

Η συγκεκριμένη αγορά είναι πιο κατακερματισμένη στην Ευρώπη από ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, σύμφωνα με τον Björn Wolff, ιδρυτή της Mymoria. Η εταιρεία του, η οποία παρέχει υπηρεσίες κηδειών, αγοράζει άλλες εταιρείες του χώρου τα τελευταία χρόνια, και σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει.

Εν τω μεταξύ, οι ταμειακές ροές στον τομέα είναι προβλέψιμες – οι άνθρωποι πεθαίνουν. Οι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν ταχύτερα τα επόμενα χρόνια καθώς η γενιά των baby boomer γερνάει, γεγονός που πιθανότατα θα αυξήσει τα έσοδα για εταιρείες, όπως η Funecap και η Mymoria.

Μια άλλη πηγή εισόδων που θεωρείται πιο αμφιλεγόμενη είναι η πώληση υπολειμμάτων μετάλλων που έχουν απομείνει μετά την αποτέφρωση ανθρώπινων σωμάτων.

Πολλοί άνθρωποι έχουν χρυσά δόντια, τεχνητά ισχία ή αρθρώσεις γονάτων, που περιέχουν τιτάνιο, κοβάλτιο ή χρώμιο. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τα μέταλλα αφαιρούνται από τις στάχτες και πωλούνται σε εταιρείες ανακύκλωσης μετάλλων. Αυτό δεν είναι παράνομο εφόσον ενημερώνονται οι συγγενείς.

Πολλά κρεματόρια λένε ότι δωρίζουν το σύνολο ή μέρος των εσόδων. Σύμφωνα με τον Jan-Willem Gabriels, επικεφαλής της εταιρείας ανακύκλωσης μετάλλων OrthoMetals A/S, η διαδικασία δωρεάς ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών: η Γερμανία δεν έχει εθνικούς κανονισμούς για το θέμα, ενώ η Σουηδία απαιτεί από τα κρεματόρια να στέλνουν τα έσοδα στο κρατικό της ταμείο κληρονομιάς.

Πηγές: moneyreview.gr, Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση