
Kathimerini.gr
Ο Αντόνιο Ρούμο είναι απόγονος έκτης γενιάς του ιδρυτή της Pasta Rummo, ο οποίος ξεκίνησε το 1846 να μεταφέρει σιτηρά με τα τρία άλογα της οικογένειάς του από τη γύρω περιοχή της Καμπανίας και την Απουλία και να φτιάχνει φρέσκα ζυμαρικά στο Μπενεβέντο της νότιας Ιταλίας. Το τελευταίο που περίμενε ήταν να του κηρύξει πόλεμο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα τελευταία έξι χρόνια, το brand του γνώρισε μια αναπάντεχη επιτυχία στην αμερικανική αγορά. «Ηταν κάτι που μας ξάφνιασε, αλλά είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό», λέει ο Ρούμο στον Guardian.
Ομως τώρα αυτή η επιτυχία τίθεται σε κίνδυνο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος κηρύσσει –όπως τα ιταλικά media έσπευσαν να τον ονομάσουν– τον «πόλεμο των μακαρονιών».
Οι παραγωγοί τροφίμων στην Ιταλία πίστεψαν αρχικά ότι είχαν αποφύγει τα χειρότερα, όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση πέτυχε τον Αύγουστο εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ μειώνοντας τον δασμολογικό συντελεστή για τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στην αμερικανική αγορά στο 15%. Οι φιλικές σχέσεις της πρωθυπουργού τους Τζόρτζια Μελόνι με τον Τραμπ θα τους προστάτευαν από άλλες αναταραχές, όπως ήλπιζαν.
Ομως ο κλάδος των ζυμαρικών βρίσκεται στα πρόθυρα της απελπισίας, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί τώρα να επιβάλει πρόσθετους δασμούς 92% σε μερικές από τις παλαιότερες εταιρείες της Ιταλίας.
Εάν αυτοί οι δασμοί –που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο– εφαρμοστούν, η τιμή του κάθε πακέτου Pasta Rummo που πωλείται στις ΗΠΑ θα διπλασιαστεί, από τα σημερινά επίπεδα των 4 δολαρίων, λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας. Οι πρόσθετοι δασμοί είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου για πρακτικές ντάμπινγκ. Πρακτικά, οι ιταλικές εταιρείες ζυμαρικών κατηγορούνται ότι πουλάνε στις ΗΠΑ σε τιμές χαμηλότερες από ό,τι στην Ιταλία, για να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι των τοπικών ανταγωνιστών τους.
Η έρευνα εστιάζεται στις εταιρείες La Molisana και Garofalo, που πραγματοποιούν μεγάλους όγκους πωλήσεων στις ΗΠΑ, όμως άλλα 11 από τα κορυφαία ιταλικά brands ζυμαρικών, μεταξύ των οποίων οι Barilla και Pasta Rummo, βρέθηκαν μπλεγμένα σε αυτόν τον πόλεμο.
Η Ιταλία εξήγαγε ζυμαρικά αξίας άνω των 4 δισ. δολαρίων το 2024, με τις ΗΠΑ να είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες αγορές της. Οι Ιταλοί παραγωγοί ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά κατά των δασμών, με τον Τζουζέπε Φέρο, επικεφαλής της La Molisana, να λέει στον ιταλικό Τύπο ότι οι κατηγορίες για ντάμπινγκ είναι αβάσιμες.
Η εταιρεία, που παράγει ζυμαρικά από το 1912, ελπίζει ότι ο Τραμπ θα αλλάξει γνώμη, γιατί διαφορετικά θα είναι «αδύνατον» για εκείνη να δουλέψει.
Οι δασμοί πιστεύεται ότι αποσκοπούν στο να ενθαρρύνουν τους Ιταλούς παραγωγούς να δημιουργήσουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, μια στρατηγική που φαίνεται να έφερε επενδύσεις στη χώρα από άλλους κλάδους, όπως αυτός των φαρμάκων.
Ομως, η La Molisana διέψευσε τις φήμες ότι σκοπεύει να υποχωρήσει, ενώ ο Εμίντιο Μάνσι, διευθυντής μάρκετινγκ της Garofalo, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει καμία πρόθεση να ανοίξει εργοστάσια στις ΗΠΑ. «Βρισκόμαστε στο Γκρανιάνο (μια πόλη κοντά στη Νάπολη) από το 1789 και δεν μετακομίζουμε», είπε.
Η κυβέρνηση της Μελόνι και η Κομισιόν ασκούν πιέσεις μέσω λόμπινγκ στην Ουάσιγκτον για να υποχωρήσει. Ομως ο Ετορε Πραντίνι, πρόεδρος της Coldiretti, της μεγαλύτερης ένωσης αγροτοβιομηχανίας της Ιταλίας, δήλωσε ότι οι δασμοί θα είναι ένα «θανάσιμο πλήγμα» για τα ιταλικά ζυμαρικά.