ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ολομέλεια: Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων

Αιχμές για αδειοδότηση ατόμων με ποινικό μητρώο

ΚΥΠΕ

Με αιχμές βουλευτών για αδειοδότηση ατόμων με ποινικό μητρώο από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ), η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής με 38 ψήφους υπέρ και δύο αποχές.

Ο προϋπολογισμός της ΕΑΣ για το 2023 είναι πλεονασματικός και προβλέπει δαπάνες ύψους €24.867.313 και έσοδα ύψους €25.162.116, τα οποία προβλέπεται να προέλθουν κυρίως από φόρο στοιχηματικής δραστηριότητας (€16.500.000), επιβεβλημένο τέλος για τη χορηγία αδειών (€3.000.000), εισφορά στοιχηματικής δραστηριότητας (€4.950.000), διοικητικά πρόστιμα (€150.000) και άλλα προϋπολογιζόμενα έσοδα (€500.000).

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης ανέφερε ότι το κόμμα θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, ωστόσο όπως είπε, υπάρχουν κάποιες σκιές για το κατά πόσο τηρούνται ενδελεχώς οι έλεγχοι και οι προϋποθέσεις έκδοσης και ανανέωσης εταιρειών για στοιχήματα, αλλά και κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη οι οδηγίες οι κανονισμοί και τα ψηφίσματα της ΕΕ. Ανέφερε ότι υπάρχει περίπτωση κατά την οποία κάποιος είχε καταδικαστεί στη χώρα του για σωρεία εγκλημάτων και αθωώθηκε μετά από προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ κατήγγειλε τον δικαστή που τον καταδίκασε πρωτόδικα και τώρα ο δικαστής είναι στη φυλακή. Πρόσθεσε ότι αν όλα αυτά δεν εξετάζονται ενδελεχώς τίθεται θέμα και πρέπει η Αρχή να απαντήσει με λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ότι ο σχετικός φάκελος υπάρχει στον Γενικό Ελεγκτή, ενώ είπε ότι ο συγκεκριμένος αναφέρεται και στα Pandora Papers τα οποία το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα μέλη να υιοθετήσουν.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου έχει δεχτεί σωρεία καταγγελιών που έχουν προωθηθεί στον Γενικό Ελεγκτή. Έκανε επίσης λόγο για ξέπλυμα χρήματος ιδιαίτερα στα ποδοσφαιρικά στοιχήματα, ενώ είπε ότι πρέπει η Αρχή περίπου δεν βλέπει τις παράνομες μηχανές στοιχημάτων. Πρόσθεσε ότι η ΕΑΣ πρέπει να μπει στις σωστές ράγες και να κάνει σωστούς ελέγχους.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι στηρίζουν την ΕΑΣ για τα σημαντικά προγράμματα για περιορισμό των παράνομων δραστηριοτήτων, ωστόσο είπε ότι η Αρχή πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες κατά τους εθισμού στο στοίχημα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά σοβαρό το ζήτημα αν παραχωρείται άδεια σε άτομα με ποινικό μητρώο, αλλά αν δεν γίνεται κάτι τέτοιο είναι εξαιρετική περίπτωση υπερβολής και δημαγωγίας. Ανέφερε ακόμα ότι δεν πρέπει να υιοθετούμε αναφορές ανταγωνιστών που πολλές φορές λειτουργούν στη στοιχηματική δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι και τα έσοδα από τον τομέα την τελευταία δεκαετία μιλούν από μόνα τους.

Η Ολομέλεια ενέκρινε επίσης ομόφωνα στη συνεδρία της τους προϋπολογισμούς του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση