ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πόλεμος των Αχμέντοφ για το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου

Μετά το διαζύγιο, η πρώην σύζυγος του Φαρκχάντ Αχμέντοφ διεκδικεί τη μεγαλύτερη θαλαμηγό του κόσμου αξίας 353 εκατ. δολ.

Kathimerini.gr

Στο πιο ακριβό διαζύγιο του κόσμου του ζεύγους Αχμέντοφ πρωταγωνιστούν, εκτός από τους συνήθεις διαδίκους, τους πρώην συζύγους δηλαδή, και το μεγαλύτερο γιοτ του κόσμου ονόματι «Luna». Εχει μήκος 115 μ., διαθέτει εννέα καταστρώματα, αποτιμάται στα 353 εκατ. δολάρια και προς το παρόν έχει ελλιμενιστεί στο Ντουμπάι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και ακριβότερο μεμονωμένο περιουσιακό στοιχείο του μεγιστάνα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου Φαρκχάντ Αχμέντοφ, το οποίο απέκτησε από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Επίσης, βρίσκεται στο στόχαστρο της πρώην συζύγου του, της Τατιάνας Αχμέντοβα. Η τελευταία, η οποία έζησε 21 χρόνια με τον επιχειρηματία και έκαναν δύο παιδιά, διεκδικεί από αυτόν 450 εκατομμύρια στερλίνες (521 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με απόφαση λονδρέζικου δικαστηρίου.

Το ποσό είναι μεγάλο και ο Αχμέντοφ δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμος να το δώσει. Εξ ου και προσφεύγει σε διαφορετικές χώρες και δικαστήρια από το Ντουμπάι έως το Λιχτενστάιν και τις Νήσους Μάρσαλ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Κι αυτό γιατί αποδεικνύεται πως η απόφαση ενός δικαστηρίου στο Λονδίνο ίσως και να μην έχει αξία, όταν αφορά άτομο που μετακινεί με άνεση τα περιουσιακά του στοιχεία ανά τον πλανήτη. Στο Λονδίνο ζούσε η οικογένεια από τον γάμο του ζευγαριού το 1993 και εντεύθεν, ενώ ο γάμος έληξε επίσημα το 2014.

Τον Απρίλιο, οπότε και ολοκληρώθηκε το τελευταίο από τα δικαστήρια, η Τατιάνα Αχμέντοβα είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τον 27χρονο γιο της Τεμούρ, ισχυριζόμενη ότι ο πατέρας του τού μεταβίβασε περιουσιακά στοιχεία, ώστε να μην περιέλθουν σε εκείνη. Η διαμάχη ξεκίνησε το 2016, όταν δικαστήριο του Λονδίνου επιδίκασε το 41% των περιουσιακών στοιχείων του Φαρκχάντ Αχμέντοφ, απόφαση την οποία θεώρησε παράνομη. «Καλύτερα να κάψω τα λεφτά παρά να της τα δώσω», είπε σε μήνυμά του προς τον γιο του τότε, υποχρεώνοντας την κ. Αχμέντοβα να προσφύγει εναντίον του σε τουλάχιστον εννέα διαφορετικές χώρες.

Ο μεγιστάνας εμμένει στη θέση του ότι η πρώην σύζυγος κινείται κακοπροαίρετα και υπακούει στις εντολές του επενδυτικού ομίλου Burford Capital, o oποίος και χρηματοδοτεί τον δικαστικό της αγώνα, αποβλέποντας σε υψηλά έσοδα. Λίγους μήνες νωρίτερα είχαν γίνει απόπειρες συμβιβασμού με 100 εκατ. δολάρια στην πρώην σύζυγο και 15 εκατ. δολάρια στον Burford από τον Φαρκχάντ Αχμέντοφ, αλλά δεν τελεσφόρησαν. Πάντως, η κ. Αχμέντοβα κατόρθωσε να αποσπάσει ένα ελικόπτερο 6 εκατ. λιρών και πιθανώς να αποκτήσει και ένα ιδιωτικό αεροπλάνο.

Ενόσω διεξαγόταν η δίκη, μεγάλο μέρος του οικογενειακού πλούτου μεταβιβάστηκε από τον Φαρκχάντ Αχμέντοφ σε επενδυτικές οντότητες του Λιχτενστάιν, ενώ έργα τέχνης 140 εκατ. δολαρίων τοποθετήθηκαν σε τεράστιο θησαυροφυλάκιο εκεί. Η θαλαμηγός «Luna» με τα 50 άτομα πλήρωμα παραμένει στο Ντουμπάι την τελευταία διετία, ενώ ανήκει ιδιοκτησιακά σε επενδυτικό όμιλο του Λιχτενστάιν. Οι δικηγόροι της Τατιάνας Αχμέντοβα ζήτησαν επειγόντως «πάγωμα» του περιουσιακού στοιχείου αυτού, στην απόπειρά τους να υποχρεωθεί ο μεγαλοεπιχειρηματίας να το εκχωρήσει. Η Τατιάνα Αχμέντοβα προσπαθεί να αναγνωρίσουν τα δικαστήρια των κρατών, όπου εντοπίζονται τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην συζύγου, τις αποφάσεις των βρετανικών. Τελικώς το επέτυχε στις Νήσους Μάρσαλ, μιας και η «Luna» πλέει με σημαία των Νήσων Μάρσαλ. Το εκεί δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της Τατιάνας Αχμέντοβα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση