ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο κορωνοϊός «αρρωσταίνει» τις αγορές

Οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 εντείνονται, καθώς κυβερνήσεις και επιχειρήσεις προετοιμάζονται για την περαιτέρω εξάπλωση του

Του Νικόλα Βωνιάτη

Οι παγκόσμιες αγορές συνεχίζουν την υποχώρηση τους αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές είναι πλέον φανερά θορυβημένοι από τη ραγδαία εξάπλωση του νέου ιού και τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι το ξέσπασμα του θα κλονίσει την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη εντός του 2020.

«Πρέπει να σεβόμαστε την αστάθεια στις αγορές, όταν αναλαμβάνει ο φόβος»
Νταν Ιβασκιν, Επικεφαλής Επενδύσεων Pimco

Αυξάνονται όμως και οι ανησυχίες για το αντίκτυπο που μπορεί να έχει, ο COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία, με τις επιχειρήσεις να αγωνίζονται πυρετωδώς, για την επανέναρξη των εργοστασίων τους στην ηπειρωτική Κίνα, και τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, για τον περιορισμό της εξάπλωσής του νέου κορωνοϊού.

Τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο

Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 υποχώρησε 0.8% την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, με απώλειες του 13.0% σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα για τις παγκόσμιες αγορές από το 2008.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής σε δηλώσεις της στις 14:30 τοπική ώρα, ανέφερε ότι θα «ενεργήσει όπως αρμόζει» για να στηρίξει την οικονομία στον «εξελισσόμενο κίνδυνο» που θέτει η εξάπλωση του κορωνοϊού, COVID-19.

«Κανείς δεν θέλει να εκτεθεί σε απώλειες το Σαββατοκύριακο», Πάτρικ Κάιζερ, Brandywine Global Investment Management

Τα χρηματιστήρια τόσο σε Ευρώπη, όσο και σε Ασία/Ωκεανία, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, σημείωσαν κάθοδο, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες Stoxx Europe 600 και FTSE 100 να έχουν κάθοδο έως και -3.4% αντιστοίχως. O δείκτης MSCI, Ασίας και Ωκεανίας, σημειώνει πτωτική πορεία -2.6 ποσοστιαίων μονάδων, αφήνοντας τις παγκόσμιες αγορές με απώλειες -11.2 τοις εκατό για την εβδομάδα που μας πέρασε.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια έκλεισαν για το Σαββατοκύριακο, με όλους τους δείκτες να σημειώνουν κάθοδο μεγαλύτερη του -3.0% και τον δείκτη γερμανικό DAX σημειώνει τη μεγαλύτερη μεταβολή, τάξης του -3.86%. Ο βρετανικός FTSE σημείωσε κάθοδο -3.18%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε τη μέρα με πτώση του -3.38%

Ταυτόχρονα όλοι οι παραπάνω δείκτες, σημειώνουν πτώσεις πάνω από -10.0% τον τελευταίο μήνα, με τον βρετανικό FTSE 100, σύμφωνα με τις New York Times, να αναφέρει κάθοδο τάξης, του -12.03%.

«Υπάρχει φόβος στους “δρόμους”», δήλωσε ο Πάτρικ Κάιζερ, Διαχειριστής Χαρτοφυλακίου για την Brandywine Global Investment Management. «Κανείς δεν θέλει να εκτεθεί σε απώλειες το Σαββατοκύριακο», σημείωσε.

Ανησυχίες στις παγκόσμιες αγορές

Μια απόφαση των ελβετικών Αρχών για απαγόρευση των εκδηλώσεων που θα λάμβαναν μέρος περισσότερα από 1.000 άτομα, οδήγησε στην ακύρωση της πολυαναμενόμενης Έκθεσης Αυτοκινητοβιομηχανίας της Γενεύης, όπως αναφέρουν διάφορα πρακτορεία ειδήσεων.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, σύμφωνα με τις Financial Times, η Bank of America, έχει προβλέψει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη, θα επιβραδυνθεί το 2020, κάτω από το 3%, ο οποίος θα είναι και ο ασθενέστερος ρυθμός ανάπτυξης της «μετά-οικονομικής κρίσης» εποχής.

Ταυτόχρονα, η Goldman Sachs, προσβλέπει ότι τα εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ, θα βρεθούν σε στασιμότητα φέτος, κάτι που έρχεται να μειώσει τις προηγούμενες προσδοκίες για αύξηση των κερδών.

Συνεχίζοντας, οι Financial Times αναφέρουν, ότι η ζήτηση του χρυσού αυξήθηκε αισθητά εντός της εβδομάδας, ως αντιστάθμισμα έναντι των συρρικνώσεων στις χρηματιστηριακές αγορές. Η τιμή του χρυσού όμως υποχώρησε την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, με αυτή να μειώνεται κατά -3.7%, φθάνοντας στα $1.584 δολάρια την ουγκιά, τη μεγαλύτερη μείωση που σημείωσε κατά τη διάρκεια εντός μιας ημέρας, από το 2013.

Αυξανόμενη Ανησυχία - Αυξανόμενη Αστάθεια

Ο αναλυτής Ρίτσαρντ Χέντερσον των Financial Times, Ο δείκτης Vix, ένας από τους πιο προσεγμένους δείκτες αναμενόμενης μεταβλητότητας στις μετοχές της Wall Street, σημείωσε άνοδο έως και 49 - το υψηλότερο από τις αρχές του 2009 - προτού επανέλθει κοντά στο 40 μέχρι αργά το απόγευμα της 28ης Φεβρουαρίου.

Ακόμη, έχει αυξηθεί σχεδόν κατά τριπλάσιο βαθμό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς συνεχίζει η αναζήτηση για την αντιστάθμιση της αυξανόμενης ανησυχίας.

«Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ δύσκολο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε στις Financial Times, ο Επικεφαλής Επενδύσεων της Pimco. «Πρέπει να σεβόμαστε την αστάθεια στις αγορές, όταν αναλαμβάνει ο φόβος» πρόσθεσε.

Τέλος, οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent μειώθηκαν περαιτέρω την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, με το διεθνές δείκτη αναφοράς, να σημειώνει κάθοδο -3,3%, στα $49,99 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, ο αμερικανικός δείκτης West Texas Intermediate, υποχώρησε κατά -4% και στα $45,21 το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο του εντός τεσσάρων ετών.

ΠΟΥ: Στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου ο COVID-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε το παγκόσμιο επίπεδο κινδύνου του νέου κορωνοϊού, COVID-19, σε «πολύ υψηλό» αλλά απέφυγε να μιλήσει, επί του ενδεχόμενου ορισμού του ιού ως πανδημίας.

Μεταξύ άλλων, ο Επικεφαλής του Προγράμματος Έκτακτης Υγείας του ΠΟΥ, Δρ. Μάικ Ράιαν, δήλωσε ότι το επίπεδο κινδύνου προοριζόταν να χρησιμεύσει ως ένα «ταρακούνημα» για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, καθώς τα πλείστα συστήματα υγείας εξακολουθούσαν να είναι απροετοίμαστα να βρεθούν στη μάχη κατά τοι ιού.

Έχετε καθήκον στους πολίτες σας, έχετε καθήκον στον κόσμο να είστε έτοιμοι
Δρ. Μάικ Ράιαν, Επικεφαλής Προγράμματος Έκτακτης Υγείας, Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,

Ήδη οι πρώτες επιπτώσεις της ασθένειας που μοιάζει με πνευμονία, αναφέρθηκαν σε χώρες όπως το Μεξικό, τη Νιγηρία, την Ισλανδία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά και με τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα να τυγχάνουν θεραπείας στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων αυξάνεται συνεχώς, φτάνοντας στις 20:30 ώρα Κύπρου, της 29ης Φεβρουαρίου, σχεδόν τα 86.000 άτομα.

Το Ιράν διέκοψε τις εργασίες στο κοινοβούλιο της χώρας μετά την προσβολή τουλάχιστον τεσσάρων μελών του, ενώ αρκετοί πολιτικοί αξιωματούχοι μεταξύ τους και η Ιρανή Αντιπρόεδρος, έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Η Νότιος Κορέα σήμερα γνωστοποίησε τη μαζική επιβεβαίωση 813 νέων κρουσμάτων, με τον αριθμό αυτών στη χώρα να αγγίζει πλέον τα 3.150.

Στην Ιαπωνία, ο κυβερνήτης του Χοκάιντο, ένα νησί το οποίο κατοικείται από περίπου, 5 εκατομμύρια άτομα, κήρυξε έκτακτη κατάσταση, ενώ τα σχολεία στη χώρα παραμένουν κλειστά σε μια προσπάθεια περιορισμού του COVID-19.

Στην Ευρώπη, οι γερμανικές αρχές έθεσαν 1000 άτομα σε κατοίκον περιορισμό, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αφού καταγράφηκαν μέχρι στιγμής στη χώρα 79 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Παράλληλα περίπου 50.000 άνθρωποι, συνεχίζουν να παραμένουν υπό περιορισμό στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, όπου έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 900 κρούσματα του νέου κορωνοϊού.Με Πηγές: Financial Times, New York Times, Bloomberg, The Guardian, Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥ.ΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση