
ΑΜΠΕ
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεν θα στηρίξει τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. εάν οι Βρυξέλλες δεν αποδεσμεύσουν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν «παγώσει», δήλωσε σήμερα, Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπαν.
Τα τελευταία 15 χρόνια, ο εθνικιστικής ηγέτης έχει συγκρουστεί με τις Βρυξέλλες για τις πολιτικές του στη μετανάστευση, τον περιορισμό των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τη φθίνουσα δημοκρατία, σύμφωνα με επικριτές, στην Ουγγαρία. Η Ε.Ε. έχει αναστείλει δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια που προορίζονταν για την Ουγγαρία, ενώ η διαμάχη για το κράτος δικαίου συνεχίζεται.
«Η έγκριση του νέου επταετούς προϋπολογισμού απαιτεί ομοφωνία και μέχρι εμείς να λάβουμε τα εναπομείναντα (παγωμένα) κονδύλια, δεν θα υπάρξει ούτε ένας νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε.», δήλωσε ο Ορμπαν κατά τη διάρκεια ομιλίας σε πανεπιστήμιο στη ρουμανική πόλη Μπάιλε Τούσναντ.
Επέκρινε επίσης την Ε.Ε. επειδή στηρίζει την Ουκρανία και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες πως σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν «φιλο-ουκρανική και υπέρ των Βρυξελλών κυβέρνηση» στην Ουγγαρία στις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.
«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να κερδίσει τον εμπορικό πόλεμο»
Σύμφωνα με τον ίδιο, η νυν ηγεσία της Ε.Ε. έχει θέσει την Ενωση σε δρόμο που θα οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο, τον οποίο η Ευρώπη «δεν μπορεί να κερδίσει».
«Η νυν ηγεσία της Ε.Ε. θα είναι πάντα η τελευταία που θα υπογράφει συμφωνίες με τις ΗΠΑ και πάντα τις χειρότερες συμφωνίες», πρόσθεσε ο Ορμπαν, ζητώντας επιτακτικά την αλλαγή της ηγεσίας του μπλοκ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αύριο, Κυριακή στη Σκωτία, αφού Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες είπαν πως αναμένουν την επίτευξη πλαισίου εμπορικής συμφωνίας αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα προϋπολογισμό για την Ε.Ε. ύψους 2 τρισ. ευρώ για το διάστημα 2028-2034, με έμφαση στην οικονομική ανταγωνιστικότητα και την άμυνα.
Επιπλέον, ο Ορμπαν είπε πως οι «υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης γραφειοκράτες» συνωμοτούν για να διοχετεύσουν τα χρήματα της Ευρώπης προς την Ουκρανία», την ώρα που «οι αγρότες μας ξεσηκώνονται για να υπερασπιστούν το μέλλον τους».